Quantcast

„Tu man graži kaip vasaros diena“, arba Įkvėpti chorinės muzikos

  • Teksto dydis:

Vaclovo Augustino vardas ir pavardė nuolat šmėžuoja Lietuvos ir pasaulio chorinės muzikos koncertų programose. Jose jis pristatomas tiek kaip choro dirigentas, tiek kaip kūrinių autorius. Nekyla abejonių – V.Augustino chorinė kūryba nusipelnė viso koncerto dedikacijos. Toks koncertas vyks Klaipėdoje.

Įvairiapusis muzikas

Išskirtinio vakaro metu kompozitoriaus vizijas įgyvendins Klaipėdos choras „Aukuras“, vadovaujamas dirigento Alfonso Vildžiūno, instrumentinių spalvų pridės Klaipėdos kamerinio orkestro styginių kvartetas, o taikliais komentarais palydės muzikologas Viktoras Gerulaitis. Pats kompozitorius taip pat dalyvaus autoriniame koncerte „Tu man graži kaip vasaros diena“, kuris vyks kovo 10 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.

„V.Augustinas – labai įvairiapusis muzikas, gebantis sėkmingai derinti kūrybinę, atlikėjo ir pedagoginę veiklas, kompozitoriaus ir choro dirigento profesijas, akademinės ir neakademinės muzikos stilius, telkiantis aukšto meninio lygio kolektyvą įvairių epochų ir stilių chorinės muzikos atlikimui ir kartu pats praturtinantis lietuvių chorinę muziką naujais, aktualiais kūriniais“, – taip šią iškilią asmenybę apibūdino muzikologė Judita Žukienė. Dvi pagrindinės su choru susijusios sritys atsispindi ir V.Augustino studijose Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) – ten jis įgijo choro dirigavimo bei kompozicijos specialybes.

Jam svarbus ir rokas

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas V.Augustinas nuo 1992 m. vadovauja Vilniaus savivaldybės kameriniam chorui „Jauna muzika“, yra nuolat kviečiamas į įvairius tarptautinius choro dirigentų seminarus bei festivalius. Jis yra populiarus choro muzikos kūrėjas bei aranžuotojas, kurio kompozicijas, įvertintas įvairiuose tarptautiniuose konkursuose, noriai į savo repertuarą įtraukia įvairūs chorai bei muzikos leidyklos. Kompozitoriaus muzikinėje veikloje svarbus ir rokas – jis buvo garsių Lietuvoje grupių „Saulės laikrodis“ ir „Antis“ narys. V.Augustinas yra būsimų profesionalių muzikų autoritetas ir savo pedagoginėje veikloje – jis vadovauja LMTA Kompozicijos katedrai.

Klaipėdos choro „Aukuras“ balsai, kaip ir V.Augustino kūryba, skambėjo beveik visuose pasaulio žemynuose. „Aukuras“ – daugkartinis tarptautinių konkursų laureatas, nenustygstantis vietoje ir nuolat plečiantis veiklos horizontą. Choras susikūrė 1993 m., nuo 1996 m. jam vadovauja A.Vildžiūnas.

Autoriniame koncerte

V.Augustino kūrybinio stiliaus išskirtinumas – meistriškas chorinės faktūros valdymas. Harmonijoje dominuoja terciniai akordai bei modaliniai principai. Ritmika ir melodika glaudžiai susijusi su literatūrinio teksto fonetinėmis bei semantinėmis ypatybėmis. Ilgametės darbo su choru patirties, erudicijos ir skonio veikiami jo pasirinkti meniniai sprendimai visada būna įtaigūs ir jaudinantys.

Autoriniame koncerte publikai bus pristatyta net 13 V.Augustino kūrinių lietuvių, anglų ir lotynų kalbomis. Dauguma jų bus atliekami a cappella. Vienos iš kompozicijų – pagal W.Shakespeare'o tekstą sukurto Soneto „Tu man graži kaip vasaros diena“ – premjerą prieš kelerius metus Klaipėdos kariliono festivalyje taip pat atliko „Aukuras“, diriguojamas autoriaus. Šįkart V.Augustinas ne tik sutiko padiriguoti, bet ir pasisiūlė pritarti chorui fortepijonu. Tarp programoje skambėsiančių kūrinių bus ir „Du Dob Dob“, „Tykus tykus“, „Anoj pusėj Dunojėlio“, „Stokitės, ponai“, sukomponuotos pagal lietuvių liaudies dainų žodžius, bei anglų kalba dainuojami „Priesakai sūnui“, sukurti sekant M.K.Oginskio tekstu, su įpinta žemaitiškos dainos melodija – subtiliu lietuviškumo ženklu.

Koncertas „Tu man graži kaip vasaros diena“ – graži dedikacija Lietuvos chorinės muzikos pasididžiavimui V.Augustinui. Pasak kompozitoriaus, „didžiausia choro vertybė yra žanro grynumas, dainavimas a cappella geros akustikos erdvėje“. Puiki proga Klaipėdos koncertų salėje įkvėpti taurios ir grynos chorinės muzikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių