Quantcast

Botanikos sode vyko Užgavėnių šventė

  • Teksto dydis:

Klaipėdos universiteto (KU) Botanikos sode pirmą kartą suorganizuotos Užgavėnės. Jose ir pagrindiniai šventės simboliai: persirengėliai, kaukės, blynai, Lašininio ir Kanapinio kova, Morės deginimas. Pasak organizatorių, taip norėta priminti senąsias Užgavėnių tradicijas.

KU Botanikos sodo direktorė Asta Klimienė pasakoja, jog Užgavėnės švenčiamos likus 7 savaitėms arba 46 dienoms iki Velykų.

„Nors dauguma Užgavėnes jau atšventė praėjusį savaitgalį, mes laikomės tradicijų, ir šią šventę minime šiandien, kovo 5 dieną, antradienį, kuomet ir yra tikroji Užgavėnių diena.

Prie mūsų prisijungė Klaipėdos Vitės progimnazija. Šios šventės tikslas yra moksleiviams priminti tikrąsias, senąsias tradicijas. Pastebėjome, kad vaikai nebežino Užgavėnių esmės. Jiems ši diena – pasivaikščiojimas po mugę, parduotuves, blynų ar medinio šaukšto nusipirkimas. Čia atėję jie pamato kokios Užgavėnės yra iš tikrųjų: mielai įsitraukia į žaidimus, skanauja blynus, bendrauja, o kai kurie net ir kaukėmis pasipuošė. Tai labai džiugu“, – kalbėjo A. Klimienė.

Ir nors tokia šventė Botanikos sode vyko pirmą kartą, neabejojama, jog ši tradicija bus tęsiama.

„KU Botanikos sodas –  unikali vieta. Norime ją atverti visuomenei, pakviesti čia ateiti, o Užgavėnių šventė – vienas iš būdų tai padaryti. Džiugu matyti tiek daug jaunimo, moksleivių, kurie gerai leidžia laiką, turi progos pabendrauti ne tik tarpusavyje, bet ir su Universiteto bendruomene“, – sakė šventėje dalyvavęs KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas. 

Tuo metu šventėje dalyvavę moksleiviai sakė, jog jiems Užgavėnės – blynų valgymas.

„Tądien valgom daug blynų, būnam išsidažę, žaidžiam žaidimus, tai žiemos išvarymo šventė. Deginama Morė, daromos kaukės“, – žiniomis dalijosi 6-oje klasėje besimokanti Elzė.

Šventės organizatorė, Botanikos sodo vadovė priminė, kad Užgavėnės turi gilias tradicijas, o persirengėliai, kaukės, blynų valgymas ar Morės deginimas – reikšmingi simboliai.

„Užgavėnės – žiemos šventė, per kurią siekiama prisišaukti pavasarį ir išvaryti žiemą. Tai paskutinė proga iki soties prisivalgyti, pasilinksminti, juk netrukus prasidės ramus laikotarpis – Gavėnia, kuris truks iki Velykų. Kartu su More sudeginsime seną laiką, visą negatyvą, ir susitelkę, susikaupę lauksime Velykų, po kurių vėl ateis džiugesys. Toks gamtos, žmogaus gyvenimo ritmas“, – pasakojo A. Klimienė.


Šiame straipsnyje: UžgavėnėsBotanikos sodas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Gražu. O tas suorganizuotos Užgavėnės pirmą kartą Botanikos sode tai čia šiemet pirmą kartą?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių