Quantcast

Bibliotekoje – unikalios relikvijos

Išeivių iš Klaipėdos krašto draugijos atstovai ilgam saugojimui uostamiesčio I.Simonaitytės bibliotekai perdavė itin retas Mėmelio šaulių gildijos relikvijas – sidabrines grandines, kuriomis kasmet po šaudymo varžybų buvo papuošiamas taikliausias šaulys, ir Priekulės bažnyčios liturginę taurę – kieliką.

Bibliotekai panaudai, tai yra saugoti 90 metų, grandines ir kieliką perdavė šių relikvijų savininkai AdM draugija (išeivių iš Klaipėdos krašto Darbo grupės draugija). Grandinės ir liturginė taurė yra jų archyvo dalis.

"Dalį šio archyvo mūsų bibliotekai minėta draugija perdavė dar 2011 m. Šios regalijos – archyvo dalis. Mes jas jau eksponuojame tam tikslui skirtuose stenduose bibliotekos fojė. Nesame šių regalijų šeimininkai, tik – saugotojai", – teigė bibliotekos vadovas Juozas Šikšnelis.

Pirmoji Mėmelio šaulių gildija įkurta 1354 m. XVIII a. gildija prarado savo reikšmę ir iširo. Vėliau ji buvo atgaivinta 1838 m. ir gyvavo iki Antrojo pasaulinio karo pabaigos. Teigiama, kad Mėmelio šaulių gildija buvo didžiausia tokia šaulių sąjunga Vokietijoje.

Šauliai turėjo gražią tradiciją kasmet šaudymo varžybų metu pagerbti taikliausią šaulį – jis būdavo vadinamas Metų šaulių karaliumi ir papuošiamas sidabrine grandine, kuri ir perduota I.Simonaitytės bibliotekai.

Vieną šių grandinių išsaugojo paskutiniojo šaulių karaliaus, išrinkto 1939 m., mėsininko Ericho Koppo žmona, vėliau ji relikviją perdavė Klaipėdos krašto išeivių draugijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vietinis

vietinis portretas
Kaip cia Asta parase ne Klaipedos o Memel šaulių gildijos relikvijas!!??Neitiketina!!!

taurė

taurė portretas
perduota bibliotekai ne devyniasdešimtčiai metų, o vos keliems mėnesiams, kol atsiras sąlygos taurės perdavimui Priekulės evangelikų liuteronų bendruomenei, kur jos ir vieta.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių