Quantcast

„Permainų muzika“: perkusininkai tapys garsais

  • Teksto dydis:

„Jie – vieni iš labiausiai pribloškiančių perkusininkų, kokius tik galima išgirsti į vakarus nuo Balio salos“,  – taip rašė Londono „The Guardian“ apie vengrų „Amadinda Percussion Group“.

Kitą savaitę – rugsėjo 23 d. 18 val. klaipėdiečiai turės progą tuo įsitikinti, apsilankę Klaipėdos koncertų salėje vykstančio festivalio „Permainų muzika“ koncerte.

Vengrų ansamblio pasirodymas pavadintas „Įsivaizduojamu peizažu“ pagal vakare skambėsiantį muzikos novatoriaus amerikiečio Johno Cage’o kūrinį „Imaginary Landscape“ (beje, to paties autoriaus kūrinys įkvėpė ir festivalio pavadinimą).

„Amadinda Percussion Group“ susibūrė lygiai prieš 30 metų Budapešte, keturiems ką tik F.Liszto muzikos akademiją baigusiems jaunuoliams pradėjus muzikuoti kartu. Nuo pradžių atlikėjai nusprendė ne tik groti iškilius mušamųjų  repertuaro kūrinius, bet ir siekti, kad šiuolaikiniai kompozitoriai rašytų naujus opusus būtent jiems. Tarp dedikavusiųjų ansambliui savo kūrinius yra J.Cage’as, György Ligeti ir Steve’as Reichas.

Netrukus ansamblis išsikėlė dar tris tikslus: tyrinėti tradicines etnines kultūras, kuriose naudojami mušamieji instrumentai, savarankiškai kurti muziką ir transkribuoti praeityje parašytus žinomus klasikinius kūrinius. Dėl to šios grupės repertuaras yra toks platus ir unikalus. 

Savo ilgametės kūrybinės veiklos vaisius ansamblis jau demonstravo net 33 pasaulio šalyse, grojo Berlyno filharmonijoje, Vienos „Konzerthaus“, Londono „Royal Albert Hall“,  Taipėjaus nacionalinėje koncertų salėje, Meyersono simfoninės  muzikos centre Dalase, Niujorko  „Carnegie Hall“ ir kitose prestižinėse salėse.  Vienas įspūdingiausių ansamblio veiklos rezultatų – 2011 m. baigti  visų J.Cage’o kūrinių mušamiesiems instrumentams įrašai, išleisti šešimis kompaktinėmis  plokštelėmis. Šiandien „Amadinda Percussion Group“ laikomas vienu originaliausių mušamųjų instrumentų ansamblių pasaulyje.

Trumpai – apie ansamblio narius. Zoltán Rácz – Ferenco Liszto muzikos akademijos profesorius, vienas iš ansamblio įkūrėjų, buvęs pagrindinis Budapešto festivalio orkestro timpanininkas; jis taip pat yra šiuolaikinę muziką grojančio kamerinio ansamblio UMZE muzikinis vadovas. Zoltán Váczi – vienas aktyviausių tradicinės etninės muzikos tyrinėtojų, „Amadinda Percussion Group“ dažnai atlieka jo sukurtas kompozicijas. Aurél Holló – Budapešto B.Bartóko konservatorijos dėstytojas, žinomas kaip perkusininkas solistas; jis yra studijavęs perkusiją ir kompoziciją (jo kūriniai skambės ir festivalio koncerte). Károly Bojtos – aktyvus mušamųjų instrumentų galimybių tyrinėtojas ir naujų instrumentų kūrėjas.

Koncerte „Įsivaizduojamas peizažas“, be dviejų A.Holló ir dviejų J.Cage’o kūrinių, „Amadinda Percussion Group“ dar  atliks Thierry de Mey bei Ellioto Cole’o opusus. Koncertą ansamblis baigs itin įspūdingu amerikiečių minimalisto S.Reicho „Medinių plaktukų kvartetu“ / „Malet quartet“.

S.Reicho kūriniai – svarbi grupės repertuaro dalis, ansamblis bendradarbiauja su kompozitoriumi daugiau nei du dešimtmečius. „Medinių plaktukų kvartetas“ yra vienas iš  sėkmingiausių bendradarbiavimo rezultatų (beje, šį kūrinį autorius taip pat skyrė Kanados mušamųjų instrumentų ansambliui „Nexus“).

Prieš porą metų „Gaidos“ festivalyje Vilniuje surengtame „Amadinda Percussion Group“ koncerte labiausiai stebino tai, kad visi S.Reicho kūriniai (tarp jų ir anksčiau minėtas) buvo atliekami mintinai. Atlikėjai grojo preciziškai ir taikliai, nežvilgčiodami į natas, nesidairydami vienas į kitą.

Tikėtina, jog šių perkusijos meistrų pasirodymas Klaipėdoje taip pat stulbins įtaiga, menine išmone ir vizualumu. O prieš jį – 17 val. smalsiausieji laukiami prieškoncertiniame susitikime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių