Quantcast

Dėl piktnaudžiavimo euro įvedimu dešimtadalis pažeidimų – uostamiestyje

Baigėsi terminas, kai Lietuvoje prekių ir paslaugų kainas buvo privaloma skelbti ir litais, ir eurais. Per daugiau nei 10 mėnesių buvo atlikta bemaž 34 tūkst. patikrinimų. Verslininkai, kurie apvalino kainas ne vartotojo naudai, buvo ne tik įspėjami, bet ir baudžiami. Beveik kas dešimtas pažeidėjas – iš Klaipėdos.

Baigėsi terminas, kai Lietuvoje prekių ir paslaugų kainas buvo privaloma skelbti ir litais, ir eurais. Per daugiau nei 10 mėnesių buvo atlikta bemaž 34 tūkst. patikrinimų. Verslininkai, kurie apvalino kainas ne vartotojo naudai, buvo ne tik įspėjami, bet ir baudžiami. Beveik kas dešimtas pažeidėjas – iš Klaipėdos.

Užnėrė apynasrį

Kainas litais ir eurais pagal Euro įvedimo LR įstatymą buvo privalu skelbti nuo praėjusių metų rugpjūčio 22 d. iki šių metų birželio 30 d.

Įkainiai dviem valiutomis esą buvo rodomi tam, kad gyventojai greičiau priprastų prie euro ir įsimintų oficialų keitimo kursą. Be to, tai buvo viena iš priemonių, padėjusių apsaugoti vartotojus nuo galimo piktnaudžiavimo, perskaičiuojant kainas.

Per tą laikotarpį, kol prekių ir paslaugų kainos buvo skelbiamos dviem valiutomis, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos duomenimis, priežiūros institucijos atliko beveik 34 tūkst. patikrinimų ir nustatė 1 491 pažeidimą (1 473 ūkio subjektai buvo įspėti, 18-ai – skirtos piniginės baudos).

"Baudų skirta nedaug, nes pagal įstatymą pirmąkart nustačius pažeidimą skiriamas įspėjimas ir tik už pakartotinį pažeidimą, kai jis nepašalinamas, – piniginė bauda. Didžiausia bauda buvo 289 eurai. Kitos – mažesnės", – sakė Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos viešųjų ryšių vyr. specialistas Vitas Ūsas.

Stebina nelygybė

Tačiau pažeidėjų sąrašas rodo ką kitą. Bent jau Klaipėdoje yra kelios įmonės, pavyzdžiui, viena ne maisto prekių parduotuvė, sporto centras, grožio salonas. Jiems dėl piktnaudžiavimo euro įvedimu skirta po kelis įspėjimus ir nė vienos baudos.

O štai baudą gavusi įmonė prieš tai jokio įspėjimo dėl pažeidimų neturėjo. Klaipėdos verslininkams dėl pažeidimų per pastaruosius 10 mėnesių surašyta apie pusantro šimto įspėjimų ir skirta viena piniginė nuobauda.

Iš nustatytų pažeidimų dažniausi, kai kainos nebuvo nurodytos dviem valiutomis (maždaug pusė visų pažeidimų), kainų apvalinimas neatitiko reikalavimų, jos į eurus buvo perskaičiuotos ne pagal nustatytą neatšaukiamą lito ir euro kursą, kainos nurodytos neaiškiai, klaidinančiai. Daugiausia pažeidimų nustatyta Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos apskrityse.

Tačiau pažeidimai sudaro vos 4,5 proc. visų atliktų patikrinimų per visą stebėjimo laikotarpį. Kainų perskaičiavimą Lietuvoje tikrino 17 priežiūros institucijų (daugiau nei 300 inspektorių).

Kirpyklos – tarp "lyderių"

Dviejų valiutų skelbimo reikalavimai Klaipėdoje beveik nepažeisti maisto parduotuvėse. Tik dviem jų skirti įspėjimai. Daugiausia nusiskundimų euro įvedimo laikotarpiu buvo dėl pinigų perskaičiavimo grožio salonuose (net 27 įspėjimai), sporto klubuose, automobilių dalių parduotuvėse, vairavimo mokyklose.

Dėl valiutos perskaičiavimo ar kainų pateikimo įspėtas vienas Klaipėdos medicinos centras ir net globos namai.

Paradoksalu, bet tarp pažeidėjų, kuriems taikytos sankcijos, Lietuvoje buvo 68 įmonės, kurios yra prisijungusios prie Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumo. Jos buvo raštiškai įsipareigojusios nepiktnaudžiauti euro įvedimu. Tai esą tik 4 proc. visų fiksuotų nusižengėlių.

Taip pat vartotojai skundėsi, kai atsiskaitant grynaisiais pinigais, prekių pardavėjai ar paslaugų teikėjai atsisakydavo priimti 500 eurų nominalo kupiūras. Toks skundas buvo kas penktas.

Negrįžtamas procesas

Nuo liepos 1-osios ne tik prekybininkai galės kainas skelbti vien eurais, tačiau taip pat mažės ir komercinių bankų skyrių (nuo 350 iki 89), kuriuose bus galima nemokamai išsikeisti litus į eurus. Šiuos skyrius gyventojai ras interneto svetainėje www.euras.lt.

Komercinių bankų filialai iki 2015 m. gruodžio pabaigos nemokamai keis tik banknotus. Lietuvos bankas litus bei centus nemokamai keis neribotą laiką.

Šiemet sausį skelbtais "Eurobarometro" duomenimis, 86 proc. Lietuvos gyventojų teigė, kad euras šalyje įvestas sklandžiai, o labai gerai ir gerai informuoti apie euro įvedimą jautėsi 92 proc. Lietuvos gyventojų. Tuo metu kasdienius pirkinius eurais skaičiavo 39 proc., litais – 35 proc. apklaustųjų. 22 proc. gyventojų kainas skaičiavo ir litais, ir eurais.


Šiame straipsnyje: euraslitaspažeidimaiverslas

NAUJAUSI KOMENTARAI

grazinkit lita!!

grazinkit lita!! portretas
Viatiek skaiciuosiu litais ir dirbsiu ne lietuvoi. Greit bus dar blogiou......

na ir?

na ir? portretas
na ir kas pirkėjams iš to žinojimo, kad per tą laiką kiekvienas permokėjo gal po 100 € dėl sukeltų kainų, o čia, matote, nubaudė NET 18 įmonių. Ot kad ačiū, gal galiu bent jau tas nusižengusias paduoti į teismą turtinei žalai, padarytai pažeidžiant įstatymus, prisiteisti? Nebuvo tokio įstatymo? Tai kodėl? Kas ir kaip kompensuos pirkėjams patirtus nuostolius? Gal nesusitvarkanti su pažeidėjais valdžia už juos planuoja gyventojams kokias nors kompensacijas išmokėti? Irgi ne? Tai kalti patys pirkėjai, taip? :-DDD

Kaip visada

Kaip visada portretas
mūsų šalyje:blogai ir dar blogiau
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių