Quantcast

Atgimimo aikštėje lobių nerado

Pasibaigus archeologiniams tyrinėjimams Atgimimo aikštėje, paaiškėjo, kad išskirtinių objektų ten nėra. Vertingų istorinių radinių nebuvimas – dingstis leisti vykdant aikštės atnaujinimą čia įrengti požeminius garažus.

Pasibaigus archeologiniams tyrinėjimams Atgimimo aikštėje, paaiškėjo, kad išskirtinių objektų ten nėra. Vertingų istorinių radinių nebuvimas – dingstis leisti vykdant aikštės atnaujinimą čia įrengti požeminius garažus.

Nors prasidedant darbams ir buvo tikėtasi aptikti istoriškai vertingų pastatų liekanų, išnykusių gatvių fragmentų ar bent jau senų daiktų, tačiau istorikai liko, galima sakyti, nieko nepešę.

„Archeologai jau pateikė išvadas. Atgimimo aikštėje sensacijų nėra“, – pripažino Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška.

Šiek tiek mažiau nei mėnesį darbavęsi archeologai aptiko senosios Biržos pastato pamatus, kurie sutampa su medžių eile upės krantinėje ir greta Danės gatvės.

„Jeigu būtų planuojama atkurti šį pastatą, kontūrai matomi labai aiškiai ir yra neblogai išsilaikę. Manome, taip yra todėl, kad sovietmečiu šioje vietoje buvo skveras ir jokių didelių darbų čia daroma nebuvo“, – paaiškino V.Juška.

Istorikams tyrinėtoje teritorijoje pavyko atrasti ir buvusios Mažosios Biržos gatvės likučių. Buvo viliamasi rasti ir Didžiosios Biržos gatvės ženklų, tačiau jų neaptikta.
Archeologų radinių sąraše – tik keli iškasti kokliai, pypkučių nuolaužos ir XIX a. pfeningų monetos.

Paveldosaugininkai tikėjosi rasti ir buvusios Palangos gatvės kontūrų, tačiau sovietmečiu statant Lenino aikštę viskas buvo sunaikinta.

„Yra išlikę istorinių nuotraukų, kur matyti, jog gatvė buvo labai tankiai apstatyta, tikėjomės aptikti bent pamatų“, – dėstė Paveldosaugos skyriaus vedėjas.

Pašnekovo teigimu, moksliniu požiūriu tokie tyrinėjimų rezultatai liūdina, tačiau miesto plėtrai tai optimistinė žinia.
Svarbių istorinių liekanų nebuvimas leis archeologams palaiminti valdininkų planą Atgimimo aikštėje įrengti požemines automobilių stovėjimo aikšteles.

„Rengiant techninį projektą vis dėlto dar reikės atlikti išsamius archeologinius tyrimus“, – pabrėžė V.Juška.

Nors aikštėje tyrinėjimus planuota organizuoti dviem etapais, tačiau dėl negausių archeologinių radinių istorikai darbus baigė vienu sykiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hugo

hugo portretas
Begdami nuo rusiskojo maro, senieji Klaipedos gyventojai prislepe daug turto... Arba jo nerandama, arba paprasciausiai neskelbiama... Ar ne taip ponai? Prisiminkite, kiek aukso buvo rasta, griaunant gyvenamaji nama, kuris trukde viaduko statybai H.Manto gatveje...

g

g portretas
,,tikėjosi rasti ir buvusios Palangos gatvės kontūrų". Nesupratau kur jie ieškojo: Palangos gatvė, tai dabartinės S. Šimkaus gatvės tęsinys, kertantis N. Sodo gatvę, piesčiųjų tunelį pro Amberton viešbutį, ir toliau palei rotušės sieną iki Danės gatvės.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių