Quantcast

„Žolynų kelias“ veda į muziejų

  • Teksto dydis:

Šiandien 16 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje Klaipėdoje (Didžioji Vandens g. 2) bus atidaryta Viktorijos Bitinaitės-Stankevičienės darbų paroda „Žolynų kelias“. Vernisaže dalyvaus ir savo kūrybą pristatys pati autorė.

Pasak V.Bitinaitės-Stankevičienės, jos daugiabučio namo rūsys kimšte prikimštas džiovintų žolių. Kartais jos keliauja į viršų ir pasklinda po buto grindis. Tuomet namai tampa panašūs į tvartelį, kuriame gimė Kristus. Tarp žolių raitosi vaikai, trumpakojis šuo kariasi per neišbrendamus brūzgynus, kol viskas susipina, susijungia, susilipdo ir tampa skulptūromis, paveikslais, altorėliais, verbomis.

Žiemą menininkė taip pasiilgsta žolių, kad darbas jai tampa tarsi malda. Kiekvienas kūrinėlis primena, jog grįš vasara, gamta atgims ir viskas sužydės. Savo kūrinius ji lygina su dievdirbio Liongino Šepkos darbais. Iš tiesų jie panašūs archajiškumu, senoviškais simboliais, jautrumu.

Žolės šiai kūrėjai – tai meditacija ir savirealizacija. Jai patinka liesti, čiupinėti, įžvelgti faktūras, spalvas kaip tapyboje. Žolynai turi tiek spalvų – šviesiai žalias liepos žiedelis, geltonas avižos stiebelis, auksinės linų galvenos, pilkšvos aguonų dėžutės ir gilių kepurėlės. Kaip teigė parodos autorė, ji po truputį atsirinkusi medžiagas, kurios pinant nesutrupa, nelūžta, dera. Raudonos uogos – šermukšniai, erškėtuogės – stulbina spalvų sodrumu.

V.Bitinaitė-Stankevičienė iš žolynų yra sukūrusi Šv. Kazimiero, Šv. Jurgio, Šv. Pranciškaus, Šv. Petro, Nukryžiuotojo figūras. Kristus, kaip ir seniai iš šio pasaulio išėjusiam dievdirbiui, išėjo šiek tiek pagoniškas – ne su erškėčių, o su mėlynių vainiku. „Radau jas kalėdiniame miške, ten mėlynės iš po sniego buvo išlindusios – tokios žalios žalios, kaip rūtos, ryškios. Pamaniau, kad ir jos, kaip Kristus, iškentėjusios šaltį, išsilaikiusios. Argi tai – ne kančia?..“ – pasakojo menininkė.

Paroda muziejuje paviešės iki rugsėjo vidurio.

Vizitinė kortelė

Viktorija Bitinaitė-Stankevičienė gimė 1973 m. Vilniuje.

1998 m. Vilniaus dailės akademijoje įgijo keramikos menų magistro laipsnį.

Nuo 1998 m. su savo darbais kasmet dalyvauja įvairiose liaudies meistrų mugėse.

Nuo 2008 m. – Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė.

2009 m. jai suteiktas meno kūrėjos statusas.

2008 m. „Šv. Jurgio skulptūrų“ konkurse Veisiejuose apdovanota diplomu už panaudotų medžiagų novatoriškumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių