Quantcast

„Salve Musica“: juodų ir baltų klavišų ansamblis

  • Teksto dydis:

44 – tiek fortepijono klavišų vienam atlikėjui teks koncerte „Taip arti, taip toli“, kuris vyks gruodžio 9 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje. Scenoje susitiks dvi artimos sielos iš tolimų kraštų – pianistai Petras Geniušas ir Fali Pavri (Indija – Jungtinė Karalystė).

Aukšto lygio simbolis

Jųdviejų koncerto programai atrinkti paskutinių amžių fortepijoninės muzikos perliukai, tarp kurių – ir vienas šiuolaikinės indų kultūros pavyzdys. Du vyrai atliks kitų penkių vyrų – Franzo Schuberto, Fryderyko Chopino, Maurice'o Ravelio, Johno Mayerio ir George Gershwino – kūrinius fortepijonui.

P.Geniušas tiek melomanams, tiek plačiajai visuomenei yra tapęs aukšto lygio muzikos simboliu. Šis pianistas meistriškai įvaldęs platų klasikinių, romantinių ir šiuolaikinių kūrinių repertuarą, rengia rečitalius ir koncertuoja kaip solistas su Lietuvos simfoniniais orkestrais, įvairiais kameriniais ansambliais bei solistais, dirigentais. Tačiau klasikinio pianisto amplua P.Geniušui per maža: neretai jį galima pamatyti ant scenos akompanuojantį dramos spektakliams, baletui ar net kabaretui, dalyvaujantį džiazo ir įvairius muzikos stilius kryžminančiuose projektuose. Per karjerą sukauptas žinias jis perduoda studentams Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje bei Karališkoje Škotijos konservatorijoje Glazge. Būtent ten jis neseniai sutiko kitą šio koncerto pianistą, su kuriuo P.Geniušą sieja ir viena ypatinga patirtis – bendradarbiavimas su pasaulinio garso violončelininku Mstislavu Rostropovičiumi.

Kilęs iš Indijos

F.Pavri – taip pat aktyvaus pianistinio gyvenimo ritmo atstovas. Iš Indijos kilęs muzikantas, kaip ir P.Geniušas, užsiima solisto karjera, atlieka kamerinę muziką ir moko būsimus pianistus. F.Pavri profesinis kelias tautiniu ir geografiniu požiūriu yra įspūdingai platus: pirmą kartą prie fortepijono jis atsisėdo gimtajame Mumbajuje, o studijoms pasirinko muzikų kalvę Maskvos konservatoriją ir Londono Karališkąją muzikos mokyklą. Dabar F.Pavri yra Karališkosios Škotijos konservatorijos profesorius. Pianisto rečitaliai taip pat aprėpia įvairius pasaulio kraštus – gimtąją Indiją, Pietų Afrikos Respubliką, Jungtinę karalystę, Jungtines Amerikos Valstijas ir Lietuvą. Šį pianistą galima laikyti ir šiuolaikinės muzikos propaguotoju, jis atliko ne vieną dabarties kūrinio premjerą.

Dviems ir keturioms rankoms

Pagrindinis koncerto „Taip arti, taip toli“ programos akcentas – kūriniai keturioms rankoms, kuriuos atliks abu tautiškai tolimi, bet dvasiškai artimi pianistai. Atlikėjų duetas pristatys austrų romantiko F.Schuberto Fantaziją f-moll ir šokdinantį M.Ravelio „La Valse“. O koncertą užbaigsianti G.Gershwino šventiška „Kubietiška uvertiūra“ šaltą žiemos vakarą įpūs gaivaus vasaros vėjo, nes būtent egzotiškų atostogų Kuboje metu kompozitorius šį kūrinį ir komponavo.

Be kūrinių fortepijoniniam duetui, bus galimybė susipažinti ir su individualiais atlikėjų talentais. P.Geniušas ir F.Pavri atliks po vieną nuostabaus grožio F.Chopino baladę, o svečias iš Indijos pristatys ir vieną ypatingą kūrinį. Tai bus taip pat indų menininko J.Mayerio šiuolaikinė kompozicija „Kalkutos miestas“, garsais papasakosianti apie 15 milijonų gyventojų turintį miestą Indijos šiaurės rytuose.

Pianistų rečitaliai įprastai kviečia tapti ypatingo bičiulių susitikimo scenoje liudininkais. Keturios rankos ant fortepijono klavišų atskleis dar platesnes instrumentų karaliaus – fortepijono – galimybes. Nuo subtiliausių sąskambių iki didelį orkestrą primenančios jėgos – visa tai vieno instrumento ir dviejų atlikėjų koncerte, P.Geniušo pavadintame pagal vokiečių režisieriaus Wimo Wenderso filmą „Faraway, So Close“ (liet. „Taip arti, taip toli“). Šis festivalio „Salve Musica“ koncertas kviečia iš arti pažinti tolimų kraštų draugystės fortepijono garsų meną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių