Quantcast

Dėl Neringos – į Vyriausybės atstovę

Ketvirtadienį Klaipėdos miesto tarybos posėdžio metu linksniuotas Neringos  vardas. Kai kuriuos politikus piktina tai, kad keldama vadinamąjį ekologinį mokestį kaimyninė savivaldybė surinktas lėšas esą naudoja ne ekologijai skatinti, o sotesniam gyvenimui.

Suabejojo efektyvumu

Anot Klaipėdos miesto tarybos nario Simono Gentvilo, Neringos savivaldybė  jau nusprendė, kad šią vasarą norintieji automobiliu pasiekti valstybės saugomą Neringos savivaldybės administruojamą teritoriją turės labiau paploninti pinigines.

Vadinamasis ekologinis mokestis nuo birželio 20-osios iki rugpjūčio 20-osios lengvajam automobiliui sieks 20 eurų.

Įskaičiuojant ir kelto išlaidas, šeimai kelionė į Neringą automobiliu atsieis apie 35 eurus.

S.Gentvilas skaičiavo, jog, palyginti su rinkliavos dydžiu, galiojusiu iki 2012 rugsėjo 1 d., dabartinė rinkliava padidėjo 7 kartus, o suminė vartotojų kainų pokyčių infliacija tarp 2012 m. gruodžio ir 2015 m. gruodžio buvo tik 3,3 proc.

Dar labiau politikas abejojo surenkamų lėšų panaudojimo efektyvumu.

„Aš esu už tai, kad Neringa gali nusistatyti bet kokio dydžio mokestį. Esu ir už ekologiją, tačiau kai sakoma, kad šis mokestis renkamas tam, kad įvažiuotų mažiau automobilių, o pinigai yra nukreipti ekologiškoms priemonėms, tai nėra tiesa“, – įvertino S.Gentvilas.

Politikas teigė, kad Neringos savivaldybė septintadalį savo biudžeto lėšų išleidžia biurokratinio aparato išlaikymui bei 50 proc. kompensuoja gyventojų šilumos bei vandens sąskaitas.

Sąlygas, surinktas lėšas naudoti ne su ekologija susijusioms išlaidoms dengti, anot S.Gentvilo, šiuo metu sudaro ir tai, kad Neringos savivaldybė esą nėra pasitvirtinusi ekologinės rinkliavos lėšų panaudojimo tvarkos aprašo.

Plūs sunkvežimiai?

S.Gentvilas pripažino, kad yra pasirengęs už patekimą į šį gamtos perlu tituluojamą kraštą mokėti ir dar daugiau, tačiau norėtų matyti, jog sumokėti pinigai investuojami į ekologišką infrastruktūrą.

„Visi, kurie atvažiuoja, moka mokestį. Ir tie pinigai nukeliauja ne ekologijai, o sotesniam gyvenimui“, – tvirtino politikas.

Pašnekovo teigimu, šiuo metu jau priimta, kad neringiškių sunkvežimiai bei autobusai nemoka už kelionę keltu.

Esant tokiai tvarkai, esą iškyla grėsmė, jog logistikos bendrovės bandys registruotis Neringoje ir taip kiek sumažins kelionės išlaidas.

Kreipsis į Vyriausybės atstovą

Politikas nuomonę apie situaciją Neringoje ne tik išsakė vakar posėdžiavusiems tarybos nariams, bet ir nusprendė kreiptis į Vyriausybės atstovą Klaipėdos apskrityje.

Bus prašoma užtikrinti, jog Neringos savivaldybė būtų įpareigota pagrįsti ekologinės rinkliavos apskaičiavimo metodiką bei patvirtinti ekologinės rinkliavos panaudojimo tvarkos aprašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Svolaciai

Svolaciai portretas
Lietuvos turtuoliai nori sau oaze pasidaryti ir kuria tik jie ir rusau is kaliningrado vaziuos.napamirskim jog didele dalis lietuvos turtuoliu turi ten nekilnojimo turto.o tai reiskia jog turi ir leidimus vaziuoti.ot kaip gerai padare,varksas zmogelis nevaziuos nes labai brangu,o turtuoliams nieko nekainuos.super svolaciai pasidaret sau.apie neringos mera isvis nera kalbos,galetu patikrinti visus jo reikalus.jei kazkas prades pezeti apie vaziavima autobusu.nepamirskit kad neri goj yra netik nida,taip kad norisi aplankyti viska.nu balvonai,ka daugiau pasakysi

hm

hm portretas
Nors kažkas pradeda galvoti, dėl ko gi tokie išskirtinumai? Kaimeliai ir parkas gi ir taip išlaikovi už visų sumokamus mokesčius, gauna dar papildomą nuolaidą (tiksliau visi kiti sumoka už juos) dar ir už keltą. Ir dar nori atsitverti papildomais mokesčiais. Gal geriau tiesiog išsikelkit lauk visi ir uždrausti įvažiuoti visiem? Kas pėsčiom kiek nueis, tiek Neringos ir pamatys, bus tada ir "ekologija", ir teisybė

Juokinga

Juokinga portretas
Kreipsis, kad pagrįstų??? Jie pagrįs, nepergyvenkit. Kodėl nekalbama apie šito mokesčio sąžiningą perskaičiavimą iš litų į eurus- buvo 20 Lt, pernai jau 10 eurų, o šiemet 20 eru!!! Ir kodėl nekalbama apie šio mokesčio teisėtumą? Ne vienintelis nacionalinis parkas /rezervatas/draustinis Lietuvoje, bet kitose JOKIO kiek žinau mokesčio nėra. Ar LR konstitucijoje nenumato laisvo (o tai turbūt reiškia ir nemokamo) piliečių judėjimo savo šalies teritorijoje?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių