Quantcast

Vantų rišimo pamokos Klaipėdos etnokultūros centre

  • Teksto dydis:

Birželio 15, 16 dienomis Klaipėdos etnokultūros centre bus galima pasimokyti rišti vantas. Edukaciniai užsiėmimai „Amatai visai šeimai. Vantų rišimas“ tęsia Etnokultūros centro projektą „Tradicija šeimai“. Šį kartą organizatoriai kviečia išbandyti rankos tvirtumą iš beržo šakelių formuojant pagrindinį pirties atributą – vantą.

Beržines vantas pradėdavo rišti po Sekminių, kai medžių lapeliai jau yra subrendę, rišimo sezonas trukdavo apytiksliai iki Žolinių. Nuo seno manyta, kad vanta, surišta iš vasaros saulėgrįžos metu nupjautos žaliavos, yra naudingiausia sveikatai. Rišimui naudojamos ne tik beržo, bet ir ąžuolo, liepos, drebulės, uosio, juodųjų serbentų, kadagio ir kitų medžių bei krūmų šakelės.

Žaliavos pasirinkimas priklauso, kokio efekto norime pasiekti – švelniai ar aštriai vanoti, gal tik garą pravaikyti. Vantas nesunku pasigaminti, tai nuo seno buvo tik vienas iš darbų, kuriuos mokėjo ir moterys, ir vyrai, net vyresni vaikai. Šį principą prisiminus, galima ir sutaupyti, ir prasmingai praleisti laiką.

Edukaciniai užsiėmimai „Amatai visai šeimai. Vantų rišimas“ vyks birželio 15 d, trečiadienį ir birželio 16, ketvirtadienį, 17.30 val. Būtina išankstinė registracija tel. 8 46 310022.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių