Quantcast

V. Jevdokimovas-Karmalita: panašumas nepanašume

  • Teksto dydis:

Maskvos šiuolaikinio meno muziejus ir Lietuvos Respublikos ambasada Rusijos Federacijoje pristato unikalią parodą „Panašumas nepanašume“.

Karmalita – tokį pseudonimą Viačeslavas Jevdokimovas pasirinko atminimui savo motinos, gyvenusios Vakarų Ukrainoje, kur persipina keletas kultūrų – lenkų, ukrainiečių, vengrų, rumunų ir žydų. Būtent ši multikultūrinė aplinka labiausiai atsispindi vėlyvajame dailininko kūrybos periode.

Menininkas lieka ištikimas klasikinei dailės tradicijai: pagrindinis dėmesys telkiamas ne kur kitur, o į vidinio žmogaus pasaulio gelmes. Ad infinitum besikeičianti gamta, perskaitytos knygos ir klausyta muzika, retas, bet betarpiškas bendravimas su artimais draugais, domėjimasis iškiliausiais pasaulio meno kūriniais kuria labai specifinę V.Jevdokimovo studijos atmosferą, tvyrančią sename kaimiško tipo name atokiai nuo Vilniaus.

Maskvoje rengiamoje parodoje supažindinama su daugiasluoksne Karmalitos kūryba, kuri tarsi balansuoja ant savotiškų kraštutinumų. Jo paveikslai – rafinuotai estetiški ir sykiu paįvairinti primityvizmo stiliui būdingais štrichais, skleidžiančiais ir vilties šviesą, ir bauginančią tamsą – nuo giliausios ramybės iki be jokios priežasties atsirandančio nerimo.

Pagrindinis Karmalitos kūrybos atsparos taškas – ne koncepcija ar pasikartojamumas, o asmeninė vizualinė ir emocinė patirtis. Jo paveikslus galima vadinti intymiu dienoraščiu, kuriame aprašinėjami ne kokie nors įvykiai, o metų laikų ar dienos kaita. Ryto žara ar vakaro sutema tampa vidinės būsenos ir nuotaikos atitikmeniu. Iš pirmo žvilgsnio jo tamsios ir monochrominės drobės – be įprastų atspalvių, tačiau tereikia akylai įsižiūrėti, ir žiūrovas netrukus pastebi neįtikėtiną gausybę spalvų, pajaučia tarsi drobės alsavimą ir gyvenimą.

Tik nedaugelis paveikslų figūrų lengvai pasiduoda iššifravimui, vaizduojami siužetai – labai nevienareikšmiai, tačiau pats žvilgsnio čiuožinėjimas drobių paviršiumi ir nesibaigianti šviesos-spalvų-šešėlių kaita atidžiam žiūrovui tikrai suteiks estetinį pasigėrėjimą.

Apie dailininką ir parodą

V. Jevdokimovas gimė 1946 m. balandžio 18 d. Chmelnickio mieste, Ukrainoje.

1975 m. įstojo į Lietuvos Valstybinio meno instituto Monumentalaus meno fakultetą, kurį baigė 1980 m.

Lietuvos dailininkų sąjungos narys.

Nuo 1984 m. gyvena Vilniaus rajone.

Projekto laikas: kovo 28 d. – balandžio 23 d.

Vieta – Maskvos šiuolaikinio meno muziejus, Petrovkos g. 25.

Kuratorius – dailės kūrinių kolekcininkas Jonas Žiburkus.

Projekto partneris – Lietuvos Respublikos ambasada Rusijos Federacijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių