Quantcast

Palangoje koncertuos šiuolaikinis fado atlikėjas T. Piresas

  • Teksto dydis:

Kovo 2 d. 20 val. „Ramybės“ kultūros centre Palangoje (Vytauto g. 35) koncertuos portugalų dainininkas Telmo Piresas – šiuolaikinis fado atlikėjas, poetas, kompozitorius ir vienas iš nedaugelio vyriškų balsų fado padangėje. 

„Telmo apdovanotas tokiu balsu, kuris apgobs jūsų pečius it šiltas, lengvas vasaros vėjelis, dvelkiantis nuo jūros“, – taip atlikėją liaupsina muzikos kritikai. Telmo, dažnai vadinamas „moderniuoju fado įsikūnijimu“, skirtingai nei daugelis fado dainininkų, gardinančių savo repertuarą popmuzikos prieskoniais ir modernia instrumentuote, lieka ištikimas portugališko muzikos žanro autentikai. Savo galingu balsu, lydimu portugališkos ir klasikinės gitaros skambesių, atlikėjas prikelia fado naujam gyvenimui. Kiekviena Telmo daina – tarsi jausmais pulsuojanti nauja gyvybė. Vylingasis kerinčio balso portugalas kaitina kraują ir suvilgo ašara klausytojų akis.

„Svajonės sprūsta iš rankų, nes nedrįstame jų gyventi...“, – dainuoja T.Piresas. Atlikėjas gimė šiaurės Portugalijoje, nemažą gyvenimo dalį praleido Vokietijoje, kur pradėjo karjerą bei išleido pirmuosius albumus. 2011 m. Telmo paliko „komforto zoną“ Berlyną ir leidosi į „rizikingą“ kelionę. Tai buvo kelionė į tėvynę. Virtinė koncertų, pasirodymų televizijos ir radijo laidose charizmatiškajam dainininkui padėjo dar labiau atsiskleisti, neįprasta dainų atlikimo maniera ir savitu stiliumi jis galop pavergė ne tik tėvynainių, bet ir užsienio klausytojų širdis.

Fado kartais vadinamas „portugališku bliuzu“. Šios paprastos, jausmingos dainos yra tokios nuoširdžios, o T.Pireso emocijos, balso niuansai, gestai ir mimika tokie išraiškingi ir įtaigūs, kad leidžia viską suprasti ir nemokant kalbos.

Žiniasklaidos atsiliepimai įspūdingi: „T.Piresas ne tik naujas balsas, bet ir naujasis vyriško fado simbolis“ („Nova Gente“), „tai super naujiena fado padangėje, pasirodanti ir tarptautinėse scenose“ („Jazz Thing“), „savo žanro magas“ („Die Welt“), „T.Piresas įrodo, kokia geidulinga gali būti melancholija“ („Süddeutsche Zeitung“).


Šiame straipsnyje: Telmo PiresPalangakoncertas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių