Quantcast

Senamiestyje – istorinis spektaklis po atviru dangumi

Šeštadienį šokio teatras "Padi Dapi Fish" dar kartą pristatė Lietuvos valstybės šimtmečiui skirtą šokio ir istorijos spektaklį "Neužšąlantys namai". Pažinti savo valstybės istoriją klaipėdiečiai buvo skatinami per uostamiesčio kultūrinio paveldo prizmę.

Minint Europos paveldo dienas, klaipėdiečiai turėjo progą pamatyti įspūdingą 4 metrų aukščio "kalbančią krosnį" ir spektaklyje atgimstančią miesto istoriją bei kultūrą.

Interaktyvų spektaklį gyventojams dovanoja šokio teatras "Padi Dapi Fish".

Penktadienį ir šeštadienį pažiūrėti vaidinimo smalsuoliai rinkosi Turgaus gatvėje, dar praėjusiame amžiuje čia stovėjusios Šv. Jono bažnyčios vietoje.

Projekte žinomų Klaipėdos aktorių balsais prabyla koklių ikonografijų herojai, o protestantiškos reformacijos pradininkas Martynas Liuteris ir jo idėjų šalininkai atgyja šokyje. Istorinis detektyvas atskleidžia koklių siužetų ryšius su Egipto civilizacija ir paliečia aktualias pabėgėlių ir jų prieglobsčio problemas.

Projektą sudaro dvi viena kitą papildančio dalys: keturių metrų aukščio krosnies instaliacija, kuri buvo sukurta pagal Klaipėdoje rastą koklį, ir šokio spektaklis.

Šeštadienį spektaklio peržiūros vyko tris kartus. Krosnies instaliaciją iki 21 val. dar galima tyrinėti savarankiškai.

Pasak projekto kūrėjų, Klaipėdos kraštas be abejonių buvo ir yra Lietuvai gyvybiškai svarbus geopolitine prasme, tačiau jo kultūros paveldas ir indėlis Lietuvai dėl karo ir okupacijos buvo pamirštas.

1923 m. prijungus Klaipėdą prie Lietuvos, neseniai iškovojusi nepriklausomybę valstybė ne tik tapo ekonomiškai nepriklausoma, bet ir atrado europietiškos kultūros dalį.

Protestantiškoje kultūroje brendęs Klaipėdos kraštas besikuriančią valstybę praturtino europietiška, daugiataute kultūra. Tačiau Antrojo pasaulinio karo Klaipėda, o sykiu ir Lietuva neteko senosios septynių šimtmečių vokiečių-lietuvių-prūsų koegzistencijos tradicijų.

Pirmą kartą šokio spektaklis "Neužšąlantys namai" buvo parodytas praėjusiais metais "Klaipėdos – Lietuvos kultūros sostinės" metu. Didelio miestiečių dėmesio sulaukęs spektaklis atgimė ir šiemet, minint Europos paveldo dienas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių