Quantcast

Teatro edukacija – kūrybiškumo ir empatijos mokykla vaikams

  • Teksto dydis:

Klaipėdos jaunimo teatras jau antrus metus kviečia jaunuosius talentus būti ne tik žiūrovais, bet ir vaidinti. Teatro studijos „Jaunieji kūrėjai“ užsiėmimai – proga vaikams turiningai praleisti laiką, lavinti save, susipažinti su bendraminčiais ir įveikti visas scenos baimes.

Į teatro studijos užsiėmimus kviečiami 6-14 m. vaikai. Juos veda profesionalūs Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai. Likus vos savaitei iki teatro studijos pradžios – interviu su aktoriais Donatu Stakėnu ir Karolina Kontenyte.

Kokia nauda vaikams iš teatro užsiėmimų?

Karolina: Mūsų užsiėmimų pagrindinis tikslas – ugdyti vaikų kūrybiškumą, tad mes nesiorientuojame į spektaklį, o į mokymosi procesą. Galutinis rezultatas dažnai trukdo reikštis vaikų kūrybiškumui. Užsiėmimų metu vaikai patys kuria siužetą, tekstus, personažus bei improvizuoja. Mes jiems neįduodame galutinio scenarijaus ir neįstatome į rėmus. Jie patys kuria spektaklį taip, kaip jie supranta bei gali ir taip ugdosi savo kūrybiškumą. Mes juo tiesiog pakreipiame ir suteikiame pagalbą. Štai pavyzdžiui, vieną kartą mes vaikams davėme užduotį sukurti skulptūrą tema „Metų laikai“. Vienas berniukas kūrė pavasario skulptūrą – jis pastatė vieną berniuką, greta jo mergaitę ir dar vieną berniuką patupdė šalia jų ant kelių. Kai paprašėme jo pristatyti savo skulptūrą, jis papasakojo, kad čia yra karalius su karaliene ir karalaičiu, kurie pavasarį išėjo pasivaikščioti. Tad galime matyti, kad vaikai turi labai daug kūrybiškumo, tiesiog jį reikia išlaisvinti.

Donatas: Užsiėmimų metu mes sukuriame erdvę vaikų saviraiškai. Kitas aspektas, kurį mes patys su Karolina patyrėme – aktorystės labai praverčia kasdieniniame gyvenime, kadangi tu įgauni daugybę savybių. Jei nebūčiau turėjęs aktorystės patirties, man būtų reikėję daug nugyventi ir daug įvykių patirti, kad išmokščiau ir suprasčiau daugelį dalykų. Taip yra ir su vaikais. Mūsų tikslas nėra padaryti iš vaikų aktorių, jei taip nutiktų, tada nuostabu, tačiau teatras pirmiausia yra tam tikra gyvenimiška mokykla, kuri padeda jiems augti ir formuotis jų asmenybėms.

Ko vaikai išmoksta teatre?

Karolina: Vaikai teatro studijoje įgauna labai daug drąsos. Juk reikia nebijoti užlipti ant scenos ir ten dar kažką daryti. Taip pat vaikai įgauna labai daug pasitikėjimo savimi, juk ne kiekvienas išdrįsta būti ant scenos.

Donatas: Taip pat vaikai išmoksta būti komandos dalimi, išsiugdo empatijos jausmą. Pradžioje užsiėmimų vaikai vienas kito dar nepažįsta, tad būna po vieną, bet vėliau jie visi tampa komanda, kuri labai savaime susiformuoja. Bet svarbiausia, kad šie vaikai ir vėliau gyvenime labiau pastebi aplinkinius žmones. Kiekvienas iš jų jaučiasi vienas už kitą atsakingas, o tai labai svarbu vaikui išmokti.

Karolina: Mes statėme kartą su vaikais spektaklį ir komandoje buvo mergaitė, kuri tyliau kalba. Turėjome sceną, kurioje yra daug triukšmo ir ši mergaitė turi nutildyti kitus, tačiau jos niekas negirdi. Kita mergaitė pati pasisiūlė garsiai surikti ir atkreipti visų dėmesį, kad šie klausytųsi tos mergaitės, kuri turi pasisakyti.

Kaip atrodo „Jaunųjų kūrėjų“ užsiėmimai?

Donatas: Užsiėmimai visada priklauso nuo pačių vaikų, kurie susirenka į teatro studiją. Mes pačioje pradžioje neturime konkrečios ir griežtos darbotvarkės, kadangi žvelgiame į vaikų gebėjimus ir poreikius. Mes labai daug dėmesio kreipiame būtent į vaikus, susipažįstame su jais, žvelgiame į tai, kas jie yra ir kur link galime keliauti. Visą kūrybinį procesą padiktuoja būtent patys vaikai, nes jie mūsų teatro studijoje yra svarbiausi.

Karolina: Būtent. Mes žiūrime į vaikus. Štai pavyzdžiui, pernai mes tikrai negalvojome, kad tiek daug laiko skirsime koncentracijos ir dėmesio valdymui, bet susirinko vaikų grupė, kuriai to labai reikėjo. Jiems buvo sunku susikaupti, tad turėjome daug pratimų, kurie būtent ir skirti lavinti koncentraciją ir dėmesį, ko jiems vėliau prireiks ir mokykloje bei gyvenime.

Donatas: Mes stengiamės visus teatro aspektus, kaip scenos kalba, artikuliacija, kūno plastika perteikti smagiai ir vaikams naudingai. Mūsų pagrindinis principas – vaikams suteikti erdvę ir prižiūrėti jų kūrybinį procesą, tačiau viską jie diktuoja patys ir sukuria tai, ką jie patys nori.

Karolina: Praėjusiais metais mes tik pasiūlėme vaikams spektaklio temą „Profesijos“. Toliau jie patys viską kūrė, visas profesijas ir visus siužetus. Mus svarbu ne galutinis rezultatas, bet visas kelias iki spektaklio ir kaip mes juo einame.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių