Quantcast

Dangės krantinės – projektas, pakeitęs Klaipėdos senamiesčio veidą

  • Teksto dydis:

Daugelis klaipėdiečių, veikiausiai, prisimena buvusio saldainių fabriko Jono kalnelio ir Meridiano prieigose teritorijos vaizdą prieš keletą metų. Apleista, apaugusi žole, užkaltais langais ir durimis, aptverta aukšta grafiti nupurkšta raudonų plytų tvora – tai kas buvo likę, iškėlus konditerijos gamybą į kitą vietą. Tačiau šios vietos istorija – kur kas gilesnė nei pokaris ir saldainių gamyba.

Turgaus g. 37 teritorijos istorija prasidėjo XVI a., kai ant pusiasalyje, apjuostame Dangės upės, buvo pastatytos dvi bažnyčios: lietuvių ir vokiečių bendruomenėms. Vykstant karui su Švedija miestą reikėjo sutvirtinti pylimais. Lietuvių bažnyčia buvo nugriauta, o vokiškoji – perkelta į kitą vietą. Bastionams praradus gynybinę reikšmę, ši vietovė Prūsijos karaliaus leidimu buvo perduota versliems miestiečiams. XVIII a. II pusėje šiame sklype stovėjo jūros druskos sandėlis, kuris 1854 m. kilusio didžiojo gaisro metu sudegė. Po trejų metų jo vietoje buvo pastatytas silkių rūšiavimo sandėlis. Istoriniai sandėliai Dangės krantinėje urbanistiniu požiūriu yra itin svarbūs kaip naujos Klaipėdos tapatybės ženklas. Miesto, kuris iš karinės tvirtovės XVIII a. transformavosi į pirklių uostą.

„Teritorijos konversijos dokumentų derinimas pasidėjo prieš daugiau nei dešimtmetį. 2014 metais čia buvo išplėtotas „Danės užutėkio“ projektas, o šiais metais užbaigtos „Dangės krantinės“ – istorinių pastatų restauracija-rekonstrukcija į poilsio, gyvenamąsias bei komercines patalpas“, – pasakoja INREAL grupės vadovas Gediminas Pruskus.

„Mums tai buvo didelis verslo iššūkis ir, drauge, galimybė parodyti, kad bendromis pastangomis ir tikėjimu tuo, ką darai, galima įgyvendinti net pačius sudėtingiausius projektus“, – sako G. Pruskus. Šiandien Turgaus g. 37 teritorija puošia Dangės krantinę. Atkurtas fachverkinis fasadas ir autentiškos detalės tampa aiškia nuoroda, kad čia – Klaipėda – miestas, branginantis savo istoriją. Nuardytos tvoros atveria puikius vaizdus naujiesiems gyventojams į upę, į senąjį ir naująjį miestą. Būstų pirkėjai – klaipėdiečių šeimos, panorėjusios gyventi šioje ypatingoje miesto vietoje.

Praėjusių metų rudenį ant „Dangės krantinių“ fasado buvo atidengtas Autentiškumo ženklas. Šiuo ženklu ir sertifikatu apdovanojami autentiškai atkurti pastatai, išsaugoję unikalias istorines savybes, pritaikant juos naujam gyvenimui. INREAL grupė, pristatydama „Dangės krantinių“ projektą Europos verslo apdovanojimų (European Business Awards) konkurse, laimėjo Nacionalinio Nugalėtojo vardą Aplinkos ir verslo darnos kategorijoje.

INREAL per šį dešimtmetį suaugo su Klaipėda, ir ne tik dėl įgyvendintų projektų.  2004 metais Klaipėdoje buvo įkurtas INREAL biuras, kuriame dirba profesionalūs nekilnojamojo turto vertintojai, tarpininkai ir konsultantai. Taigi, kitąmet, kai INREAL grupė švęs savo 25-metį, Klaipėdos biuras minės 15 metų sukaktį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Kitai jūrai.Kol Kaipėdą į pelkynus vairuos meras, išmanantis tik dūdos klavišus spaudinėti ir pūsti žandus,kitokių komentarų nesitikėk.

klp

klp portretas
geriau nei tvora buvo viskas aptverta, ten labiau panašu į suvenyrų parduotuvių statinį, tačiau neaišku ar verslas ten kursis kadangi ten nėra infrastruktūros skirtos turizmui.

turėjo būti viešbutis

turėjo būti viešbutis portretas
o patapo gyvenamuoju...
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių