Quantcast

Iš draudikų – akibrokštai

Savo būstą apdrausti norėję klaipėdiečiai susidūrė su jiems nesuprantamu draudikų elgesiu. Vienam butui jie apskritai atsisakė teikti draudimo paslaugą, o kitą tame pačiame pastate esantį būstą tesiūlė apdrausti vos kelių tūkstančių eurų suma, nors jo rinkos vertė šešis kartus didesnė.

Užkliuvo namo amžius

Prieš 81 metus statytame, miesto centrinėje dalyje, prie pat Gandrališkių esančiame Balandžių gatvės 1 name yra keturi butai.

Du iš jų priklauso savivaldybei, kiti du – privatiems asmenims.

Viena klaipėdietė ne taip seniai Balandžių gatvės 1 name turėtą butą perdavė savo dukrai.

Moterys sumanė apdrausti būstą, kad nepatirtų nuostolių, įvykus kokiai nelaimei.

Tačiau klaipėdietėms to taip paprastai padaryti nepavyko.

Pirmiausia draudikai pasiūlė būstą apdrausti vos 3 tūkst. eurų suma. Nurodė, kad tiek siūloma, nes namas yra senas.

"Nesutikome su tokiu pasiūlymu. Registrų centro duomenimis, butas vertas 18,9 tūkst. eurų. Norėjome, kad tokia sumai ir būtų apdraustas būstas. Juk perrašant butą nuo šios sumos mokesčius mokėjome. Tai kodėl drausti niekas nenori tokia suma?" – klausė garbaus amžiaus klaipėdietė.

Galiausiai moterims pavyko rasti kompaniją, kuri butą sutiko apdrausti 11 tūkst. eurų suma.

"Tačiau ta suma vis tiek nesiekia nurodytosios Registrų centro duomenų bazėje. Negi pastaroji nieko verta?" – svarstė klaipėdietė.

Kieme – lauko tualetas

Moteris prisiminė, kad rūpesčių dėl būsto draudimo turėjo ir kaimynas.

Vyras daug metų sėkmingai draudė savo turtą, mokėjo įmokas iki praėjusių metų vasaros.

"Kaimynas norėjo pratęsti draudimą, bet kompanija atsisakė. Tvirtino, kad namas per senas. O vyras tą butą pirko gal prieš devynerius metus ir tuo metu mokėjo 170 tūkst. litų (apie 50 tūkst. eurų). Jo situacija dar sudėtingesnė. Už tokią sumą pirko, niekas nedraudžia, o jei kokia nelaimė atsitiks?" – baisėjosi klaipėdietė.

Pasak gyventojos, draudikų nenoras apdrausti turtą stebina ir pribloškia.

Moteris atkreipė dėmesį, kad, nors namas ir senas, bet yra labai tvirtas.

"Tik kiemas vienoje pusėje baisus, apleistas. Jaučiu, kad baisesnio šiame rajone nėra. Savivaldybės būsto nuomotojai nelabai tvarkosi. Ir tualetas lauke dar yra", – tvirtino moteris.

Kompanijos vertina skirtingai

Pasak Draudėjų asociacijos vadovo Tomo Paulausko, situacijų, kai draudikai atsisako apdrausti būstą, išties pasitaiko. Ypač jei būstas labai senas.

"Draudikų požiūris į tokius namus yra skirtingas. Vieni griežtai vertina pastato amžių, pasiima iš Registrų centro išrašą, pamato, kad namas senesnis nei 40 metų, ir atsisako prisiimti riziką. Kitų reikalavimai menkesni. Jie prisiima riziką ir draudžia senus namus", – pasakojo vadovas.

T.Paulauskas atkreipė dėmesį, kad skirtingai draudikai vertina ir pastatų renovaciją.

Kai namui 80 metų ir niekas nėra daryta, nieko keisto, kad draudikai nenori prisiimti rizikos.

Vieni į tai nekreipia dėmesio, vertina tik pastato statybos metu, kiti įvertina, kad sumažėjo įvairių įvykių, avarijų tikimybė.

"Kai namui 80 metų ir niekas nėra daryta, nieko keisto, kad draudikai nenori prisiimti rizikos. Juk ir pastato sienos nėra amžinos. Gali nugriūti", – atkreipė dėmesį vadovas.

Jei viena draudimo kompanija nedraudžia būsto, T.Paulauskas patarė kreiptis į kitą: "Gal toje įmonėje bus menkesni reikalavimai pastato amžiui."



NAUJAUSI KOMENTARAI

qqq

qqq portretas
Ar esat kas girdėjęs,kad draudikai nesiekia naudos ? Jei savivaldybė žada iškelti iš minėto namo"" savo"" gyventojus,tokiu būdu,manau,namą pripažįsta avariniu?.Gal turėtų pasirūpinti ir kitais šio namo gyventojais(kadangi nuvertina namo būklę),tokiu būdu gyventojams nepavyks parduoti būsto ir įsigyti naujo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių