Quantcast

Dviračiais spruko nuo širdies ligų

Specialistai skambina pavojaus varpais – kas antras žmogus Lietuvoje miršta nuo kraujotakos sistemos ligų. Norėdami į tai atkreipti visuomenės dėmesį Klaipėdos jūrininkų ligoninės medikai vakar leidosi į tradiciniu tapusį, jau 11-ąjį dviračių žygį. Saulėtą rytą prie žvaliai nusiteikusių gydytojų, jų artimųjų ir pacientų prisijungė nemenkas būrys savo sveikatai neabejingų miestiečių.

Statistika šokiruoja

Kasmet dėl širdies ligų Lietuvoje miršta daugiau nei 23 tūkst. žmonių. Pasak specialistų, šis skaičius nemažėja, o mirtingumo nuo kraujotakos ligų rodiklis 2,3 karto viršija ES šalių vidurkį.

Norėdami atkreipti dėmesį į šią didžiulę problemą, Klaipėdos jūrininkų ligoninės medikai, artėjant Pasaulinei širdies dienai, sėdo ant dviračių ir savo pavyzdžiu ragino klaipėdiečius gyventi sveikiau.

Kaip pastebėjo miestiečius į žygį sukvietęs Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius dr. Jonas Sąlyga, medikų tikslas yra ne tik gydyti susirgusius, bet sykiu rūpintis prevencinėmis priemonėmis.

"Per metus vien Klaipėdos jūrininkų ligoninėje dėl širdies ligų gydosi per 4 tūkst., o ambulatoriškai konsultuojame per 15 tūkst. pacientų. Esame įsitikinę, kad medikų pareiga nėra tik gydyti. Savo žygiu norime atkreipti gyventojų dėmesį į širdies ligas ir savo pavyzdžiu parodyti, kaip reikia gyventi sveikai, rūpintis savo širdimi. Sveikas gyvenimo būdas, subalansuota mityba, judėjimas padeda išvengti ligų", – apie akcijos svarbą kalbėjo J.Sąlyga.

Nuo Klaipėdos jūrininkų ligoninės pajudėjusi žygeivių kolona finišavo prie prekybos centro BIG. Į ją įsilieti bet kurioje miesto dalyje galėjo kiekvienas norintysis.

Į pirmąjį tokį žygį Klaipėdos jūrininkų ligoninės medikai leidosi prieš 11 metų, kai dar mažai kas kalbėjo apie sveiką gyvenseną, o juo labiau ką nors darė šiuo klausimu.

"Šiandien galiu pasidžiaugti pasiektais rezultatais: mieste išpopuliarėjo dviračiai ir jų žygiai, o labiausiai džiugina faktas, kad Vakarų Lietuvoje tarp jaunų žmonių mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų nuolat mažėja", – optimizmo nestokojo Jūrininkų ligoninės vadovas.

Neatpažįsta simptomų

Širdies diena dar nuo 1999-ųjų kasmet minima daugiau kaip šimte pasaulio šalių. Ją paskelbusi Pasaulinė širdies federacija tokiu būdu ragina gyventojus suklusti – širdies ligos yra svarbiausia mirčių priežastis visame pasaulyje.

Potencialūs pacientai susirgti širdies ligomis yra tie, kuriems padidėjęs arterinis kraujo spaudimas, taip pat cholesterolio ir gliukozės kiekis kraujyje, turintieji antsvorio, patiriantys streso ir rūkaliai.

"Fizinį darbą keičia sėdimas, o judėjimą – pasyvus poilsis. Lietuviai nuo seno mėgsta riebiai ir daug pavalgyti, dažnai jų mityba būna neracionali, dėl to lietuviški mitybos įpročiai turi neigiamų pasekmių širdžiai. Visuomenė, rodos, teoriškai žino apie svarbiausias mirčių priežastis ir rizikos veiksnius, bet dažniausiai juos ignoruoja arba netiki jų svarba. Susirgęs pacientas nesugeba atpažinti pirmųjų besivystančių miokardo infarkto požymių, painioja juos su kitomis ligomis: stuburo, skrandžio, plaučių", – aiškino J.Sąlyga.

Suteikia profesionalią pagalbą

Pasak specialistų, šių dienų įvykiai rodo būtinybę dar atsakingiau žvelgti į širdies ligų prevenciją. Į Klaipėdos jūrininkų ligoninę kasmet priimama vis daugiau kardiologų, tačiau pacientų eilės pas juos netrumpėja.

Įstaigoje teikiamos visapusiškos kardiologijos paslaugos, pradedant kardiologinių susirgimų diagnostika ir baigiant širdies operacijomis. Inovatyvi diagnostikos ir gydymo įranga padeda tiksliai nustatyti ligas ir taikyti pažangiausius gydymo būdus.

Ligoninėje įsteigti ūminio miokardo infarkto ir ūminio insulto diagnostikos ir gydymo centrai, du kardiologijos, Širdies aritmijų, Kardiochirurgijos skyriai. Širdies ir kraujagyslių radiologijos skyriuje angiografo priežiūroje gydytojai kasdien atlieka dešimtis diagnostinių ir gydomųjų širdies kraujagyslių procedūrų. Kad būtų ištirta kuo daugiau pacientų, čia įsteigtas dienos stacionaras. Klaipėdos jūrininkų ligoninėje vien širdies ligas gydo 28 gydytojai ir 75 slaugytojos.

Šiemet prie ligoninės darbuotojų ir jų šeimos narių, pacientų, jų artimųjų prisijungė studentai, miesto tarybos nariai, menininkai, su kuriais ligoninė draugauja du dešimtmečius, ir socialiniai partneriai bendrovė "Klaipėdos nafta". Ši įmonė pasirašė paramos sutartį su Klaipėdos jūrininkų ligonine ir skyrė 10 tūkst. eurų įrangai, pagerinsiančiai širdies ligų diagnostiką, įsigyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senis

Senis portretas
Iki gyvenimo pabaigos būsiu dėkingas keliems Jūrininkų ligoninės puikiems gydytojams Stanslovaičiui, Timinskui, Skiručiui, kuriems Hipokrato priesaika yra aukščiau visko, kurie nesiveržia į valdžią bet kuria kaina, o dirba savo taurų darbą, gydydami žmones. Ir kurie nėra karjeristai, "neišėda" savo kolegų kaip kai kurie kiti...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių