Quantcast

Dėl Atgimimo aikštės atnaujinimo – karštos diskusijos

Uostamiesčio gyventojams buvo pristatytos trys pirminės Atgimimo aikštės sutvarkymo vizijos. Architektų pasiūlyti variantai sukėlė nemažai ginčų. Tikimasi, jog radus visiems tinkantį sprendimą viena pagrindinių miesto aikščių taps patrauklia ir daugiafunkcine miestiečių traukos zona.

Uostamiesčio gyventojams buvo pristatytos trys pirminės Atgimimo aikštės sutvarkymo vizijos. Architektų pasiūlyti variantai sukėlė nemažai ginčų. Tikimasi, jog radus visiems tinkantį sprendimą viena pagrindinių miesto aikščių taps patrauklia ir daugiafunkcine miestiečių traukos zona.

Klaipėdos savivaldybės administracijos užsakymu vykdomo projekto metu siekiama išsiaiškinti, kaip pagyvinti vieną svarbiausių miesto taškų ir greta jo esančias erdves.

Trečiadienį klaipėdiečiams pristatytas tik pirmasis projekto etapas. Po viešo aptarimo bus parengti trys galimi erdvės sutvarkymo variantai. Vienas iš jų bus išrinktas ir pradėtas įgyvendinti. Architektų komanda šiuo metu yra numačiusi tris scenarijus.

Pagal pirmąjį aikštėje siūloma atkurti istorinius užstatymo fragmentus. Čia būtų atnaujinta dalis istorinių gatvių. Jos virstų pėsčiųjų gatvelėmis. Architektai siūlo galimybę atkurti ir dalį istorinių pastatų, pasitelkiant šiuolaikinius architektūrinius sprendimus.

Aikštėje, kaip ir kitais siūlomais variantais, būtų įrengtos požeminės automobilių stovėjimo aikštelės bei archeologinė ekspozicija. Pirmąjį aikštės atnaujinimo scenarijų būtų galima įgyvendinti 2015–2020 m.

Antrasis variantas klaipėdiečiams bei miesto valdžiai numato aikštę praplėsti iki pat Danės upės ir įrengti pėsčiųjų tiltą, kuris turėtų pratęsti Vežėjų gatvę.

Jeigu būtų nuspręsta aikštę tvarkyti pagal šį planą, atsirastų galimybė teritoriją papildyti visuomeninėmis, poilsio, kultūros ir rekreacinėmis funkcijomis. Šis variantas būtų įgyvendinamas 2015–2018 m.

Trečiasis variantas aprėpia daugiau strategiškai svarbių uostamiesčio objektų. Architektai siūlo atkurti buvusią gatvės kryptį nuo Liepų iki Tiltų gatvės, o kartu atnaujinamam Klaipėdos valstybiniam muzikiniam teatrui suformuoti didesnį sklypą. Šią viziją būtų galima realizuoti iki 2020 m.

Nors ir sutarta, kad atnaujinant aikštę būtina užtikrinti jos pasiekiamumą bei patrauklumą gyventojams, būta nepritariančiųjų požeminei automobilių stovėjimo aikštelei. Idėjos nepalaikančių gyventojų teigimu, šio sumanymo nepavyktų įgyvendinti technologiškai.

Kiti diskusijos dalyviai nepritarė ir istorinių pastatų atstatymui. Esą būtent nuo Atgimimo aikštės turėtų prasidėti naujasis miesto centras, o greta aikštės jau iškilusių modernių pastatų vaizdas nederėtų su istorinių statinių atodangomis ar atstatymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Inga

Inga portretas
Aikštės sąvoka vartojama apibrėžti visuomeninei sąveikai skirtoms miesto erdvėms. Reprezentacija reiškia atstovavimą, atvaizdavimą,kaip individualios ar kolektyvinės tapatybės (galios) reiškimas manipuliuojant kolektyvine atmintimi, vertybėmis, estetine pajauta. Žmogus turi pajausti pažinti jį supančią aplinką, architektūrą, kaip grožio estetikos objektą. Miestų žaliasis rūbas grynina orą, sulaiko dulkes, gatvių (transporto) triukšmą, veikia mikroklimatą, teikia estetinį pasigėrėjimą. Todėl aikštę reikia tik išlyginti kai kur įterpiant pušelių ir pastatant suoliukų. O kampe ties viešbučiu pastyti tai, kas simbolizuoja jūrą smėlį kopas ir senovinius laivus. Galbūt ant "seklumos" užplaukęs kuršių burlaivis kuriame galima rasti visą klaipėdos krašto istoriją nuo akmens amžiaus su nuorodomis kas kur yra. Taip pat aikštėje galėtų talpintis svarbi miesto informacija nes čia centras. Žodžiu žaluma fontanas laivas smėlio pilies imitacija ir visa istorija kurios nei keisti nei teisti negalima!.

klp

klp portretas
Manau, kad ši aikštė turi derėti prie kitapus tilto rengiamo statyti pastato. Tai turi būti vientisas projektas, apjungiantis miesto centrą abipus upės. Pastatai neturėtų užgožti erdvių, juk tai vieta, kurioje turi būti malonu būti, susibūrus visuomenei. Užduotis, verta pasukti galvą ne tik architektams, bet ir menininkams. Garažų idėja čia netikusi: automobilių srauto čia neturi būti, išmetamų dujų taip pat. Tai vieta pasižmonėti. Būtina sutvarkyti ir upės krantinės nesaugias vietas, kur galimi nelaimingi atsitikimai dėl neįrengtų tvorelių prie stačių upės šlaitų. Kur žiūri saugumo technikos specialistai ? Būtina atgaivinti miesto bent jau centrą, jeigu jau merdėja be žmonių aplinkinės gatvelės. Kai taip liaupsinamas kapitalistas, galbūt, yra norinčių, kad žmonių ir centre neliktų ? Nelygu, kokiems dievams norime tarnauti.

paminklas

paminklas portretas
Daug neįsisiautėkite - ten turės būti vietos V.Landsbergio paminklui.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių