Quantcast

Dieną be tabako gimusiems kūdikiams – nerūkančiųjų marškinėliai

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje išskirtinai paminėta Pasaulinė diena be tabako – pasveikintos bei apdovanotos mamos ir jų atžalos, pasaulį išvydusios būtent gegužės 31-ąją.

Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamento vyriausiosios slaugos administratorės Salomėjos Gustienės teigimu, ketvirtadienį gimė devyni kūdikiai – penkios mergaitės ir keturi berniukai.

Gimdyvės jaučiasi puikiai, sveikos bei laiku pasaulį išvydusios ir jų atžalos.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas penktadienį kiekvienai mamai ir gimusiam kūdikiui linkėjo „augti sveikiems, drūtiems ir žvaliems“. Taip pat vylėsi, kad jiems niekada nekils ranka paimti cigaretę.

„Manau, gimus šią simbolinę dieną pats likimas jiems sudėliojo tokį gyvenimo scenarijų, vengti rūkalų“, – kalbėjo V. Grubliauskas.

Mamoms įteikti vaikiški marškinėliai su užrašu „Gimiau nerūkantis“ ar „Gimiau nerūkanti“ ir kitos dovanėlės.

Manau, gimus šią simbolinę dieną pats likimas jiems sudėliojo tokį gyvenimo scenarijų, vengti rūkalų.

Anot Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro direktorės Jūratės Grubliauskienės, kasmetine Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro akcija siekiama įspėti žmones apie rūkymo pavojų.

„Tai tradicinė akcija, organizuojama Pasaulinei dienai be tabako paminėti. Todėl sveikinami tėvai, kuriems tą dieną gimsta vaikelis. Norime atkreipti tėvų dėmesį, kad vaikai augtų aplinkoje be tabako, taip pat priminti apie pasyvų rūkymą, kad permąstytų ir pakeistų savo įpročius“, – teigė J.Grubliauskienė.

Širdies ir kraujagyslių ligos yra viena iš dažniausiai pasitaikančių mirties priežasčių pasaulyje, o tabako vartojimas ir tabako dūmų poveikis sukelia apie 12 proc. mirčių dėl širdies ligų.

Be to, tabako vartojimas yra antra pagrindinė priežastis, po kraujospūdžio, sukelianti širdies ir kraujagyslių ligas.

Pasaulinė tabako „epidemija“ kasmet pražudo daugiau kaip 7 milijonus žmonių, iš kurių beveik 900 tūkst. yra nerūkantieji, mirę dėl pasyvaus rūkymo. Maždaug 80 proc. – daugiau nei vienas milijardas rūkančiųjų – gyvena besivystančiose šalyse, kuriose tabako sukeliamos širdies ligos ir mirčių našta valstybei yra be galo sunki dėl ekonominių bei demografinių priežasčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių