Quantcast

Skambančios Kalėdos Klaipėdoje – su festivaliu „Salve Musica“

  • Teksto dydis:

Linkėdama, kad šv. Kalėdų laukimas neprailgtų ir didžiosios metų šventės suspindėtų šviesiu džiugesiu, Klaipėdos koncertų salė kviečia pasitikti jas gruodį vyksiančiame šventinės klasikos festivalyje „Salve Musica“.

Muzikinė kelionė

Pirmajame festivalio koncerte „Keliautojo užrašai“ gruodžio 3 d. 18 val. žiemos prieangyje sidabrinį veiklos jubiliejų minintis choras „Jauna muzika“ pasirodys kartu su  netradicine dainininke ir kanklininke I.Jurgelevičiūte ir instrumentiniu ansambliu. V.Augustino diriguojamoje programoje skambės įvairių šalių bei stilių dainos, tarsi suvenyrai surinktos atlikėjų muzikinėse kelionėse. Itin plati koncerto geografija aprėps Pietų Amerikos, Indonezijos ir net Afrikos tautų kultūras, neaplenkiant klasikinės Europos šalių muzikos, populiarios bei alternatyvios muzikos kūrinių aranžuočių. Ypatingą ir subtilią muziką lydės speciali scenografija, renginiui kuriama režisierės E.Storpirštienės.

Muzikinė kelionė neįsivaizduojama be patyrusių keliautojų – tarptautinės profesionalių atlikėjų komandos. Joje susibūrė unikali atlikėja I.Jurgelevičiūtė, vienas ekspresyviausių ir meistriškiausių kontrabosininkų V.Nivinskas, džiazo atlikėjas ir kompozitorius, „Vilnius Jazz Orchestra“ vadovas R.Rančys (saksofonai) bei svečias iš Belgijos, kompozitorius ir gitaristas B.Coolsas.
Mušamaisiais gros universalus būgnininkas, vienas kūrybingiausių Lietuvos perkusininkų, pagarsėjęs kaip laisvosios muzikos kūrėjas A.Gotesmanas.

Šiai kelionei vadovaus choro „Jauna muzika“ vadovas, kompozitorius, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas V.Augustinas. Su juo profesionalus Vilniaus miesto savivaldybės kamerinis choras „Jauna muzika“ sukaupė įvairų ir vertingą repertuarą bei laimėjo 15 tarptautinių chorų konkursų. Kasmet surengiantis apie 60 koncertų šalyje ir užsienyje choras nenustoja stebinti savo klausytojų, plėsdamas repertuarą tiek praėjusių epochų kūrinais, tiek šiuolaikinių kompozitorių premjeromis. Vienas ryškiausių ir pajėgiausių chorinių kolektyvų Lietuvoje itin kūrybiškai žvelgia į atliekamą muziką, dalyvauja įvairių stilių projektuose. Geografiškai plati ir visapusiška programa „Keliautojo užrašai“ klausytojams atvers universalų choro kūrybinės veiklos 25-mečio bagažą.

Karaliaus fortepijonas

Klaipėdos kamerinis orkestras toliau plečia orkestro scenos partnerių ratą. Gruodžio 9 d. 18 val. klaipėdiečiai gros su dviejų tolimų šalių Azerbaidžano ir JAV pianistais. Pirmoje koncerto „Žydroji rapsodija“ dalyje atidavę pagarbą klasikai, antrojoje klausytojus jie intriguos amerikietiška muzika. Džiazinėmis melodijomis ir ritmais vakarą nuspalvins žymusis G.Gershwino kūrinys, inspiravęs ir paties koncerto pavadinimą.

Koncerte „Muzikos viršūnių susitikimai“ gruodžio 11 d. 18 val. taip pat karaliaus fortepijonas, temperamentingai kalbinamas charizmatiškojo virtuozo A.Paley. Batutos virtuozas G.Rinkevičius meistriškai valdys savo orkestrą. „Muzikos viršūnių susitikimai“ melomanams žada porą jausmingų ir įsimintinų valandų, juolab kad koncerte skambės romantinių melodijų girliandomis padabinta F.Chopino ir  S.Rachmaninovo muzika.

Kaip atvirukas

Advento rimtis, tyla ir susikaupimas netrukus palies kiekvieno širdį.  Didžiosios metų šventės laukimą įprasmins choro ir vargonų muzika, sekmadienio popietę prabilsianti į susirinkusiuosius sakralioje Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčios erdvėje. Adventiniame koncerte gruodžio 14 d. 16 val. „Aukuro“ choro ir vargonininko V.Norkūno atliekamos dvasingumo kupinos giesmės bylos apie viltį ir šviesą.

„Kalėdos – tai laikas sušilti ir dalytis džiaugsmu su šalia esančiaisiais“, – teigė E.Sašenko, šiemet „Kalėdinį atviruką“ rašysianti pačia nuoširdžiausia muzikos kalba. Spalvingas gerai žinomų kalėdinių dainų asorti, jos nuomone, turėtų patikti įvairaus skonio klausytojams. Jauki aplinka, šilti artimųjų linkėjimai ir švelnus atlikėjos balsas kalėdine dvasia festivalio publiką Klaipėdos koncertų salėje apglėbs gruodžio 17 d. 18 val.

Gruodžio 25 d. 16 val. ir gruodžio 31 d. 23.30 val. vyks kalėdinis ir naujametinis Klaipėdos kariliono koncertai, kurių bus galima nemokamai klausytis Laikrodžių muziejaus kiemelyje.

Sugrįš švęsti kartu

Klaipėdos koncertų salėje gruodžio 29 d. 18 val. vėl grieš smuiko virtuozas S.Krylovas ir jo vadovaujamas Lietuvos kamerinis orkestras. Išskirtinė vieta jų koncerto „La Stravaganza: kerintis išradingumas“ programoje teks A.Vivaldi koncertams smuikui ir orkestrui „La Stravaganza“.
Kerintis kompozitoriaus išradingumas bei stulbinamas solisto meistriškumas publikai turėtų suteikti daug įsimintinų akimirkų. Koncerte taip pat bus galima gėrėtis fiordų ir kino įkvėpta muzika.

Paskutinis festivalio koncertas „Pats nuostabiausias metų laikas“ tradiciškai vyks gruodžio 31 d. 18 val. Naujametį vakarą Klaipėdos kamerinio orkestro scenos partneriais taps jauni ir talentingi atlikėjai, su kuriais šiais metais kolektyvas pasirodė svarbiose Europos scenose. Tai italų violončelininkė M.Prandi ir estų perkusininkas H.Rosinis.
Beje, M.Prandi šiemet Ciuriche laimėjo „Rahn Musikpreis“ fondo prizą. Ji yra ne tik puiki violončelininkė, bet ir pianistė, kurios meistriškumas taip pat buvo įvertintas konkursuose. H.Rosinis šiuo metu yra vienas populiariausių atlikėjų Estijoje, pernai laimėjęs antrąją vietą Estijos TV konkurse „Klasikos žvaigždės“. Pirmosios dalies programa, kurioje su orkestru pasirodys minėti solistai, – tai  puošni klasikinė vakarienė, tinkamai subalansuota tiek gurmanui, tiek melomanui. Po pertraukos publikos lauks spalvingas ir žaižaruojantis kokteilis. Iš smagių miuziklų fragmentų bei dainų jį smagiai plaks kamerinis orkestras su „Aukuro“ choru, o jiems diriguos teatrališkasis amerikietis I.Spauldingas.
Dauguma turbūt puikiai prisimena ankstesnius jo pasirodymus su choru ar jo įtaigiai skambėjusį Porgį iš G.Gershwino operos „Porgis ir Besė“, prieš pusmetį atliktos Klaipėdos koncertų salėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių