Quantcast

Atminimo lentos Klaipėdoje – išėjusiesiems

Uostamiestyje siūloma įamžinti vieno Klaipėdos universiteto kūrėjų Stasio Vaitekūno atminimą, ant senato pastato pakabinant memorialinę lentą. Iniciatyvą panašiai pagerbti ir pernai mirusį uostamiesčio futbolo klubo "Atlantas" trenerį Konstantiną Sarsaniją parodė sporto bendruomenė.

Nuo profesoriaus iki trenerio

Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija ėmėsi svarstyti iniciatyvas mieste įamžinti ne tik garsaus profesoriaus ir Klaipėdos universiteto kūrėjo – S.Vaitekūno, bet ir futbolo pasaulio garsenybės – K.Sarsanijos atminimą.

Į uostamiesčio merą kreipėsi iniciatyvinės grupės vadovas Vladimiras Razarionovas dėl vietos paskyrimo garbės atminimo lentai, skirtai K.Sarsanijai.

"K.Sarsanija buvo tarptautinis futbolo ekspertas, profesionalus sporto agentas, išvedęs Lietuvos žaidėjus į tarptautinius vandenis, patyręs ir ilgametis Klaipėdos FK "Atlantas" vyriausiasis treneris, kuris ugdė jaunus žaidėjus įdėdamas ne tik savo jėgas, bet ir remdamas juos finansiškai", – dėstoma iniciatyvinės grupės prašyme.

Kitą prašymą dėl profesoriaus S.Vaitekūno įamžinimo inicijavo Klaipėdos universiteto (KU) senatas. Jame primenama, jog dvi kadencijas universitetui vadovavęs akademikas buvo ne tik mokslininkas, bet pripažinimą pelnęs pedagogas, kuriam KU ir miestas tapo neatsiejama jo dalis.

"Prof. S.Vaitekūnas paskelbė daugiau kaip 220 mokslinių ir mokslinio populiarinimo publikacijų (23 jų – mokslo monografijos ir knygos), po nepriklausomybės atkūrimo parašė pirmuosius geografijos vadovėlius vidurinėms mokykloms, enciklopedinį geografijos žodyną", – rašoma senato prašyme Klaipėdos merui.

Partizano dukros iniciatyva

Į uostamiesčio vadovus kreipėsi ir Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė dėl atminimo lentos įrengimo jos tėvui prie buvusio Pedagoginio instituto pastato, kur jis studijavo.

"Ar nebūtų prasminga, kad šiais 2018 metais, A.Ramanausko-Vanago vardo metais, Klaipėdos miesto savivaldybė rastų galimybę šį pastatą pažymėti memorialine lenta, liudijančia A.Ramanausko-Vanago, kaip istorinės asmenybės, sąsajas su Klaipėdos miestu", – kreipimesi rašė garsaus partizano dukra.

Toliau vardijami A.Ramanausko-Vanago nuopelnai Lietuvai ir visos iniciatyvos šalies miestuose, kur vienaip ar kitaip jau įamžintas šio žmogaus atminimas.

Dėl visų atminimo lentų ir kitokio įamžinimo sprendimą turės priimti Klaipėdos miesto taryba.

Bibliotekai – I.Kanto vardas?

Be minėtų asmenybių įamžinimo, Imanuelio Kanto vardą suteikti siekiama Klaipėdos miesto savivaldybės viešajai bibliotekai.

Šito iniciatoriai – verslininkas ir mecenatas Rimantas Cibauskas, istorinių spaudinių leidėjas Kęstutis Demereckas, filosofas, rašytojas ir visuomenės veikėjas Arvydas Juozaitis bei istorikas Dainius Elertas.

Prašyme miesto vadovams primenamos garsaus filosofo I.Kanto šeimos sąsajos su Klaipėda, kur gyveno trys I.Kanto šeimos kartos ir yra čia palaidotos.

"Todėl manome, kad I.Kanto vardas, suteiktas Klaipėdos miesto savivaldybės viešajai bibliotekai – reikšmingai istorijos atminties institucijai, suteiktų jai daugiau reprezentacinio svorio, atskleistų galimybes tapti dar svarbesniu miesto kultūriniu akcentu, žmonių traukos centru, skleidžiančiu Klaipėdos paveldą, jo išskirtinumą ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų", – rašoma kreipimesi merui Vytautui Grubliauskui.

Sprendimą dėl I.Kanto vardo suteikimo miesto bibliotekai taip pat turėtų patvirtinti uostamiesčio politikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Maskvoje statykit

Maskvoje statykit portretas
prie ko čia tas Sarsanija, labai prieštaringai vertinamas treneris? Kur lentos "Atlanto" futbolininkams Ovidijui Mozūraičiui, Remigijui Daugėlai, kurie išėjo pernai? Kiek metų tas Sarsanija Klaipėdoje dirbo, kokius iškovojimus "Atlantui" uždirbo? Keliavo per klubus, tegul armėnai Tėvynėje ar Maskvoje stato...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių