Quantcast

„Parbėg laivelis“ kviečia atrasti tautosakos sodą

  • Teksto dydis:

Liepos 19-22 d. Klaipėdoje vyks kas antrus metus gausų žiūrovų būrį pritraukiantis tradicinis tarptautinis folkloro festivalis „Parbėg laivelis“. Šiam festivaliui, rengiamam Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro, suteiktas Klaipėdos miesto reprezentacinio festivalio statusas.

Festivalis yra įtrauktas ir į CIOFF (tarptautinės liaudies meno organizacijos prie UNESCO) festivalių kalendorių. Daugiau kaip 900 dalyvių dėka miestas kelioms dienoms virs oaze, kur skamba liaudies žodis – klesti tautosakos sodas. Atrasti ir pažinti tautosakos sodą organizatoriai kviečia kartu su dalyviais iš Estijos, Ispanijos, Kroatijos, Latvijos, Makedonijos, Rusijos, Serbijos, Suomijos, Ukrainos ir įvairių Lietuvos regionų. Danės skvere (prie paminklo „Arka“ ir prie skulptūros „Žvejas“), KU Botanikos sode, Dramos teatre bei laivų, keltų deniuose per 4 dienas įvyks bemaž 50 įvairių renginių, svečiai pristatys savo krašto tradicines dainas, muziką, šokius, tautinio kostiumo savitumus. Išskirtinis dėmesys skiriamas mūsų kraštui – Mažosios Lietuvos regiono folklorui, tradicijoms.

Dainos ant vandens

12-asis „Parbėg laivelis“ klaipėdiečius ir miesto svečius kvies ne tik į tradicinius, bet ir į naujus festivalio renginius. Jau pirmąją festivalio dieną žmonėms, vasarojantiems pajūryje ir besikeliantiems keltu iš Šiaurinio rago į Smiltynę bei atgal, skambės tradicinė muzika – 3 rytus reisinių keltų keleivius pasitiks skambi festivalio svečių muzika. Penktadienį, liepos 20 d. 17 val. pakėlus Pilies tiltą, Klaipėdos mažųjų laivų savininkų asociacijos laivais tradiciškai Danės upe įplauks festivalio dalyviai ir užtvindys miestą vingriausiomis melodijomis.

Tautosakos sodas auga ir žydi

Šių metų festivalį paskyrę Lietuvos šimtmečiui, organizatoriai siūlo klaipėdiečiams ir miesto svečiams mėgautis sodu, kur noksta tiek smulkiosios, tiek pasakojamosios, tiek  dainuojamosios tautosakos vaisiai, susipažinti su žymiausiais tautosakos sodo sodininkais – asmenybėmis, gyvenimą paskyrusioms tautosakos rinkimui, leidimui, puoselėjimui, sklaidai. Jau pirmąją festivalio dieną,  ketvirtadienį (liepos 19 d.), 17 val. kviečia į parodos „Lietuvininkų dainų sodas“ atidarymą KU Botanikos sode. Lankytojų laukia stendai, kuriuose chronologiškai pateikta glausta informacija apie Mažosios Lietuvos dainuojamosios tautosakos palikimą, supažindinama su žymiausiais liaudies dainų rinkėjais, dainynų leidėjais, liaudies dainininkais – garsiausiais Lietuvininkų dainų sodo sodininkais bei jų nuveiktais darbais. Atidarymą Klaipėdos krašto dainomis papildys šio krašto folkloro ansambliai, pakviesiantys visus žiūrovus į bendrus pasidainavimus.

Liepos 20 d. 19.00 val. išskirtinio žiūrovų dėmesio tikimasi didžiajame koncerte „Gyvenimas po skara. Šimtmečio palikimas“. Koncertas – tai padėka praėjusiam laikui, senolių, motinų, žmonų, dukrų atminimui. Renginio metu skleisis skarotos paslaptys apie žmogaus gyvenimą  Mažojoje Lietuvoje, kituose Lietuvos kampeliuose ir svečiose šalyse. Pažinsime, koks iškalbingas skaros dėvėjimas, kiek daug joje simbolinių, prasmių.

Liepos 22 d. 18.00 val. vyks Sauliaus Petreikio & World Orchestra koncertas „Pasaulis sveikina Lietuvą“, kuris kaip kelionė aukštyn mitinio pasaulio medžio šakomis, o jos gidas Saulius Petreikis – nuoširdus, ekspresyvus ir niekad nenuspėjamas. Kartais tai eksperimentas, o kartais tvari struktūra, nes atlikėjas kuria nuo archajiško folko iki modernios World muzikos ir netgi su ekspresyvaus džiazo elementais.

Augu pažindamas

Festivalio žiūrovai apsilankę KU Botanikos sode net tik susipažins su paroda „Lietuvininkų dainų sodas“ (veiks iki spalio 31 d.), bet ir sudalyvaus festivalio užsienio svečių sutiktuvėse (liepos 19 d.), susitikimuose, edukacijose, kameriniuose folkloro ansamblių pasirodymuose (liepos 20-22 d.). KU Botanikos sodas nuostabi vieta pažinimui – susitikimo su etnologe Rita Balkute tema – „Augalai šalia mūsų: ritualas, vaistas, maistas“; LSMU lektorius Virgilijus Skirkevičius pasakos apie vaistinguosius augalus lietuvių liaudies medicinoje; KU Botanikos sodo darbuotojai kvies aktyviai dalyvauti edukacijose ir išsamiau pažinti augalus, naudotus buityje, kalendorinėse šventėse bei apeigose.

Festivalio renginių metu Botanikos sodo lankymas nemokamas.

Tradicinis „Parbėg laivelis“ jomarkas

Liepos 20 d. prasidedantis Klaipėdos jomarkas tikisi iš lankytojų specialaus pasiruošimo – prekiaujantys meistrai sutiks derėtis tik tuo atveju, jei pirkėjas mokės lietuviškų patarlių ar priežodžių. Šių metų  jomarke, vyksiančiame Danės skvere (abipus Tiltų gatvės) dalyvaus virš 200 amatininkų, liaudies meistrų, tautinio, kulinarinio paveldo puoselėtojų iš visos Lietuvos. Jie populiarins senuosius Mažosios Lietuvos bei kitų Lietuvos etnografinių regionų amatus – įrengs akį traukiančias  gaminių ekspozicijas, demonstruos amatus bei kvies iš arčiau su jais susipažinti. Didžioji dalis atvykstančių jomarko dalyvių yra sertifikuoti tradicinių amatų meistrai, tautinio paveldo produktų gamintojai. 

LRT radijo viktorinos „Ot tai tau“ autorė ir vedėja Gražina Kadžytė šį savaitgalį klausimus „Iš kalbos ir literatūros, tautosakos ir etnokultūros“ uždavinės klaipėdiškiams ir festivalio svečiams. Numatomos dvi valandos viktorinų – šeštadienį 11-12 val. ir sekmadienį 11-12 val. –  į kurias sutilps apie 30 įvairiausių klausimų, artimų Klaipėdos krašto, Mažosios Lietuvos tematikai. Paminėsime etnokultūrai nusipelniusius žmones, prisiminsime Simonaitytės, Vydūno raštus, šio krašto dainas, sakmes, įdomesnius lietuvininkų ir kuršininkų žodžius. Aktyvių dalyvių laukia gausus prizų kraitis, kurį sukrovė šventinio jomarko dalyviai: amatininkai, tautodailininkai, kulinarijos paveldo meistrai. Na, o tęsiant seną  Klaipėdos miesto tradiciją – kafijos ritualą, kai popiet miesto ponios išeidavo į miestą, į kavinukes išgerti kavos, anuomet įprastos vadinti kafija, 16 val. jomarke pakvips kava. Išgerti kafijos ir pabendrauti pakviesti Klaipėdos miesto kultūros žmonės, įvairių iniciatyvų autoriai, festivalio svečiai.

Šeimų kiemas – atraskime per tradiciją

Jomarko erdvėje, Danės skvere ties „Žvejo“ skulptūra, įsikurs Šeimų kiemas. Nuo penktadienio iki sekmadienio 12-18 val. čia veiklos ras ir mažas, ir didelis. Veiks tradicinių žaidimų ir pramogų salelė, vyks vaikų ir suaugusiųjų folkloro ansamblių pasirodymai, edukatoriai mokys drožinėti medinius laivelius, laimės paukščius, pasigaminti vilkelius, ūžes, sukučius, rišti lėlytes, skieteliu austi juosteles, austi iš augalų,  rišti žolinukus, pinti gorčius, klaipėdietiškais būdais pinti kasas, piešti tradicinius raštus ant maišelių, kepti įvairių rūšių senovinę duoną, lipdyti iš vaško, molio, drožti skiedras ir kt. 

Kameriniai koncertai folkloro mylėtojams

Etnogurmanai 3 festivalio vakarus yra kviečiami į Klaipėdos dramos teatro Mažąją salę. Liepos 19 d. Klaipėdos etnokultūros centro folkloro ansambliai pristatys savitas, šiemet pripažintas vienomis iš geriausių Lietuvoje, programas „Lietuvininkai“ („Kuršių ainiai“) ir „Ernstas Vilhelmas  Berbomas“ („Alka“). Liepos 20 d.  suteikiama proga pasimėgauti užsienio svečių atliekamomis polifoninėmis melodijomis, o liepos 21 d. – folkloro improvizacijomis, kurias atliks „Vilko pupos“. Kvietimai į Dramos teatro renginius bus dalijami likus valandai iki renginio prie Dramos teatro įėjimo.

Festivalio organizatoriai lauks Jūsų ir tradiciniuose renginiuose: dieniniuose – svečių koncertinių programų, tautinio kostiumo pristatymuose bei vakariniuose – instrumentinės muzikos, užsienio svečių, tradicinių šokių koncertuose. Na, o penktadienį ir šeštadienį kviečiame iki pat vidurnakčio kartu pasišokti tarptautiniame „Vožinyje“.

Tradicija jau tampa ir sekmadienio šv. Mišios Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje už liaudies giesmininkus bei tarptautinis tradicinių giesmių koncertas po jų.

Organizatoriai tikisi, jog tarptautinis folkloro festivalis „Parbėg laivelis“ suburs klaipėdiečius ir miesto svečius skambiai ir nepakartojamai švęsti valstybės šimtmetį.

VISI RENGINIAI NEMOKAMI



NAUJAUSI KOMENTARAI

JG.

JG. portretas
Šventės gerai - tik visais atvejais organizuoti be rusų.

nuomone

nuomone portretas
Labai saunus festivalis , Daug folkloro isgirdome , susipazinome kokia turtinga tautu muzika . Aciu Rengejams.

Labai šaunus

Labai šaunus portretas
festivalis.Daug geresnis nei džiazo ar jūros švenė.(Jūros šventė šiemet nudegradavo-paskaičius repertuarą, suima gailestis).Į ,,Laivelį"suvažiuoja labai daug tautosakos ekskliuzyvo iš įv.šalių.Iki šiol negaliu pamiršti lenkų, latvių šokio kolektyvų, negausaus olandų senoviškų dainų ansamblėlio ir mūsiškių studentų su smuikais ir mušamaisiais ,,duodančių garo"(kokybiško) krantinėje netoli Biržos tilto.O jau instrumentiniai kolektyvai...Net ,,Prūsus ilgus ūsus" mačiau ir klausiausi..Tikrai rekomenduoju.Tiems, kurie yra paprastos nuoširdžios dūšios ir mylintys tautišką muzikos, dainų ir šokio meno paveldą
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių