Quantcast

Atidarytas pirmasis Baltijos šalyse ir didžiausias Europoje apverstas namas

  • Teksto dydis:

Šiandien Radailiuose, Klaipėdos rajone, atidarytas pirmasis Baltijos šalyse ir didžiausias Europoje apverstas gyvenamasis namas. 270 kv. m ploto, septynių kambarių name, įrengtame šešių asmenų šeimai, vieni pirmųjų apsilankė atlikėjas Andrius Rimiškis, krepšininkas Eurelijus Žukauskas, „Man-go“ lyderė Rima Petrauskytė-Malašičevė ir choreografas Aurelijus Liškauskas su šeimomis, „TV pagalbos“ reporterė Sandra Žutautienė, taip pat Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

„Projektuodami namą galvojome apie tradicinės šeimos, kurioje auga du vaikai bei kartu gyvena seneliai, poreikius. Įrengimui taip pat naudojome tradicines medžiagas, kūrėme tradicinį šiuolaikinį interjerą. Vis tik projektas nuo pat jo pradžios kėlė netradicinių iššūkių: buvo sunku studijuoti jo brėžinius, o įrenginėjant kambarius vis norėjosi juos nufotografuoti, nuotraukas apversti ir taip įvertinti ko dar trūksta“, – pasakoja idėjos autorius, „Dino parko“ Radailiuose steigėjas Andrius Aušra.

Jo teigimu, kelios statybų kompanijos atsisakė imtis projekto. „Statybininkams sukosi galva, pykino, teko dirbti be tokių tradicinių priemonių kaip gulsčiukas ir visą laiką vaikščioti pakrypus. Galiausiai pavyko rasti patikimą komandą, kuri nepabūgo iššūkių“, – pasakoja A. Aušra. Jis jau spėjo įsitikinti, kad ne tik namo statytojams, bet ir jo lankytojams, kurių vestibuliarinė sistema silpna, po apsilankymo name sutrinka koordinacija, sukasi galva ar net pykina.

„Kiekvienas lankytojas išgyvena skirtingus, tik jam savotiškus jausmus. Būtent naujos, dar niekada neišgyventos emocijos bei potyris ir yra šio sumanymo tikslas. Siekiame, kad lankytojai iš naujo pažvelgtų į jiems, atrodo, įprastus, kasdienius dalykus, peržengtų savo komforto ribas, išsivaduotų iš kaustančios tvarkos ir įpročių. Stengiamės nepraleisti nė vienos smulkmenos – juk kai ateini į svečius, įdomu, kaip žmonės gyvena – kur miega, ką skaito ir t.t.“, – sako A. Aušra.

Pavyzdžiui, atvykę į apverstą namą šalia jo, o tiksliau – užvertę galvas į viršų, pamatys pievelėje stovinti „Volkswagen“ markės 1972 metų automobilį, vadinamą „vabalą“. Tuo tarpu name kiekvienas kambarys turi savo paskirtį – čia yra tėvų miegamasis, kambariai vaikams – berniukui ir mergaitei, darbo, močiutės bei vonios kambariai, didelė svetainė su virtuve. Specialiai name „gyvenančios“ šeimos senoliui įrengtas medžioklės trofėjų kambarys.

Antrame pastato aukšte, kuris tradiciniame name stovėtų ant žemės, didelis plotas skirtas garažui. Jame eksponuojama apie 10 metų kaupta alaus skardinių kolekcija, kurioje – beveik 800 vnt. skirtingų eksponatų. Tarp jų – skardinės, atkeliavusios iš egzotiškų šalių, tokių kaip Mozambikas, Šri Lanka, Kinija, Japonija bei pati pirmoji Lietuvoje pagaminta skardinė, kuri buvo sukurta prieš daugiau nei 20 metų, apie 1993-iuosius, Lietuvos avialinijų užsakymu. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių