Quantcast

Autodrome – pajūrio verslininkų viražai

Prieš dvejus metus vartus atvėręs naujas ir vienintelis Vakarų Lietuvoje autodromas stebina savo išskirtinumu. Klaipėdos rajone, Ketvergių kaime, įsikūrusio autodromo galimybes išbandė žinomi pajūrio verslininkai.

Slalomo vingiai

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų nariai buvo pakviesti į Klaipėdos profesinio mokymo ir reabilitacijos centro autodromą.

"Renginio tema – "Saugus greitis versle ir kelyje". Norime išmokyti vairuoti greitai ir saugiai. Tad svečių laukia daugybė išbandymų, vienas jų – slalomo trasa. Vairuotojai turi įveikti trasą su ant automobilio kapoto pritvirtinta lėkšte, kurioje yra kamuoliukas. Vienas netikslus vairuotojo judesys ir kamuoliukas iššoks iš jam skirtos vietos", – apie svečiams parengtus išbandymus pasakojo Sektorinio praktinio mokymo centro ir autodromo vadovas Mindaugas Ramonas.

Platus paslaugų spektras

Autodromas įkurtas Klaipėdos profesinio mokymo ir reabilitacijos centro praktinio mokymo bazėje Ketvergiuose. Veikiausiai tik nedaugelis žino, kad šalia uostamiesčio veikia ypatingų paslaugų galintis pasiūlyti centras.

Jame organizuojamas beveik visų vairuotojų kategorijų mokymas. Čia lengvųjų automobilių vairuotojai tobulina įgūdžius, čia žinias gali pagilinti vairuotojai, kurie veža pavojingus krovinius. Taip pat suteikiama galimybė mokytis autobusų ir krovininių automobilių bei elektro- ar autokrautuvų vairuotojams.

Be puikiai įkurtos mokymo klasės bei kompiuterinės technikos, centre veikia specialus simuliatorius, leidžiantis imituoti įvairias situacijas kelyje, pasipraktikuoti vairuoti automobilį skirtingomis oro sąlygomis.

Vieną autodromo trasų vakar išmėginęs įmonės "Klaipėdos apdaila" vadovas Mangirdas Šlyžius prisipažino, kad buvo nustebintas to, ką gali pasiūlyti šis autodromas.

"Mes bendradarbiaujame su centru, čia buvo paruošti mūsų specialistai. Manau, ši profesinio mokymo įstaiga turi labai daug perspektyvų. Aš, kaip verslo atstovas, įsitikinau, kad statybininkų rinkoje katastrofiškai trūksta. Tie, kurie nors šio to verti, išvažiavo dirbti į užsienį, todėl prie centro prijungus vadinamąją statybininkų mokyklą ši profesinio mokymo įstaiga tapo rimtu konkurentu kitoms mokykloms", – pastebėjo B.Šlyžius.

Imituoja slydimą

Autodromo teritorijoje didžiausio susidomėjimo sulaukia slidžių dangų trasos.

"Daugiausia avarijų nutinka slidžiuose keliuose. Mes turime austrų gamybos įrangą, kuri gal imituoti slidžią dangą. Patiriamas tas pats jausmas, kurį išgyvena vairuotojas, kai jo automobilis tampa nevaldomas ir ima slysti. Įgūdžiams slidžiame kelyje tobulinti įrengtos dvi trasos. Antras išbandymas – slidžios nuokalnės įveikimas", – pasakojo M.Ramonas.

Vairuotojas mokomas kilus stresinei situacijai tinkamai reaguoti ir imtis tokių veiksmų, kad automobilis kuo greičiau taptų stabilus ir valdomas.

"Tenka "perlaužti" įprastą mąstymą. Pradėjus slysti automobilio galinei daliai, žmogus dažniausiai sutrinka. Mokoma vienintelės taisyklės – sukti vairą į tą pusę, į kurią sukasi automobilio galinė dalis. Taip automobilis išliks stabilus, o tada galima imtis ir tolesnių veiksmų", – tikino specialistas.

Specialioje trasoje vairuotojui prieš akis netikėtai išdygsta fontanų lietus. Tai reiškia, kad tokiu būdu sukuriamas netikėtas kliūties efektas. Vairuotojas mokomas išvengti kliūties, nes realiame gyvenime tai reikštų susidūrimą su kitu automobiliu ar laukiniu gyvūnu. Jau sausame kelyje toks manevras įvarytų baimės, o slidžiame kelyje vairuotojas sėkmingai išvengs nelaimės, jei turės išmonės, praktinių įgūdžių ir savitvardos.

"Viso to galime pamėginti išmokyti. Trasoje nebūtina važiuoti greitai. Dažniausia tai yra nedidelis, vos 30–45 km/h greitis. Bet reikia puikios reakcijos ir išlavintų įgūdžių", – kalbėjo M.Ramonas.

Emocijų fontanai

Vakar autodromo trasoje rungęsi žinomi Klaipėdos krašto verslininkai priminė legendinės televizijos laidos "Aukščiausia pavara" vedėjus. Tiek vyrai, tiek moterys cypdė automobilių padangas, spaudė greičio svirtis ir kiekvieną ratą lydėjo šūksniais.

Įmonės "Prototechnika" regiono vadovė Alina Beržinienė, išbandžiusi slystančio automobilio suvaldymo gudrybes, vos tik išlipusi iš mašinos atsiduso, kad nieko geresnio nėra patyrusi.

"Sunku apsakyti, kaip tai yra šaunu. Kiekvienas, kuris dar tik turi išlaikyti vairavimo egzaminą, būtinai turėtų išmėginti šias trasas. Tai neįkainojama patirtis. Mūsų įmonės darbuotojams tenka važinėti įvairiu oru ir įvairiais keliais. To, ką čia galima išmokti, niekur nepakartosi", – kalbėjo A.Beržinienė.

Moteriai pritarė ir kita šio mini ralio dalyvė, žinomo vyndario Česlovo Ramoškos žmona Tatjana.

"Fantastiškas jausmas. Spaudžiau, kiek tik galėjau", – šypsojosi T.Ramoškienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

visuomet svajojau

visuomet svajojau portretas
kuomet atsiras vairavimo tobulinimui skirtos trasos, bet nesitikėjau tokios vietos, kad norint pasitobulinti, teks įveikti kapinių ruožą. Kur ir kas tas "protas" parinkęs ar pasirinkęs tokią neįtikėtiną draugiją - mirusiuosius.

Anonimas

Anonimas portretas
www . Vairuotojumokymas. Lt

kainas ivardinkit

kainas ivardinkit  portretas
privaciam vairavimui !?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių