Quantcast

Dėl darželio „Pingvinukas“ auklėtojos – į ministeriją

Klaipėdos lopšelyje-darželyje "Pingvinukas" tarp tėvų ir įstaigos darbuotojų verda aistros. Tramdyti įsiplieskusio konflikto stojo Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus darbuotojai. Kai kurių tėvų teigimu, darželyje jau daug metų vyksta pasibaisėtini dalykai: šaukiama ir net smurtaujama prieš jų atžalas. Triukšmas kilo, kai viena mama nutarė nebetylėti.

"Tarsi tarybiniais laikais"

Į Klaipėdą prieš keletą metų atsikrausčiusi Irina (vardas pakeistas – I.L.) augina pustrečių metų dukrą.

Maždaug prieš metus jos atžala pradėjo lankyti rusų lopšelį-darželį "Pingvinukas", grupę "Mažyliai", kur mokymas vyksta rusų kalba.

Moters žodžiais, šioje Klaipėdos savivaldybės biudžetinėje įstaigoje vyrauja tarybinių laikų tvarka, kuri nesikeičia jau daug metų.

Esą pedagogai ne tik nepajėgia susitvarkyti su vaikais, bet dar ir naudoja prieš juos psichologinį bei fizinį smurtą.

Išvarsčiusi įvairių institucijų – net prokuratūros duris – motina teigė nesulaukusi jokios realios pagalbos.

Paskutine jos viltimi tapo Švietimo ir mokslo ministerija.

"Galima daryti viską: mušti, žeminti, skriausti vaiką ir galiausiai vis tiek kalčiausi liks tėvai. Kol neturi įrašų su konkrečiais įrodymais, belieka tik bailiai tylėti ir kentėti. Kartais suabejoju, ar gyvenu laisvoje Europos valstybėje", – pyktį liejo nusivylusi moteris.

Vos neiškrito pro langą?

Irina pasakojo, kad būdamas darželyje jos vaikas tik per plauką išvengė rimtos nelaimės. Liudininkų teigimu, klasėje kelerių metukų mažylė vaikštinėjo ant palangės prie atviro lango.

Patalpoje esą tuo metu nieko nebuvo – tik atsitiktinai pavojingą situaciją pamačiusi kito vaiko mama pribėgo ir nukėlė nuo palangės Irinos dukrą.

Toks aplaidumas supykdė tėvus.

"Tikras košmaras. Esu išsigandusi ir pasimetusi, nežinau, į ką kreiptis, kad būtume išgirsti. Pirmiausia bandžiau pasikalbėti su pačia auklėtoja. Paklausiau jos, kodėl buvo rėkiama ant vaikų, kodėl mano dukra viena ir neprižiūrima darželio darbuotojų vaikščiojo ant palangės. Kodėl mano ir kiti vaikai nuolat išeina iš įstaigos su mėlynėmis, šlapi, ant vieno mažylio veido po traumos net liko randas, kiti tėvai matė, kai auklėtoja žiemą vaikus sodino lauke ant puoduko, rėkdavo ant vaikų, grasindavo, jeigu pasakys mamai – bus blogai. Tačiau vietoj argumentuotų atsakymų ar atsiprašymo sulaukiau tik riksmų ir grasinimų teismais", – stebėjosi pašnekovė.

Sapnuoja košmarus

Kad darželyje vyksta negeri dalykai, Irina pastebėjo iš vaiko elgesio. Pamatęs grupės auklėtoją, jis tapdavo tarsi nesavas, verkdavo, nenoriai ėjo į darželį.

"Iš pradžių maniau, kad taip stipriai paveikė nauja aplinka. Tačiau pastaruoju metu situacija tapo nevaldoma – dukra ėmė sapnuoti košmarus, klykti naktimis, matyti kažkokią raganą. Nors niekada tokių pasakų nei aš, nei vyras, nei močiutės nepasakojome. Stengiuosi auklėti vaiką ramioje aplinkoje, lavinti, užsiimti, kad jo fizinė ir psichinė būklė būtų stabili. Tačiau nutiko priešingai", – įrodinėjo moteris.

Apimta blogos nuojautos ji ėmė filmuoti išsigandusią dukrą, kai ši iš baimės slepiasi po antklode.

"Kai paklausiau, auklėtoja – gera ar bloga, atsakė, kad bloga, suduoda per užpakaliuką. Vadino ją ragana. Kartą atėjus pietų miego laikui pasakiau, kad jeigu neklausys, pakviesiu auklėtoją. Vaikas po minutės gulėjo lovoje užsimerkęs. Argi tai nepanašu į gąsdinimą?" – svarstė mama.

Sunerimę tėvai nuvedė vaiką pas psichologą. Paaiškėjo, kad mergaitė taip reaguoja į stiprius dienos išgyvenimus.

Nuo rugpjūčio 1-osios, kol "Pingvinukas" atostogavo, vaikas lankė kitą darželį. Esą pokyčiai naujoje vietoje buvo akivaizdūs.

"Pirmą dieną dukrytę išleidau verkiančią, todėl palikau tik iki pietų. Kai atėjau pasiimti, vaikas buvo geros nuotaikos, norėjo vėl sugrįžti. Vėliau atsisveikindavome tik linksmai, vaikas vėl tapo ramesnis. Į "Pingvinuką" tikrai negrįšime", – tikino mama.

Kaklo trauma – dukart

Kita savo vaiką į "Pingvinuką" vedusi mama pasakojo netekusi žado, kai viduryje dienos iš įstaigos darbuotojų sulaukė skambučio apie neva nelaimingą nutikimą.

Medikai jos sūnui du kartus pripažino kaklo traumą.

Paskutinis incidentas įvyko kovo gale. Sunerimusi dėl vaiko nepriežiūros mama perkėlė jį į kitą darželį.

"Šio darželio nebelankome, atrodo, nuo balandžio pabaigos. Du kartus vaikas patyrė kaklo traumą – pirmą kartą gulėjo ligoninėje ir mėnesį vaikščiojo su apykakle, antrąkart sugijo greičiau. Kaip aiškino darželio darbuotojos, rūbinėje tarp vaikų įvyko susistumdymas. Po pastarojo įvykio, žinoma, nebegalėjau leisti sūnaus į šią įstaigą. Nenormalu, jeigu vaikai nuolat būna rūbinėje, ant jų šaukiama. Nenuostabu, kad sūnus tapo nervingas, mes irgi lankomės pas psichologą. Patys vaikai per maži, kad pasiskųstų, kai kurie dar rišliai nekalba", – aiškino klaipėdietė.

Braižė vaikus nagais?

Darželyje "Pingvinukas" daugiau kaip 30 metų dirbanti auklėtoja T. tėvų kaltinimus kategoriškai neigė – nė su vienu vaiku ji šiurkščiai nesielgė, neįžeidinėjo ir rankos prieš mažuosius nekėlė. Juolab – prieš Irinos mergaitę, kuriai visada rodė ypatingą meilę.

Situacija iš pačios auklėtojos lūpų skambėjo kitaip. Jos žodžiais tariant, pykčiai prasidėjo, kai mamos buvo paliepta nevesti sergančio vaiko į darželį.

"Mano santykiai su mama visada buvo geri. Tiesa, liepą pastebėjome, kad vaiko elgesys pasikeitė. Ji pradėjo muštis su vaikais, atiminėti jų žaislus, pirštais badė vienam vaikui į akis. Į darželį mergaitę neretai atvesdavo sergančią. Kartą mamai paskambino Sveikatos priežiūros centro specialistė, kuri, apžiūrėjusi vaiką, liepė jį nuvesti pas gydytoją ir atnešti pažymą. Tačiau mama pareiškė, kad sloga nėra liga. Tada mūsų grupės pedagogas atspausdino ištrauką iš rekomendacijos, kurioje rašoma, kad darželį gali lankyti tik sveiki vaikai. Vakare dokumentas buvo perduotas tėvui. Kitą rytą mama atvedė dukrą į grupę. Ir prasidėjo... Ėmė garsiai šaukti, šmeižti darželio darbuotojus. Paskui užsipuolė būtent mane, nors nieko tokio nepadariau, apkaltino nebūtais dalykais, neva braižau vaikus nagais. Savo isterišku rėkimu ji išmušė iš vėžių ir trukdė dirbti. Sunerimau dėl jos psichinės būklės", – susijaudinusi kalbėjo T.

"Kai paklausiau auklėtojos, kodėl meluoja, jos mimika kardinaliai pasikeitė, pradėjo grasinti teismais ir liepė pasaugoti savo vaiką", – įstrigo mamai.

Konfliktas tapo neišsprendžiamas. Mama pareikalavo, kad jos vaiko auklėtoja T. būtų pakeista. Prašymą raštu liepos pabaigoje ji įteikė direktorės pavaduotojai, nes įstaigos vadovė Tatjana Sokolova tuo metu atostogavo.

Tos pačios dienos vakarą Irina teigė pastebėjusi ant vaiko kairiojo šono didelę juodą mėlynę. Išsigandusi ji kreipėsi į prokuratūrą.

Apie sumaištį darželyje pranešta ir Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus darbuotojams.

Pažadėjo kontroliuoti auklėtoją

Iš atostogų sugrįžusi lopšelio-darželio "Pingvinukas" direktorė T.Sokolova gavo raštišką auklėtojos pasiaiškinimą, kuriame faktai išdėstyti priešingai nei mamos prašyme.

Įvertinus grupės "Mažyliai" darbą ir vaikų lankomumą mokslo metais, nuspręsta, kad pakeisti pedagogės nėra galimybės dėl darbuotojų stygiaus.

Mat sunku prisikviesti jaunų žmonių, kurie norėtų dirbti su vaikais už tokį mažą atlygį.

"Kol kas aš negaliu dėl vieno skundo atleisti auklėtojos, kuri įstaigoje dirba nuo 1982-ųjų. Bet galiu atidžiau stebėti, peržiūrėti ir patikslinti kvalifikacinę kategoriją. Pas mus dirba didelę patirtį ir nemažai darbo stažo turintys pedagogai", – sakė direktorė.

Lopšelio-darželio "Pingvinukas" vadovė T.Sokolova karštai įrodinėjo, kad grupėje vaikai nebuvo skriaudžiami.

"Auklėtoja dirba šalia mano kabineto – kiekvieną dieną matau ir girdžiu, kaip ji bendrauja su vaikais. Tai prasimanymai. Pati darbuotoja turi tris vaikus ir tris anūkus. Visai tylėti mes negalime, juk čia darželis. Jei blogas oras, visi vaikai pas mus žiūri pro langą, jie taip žaidžia, auklėtoja tuo metu sėdi šalia", – komentavo pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Eugenija

Eugenija portretas
Jokio noro susidoroti su visų kolektykų neizvelgiama. ,,Pingvinuke,, dirba gal 12-13 aukletojų, puikios moterys, myli vaikus ir atsidavusios savo darbui, o svarbiausia skundų kiekvienais metais dėl ziauraus elgesio su vaikais neturi. Užtat aprasytos kelios auklėtojis turi. Tai gal problema ne vaikučiuose ir ju tėveliose, o butent akletojoi. Direktorė žino, mato ir nieko nedaro, bet gelbedama savo kailį kaltina prabilusias mamas psichoze. Svieto pabaiga, iki ko mes davažiavom....

Ina

Ina portretas
Čia kažkoks noras susidoroti su visu kolektyvu. Pradžioje auklėtoja su auklyte buvo negeros o dabar jau ir direktorė. Kas sekantis? Na apsiraminkite ir susisėdusios bandykite civilizuotai problemas spręsti.Tas purvo pylimas -jokios naudos neduos tik susipriešinsite vieni su kitais ir tiek.Visos problemos yra išsprendžiamos tik reikia kalbėtis akis į akį o ne pakampiais.

Vitai

Vitai portretas
Išėjusiu iš šito darželio vaikų, 90 procentų bus tie kurie pakeitė darželį dėl direktorės ir aukletojų elgesio. Aišku direktore bandis išsisukti, teigdama, kad žmonės keičia gyvenamąją vietą dėl to palėka šį darželį. Melas. Valdžios atstovai turėtu pasidomėti pas ,,Pingvinuko,, direktorę vasais tėvų skundais ir raštais už penkis ar net septynerius metus ir ypač tais kurie nepateko į savivaldybę Visi kas nukentėjo šitame darželije turėtu informuoti Švietimo skyrių. Aš taip manau
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių