Quantcast

Iš orkestro lobyno – tobula ir talentinga muzika

  • Teksto dydis:

Jubiliejiniame festivalyje „Klaipėdos muzikos pavasaris“ kitą penktadienį 18 val. programą „Iš orkestro lobyno“ atliks Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO), vadovaujamas Juozo Domarko.

Iškels tris partitūras

Lietuvos nacionalinės filharmonijos (LNF) kolektyvui, kuris pasirodys Klaipėdos koncertų salėje (KKS), šįkart diriguos Christopheris Lyndonas-Gee (Italija, Australija). Iš turtingo simfoninės muzikos lobyno bus iškeltos ir įgarsintos trys partitūros: Richardo Wagnerio operos „Skrajojantis olandas“ uvertiūra, Vytauto Bacevičiaus Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr. 4 bei Ferenco Liszto simfonija „Dantė“. Pastarosios atlikime dalyvaus Valstybinio choro „Vilnius“ moterų grupė, o V.Bacevičiaus kūrinio solo partiją skambins Gabrielius Alekna (Lietuva, JAV).

V.Bacevičius – tai „kompozitorius, toli pralenkęs savo amžių“. Taip rašė kritikai apie šio maištingo kūrėjo ir pianisto kūrybą. Pats autorius taip pat manė, kad „jo muzikai priklausysiąs XXI a.“ Šiemet sukanka 110 metų nuo V.Bacevičiaus gimimo. Simboliška, jog šio menininko keliais Niujorke dabar žengia pianistas G.Alekna.

Savitas ir įtaigus

„G.Alekna yra tikras menininkas, muzikai interpretuoti visuomet pasitelkiantis savo tobulą techniką ir aukštą kultūrą. Auditoriją akimirksniu pakerėjo jo solidus ir plataus užmojo braižas. Šiandienos pasaulyje, kuriame tiek daug netikrų vertybių, privalu branginti tokį savitą ir įtaigų atlikėją“, – rašė pianistas Dominique’as Merlet. Legendinis pianistas ir dirigentas Danielis Barenboimas, išgirdęs lietuvio skambinimą, pasakė: „Ypač talentingas pianistas ir muzikas“.

Skirtinguose pasaulio taškuose – nuo Niujorko iki Birštono – koncertuojantis pianistas yra sukaupęs itin platų koncertinį repertuarą – nuo klasicizmo iki minimalizmo. G.Alekna pripažįstamas kaip kvalifikuotas V.Bacevičiaus muzikos ekspertas. Jo įgrotą ir palankiai kritikų įvertintą visų V.Bacevičiaus „Žodžių“ įrašą 2012 m. išleido britų kompanija „Toccata Classics”. Jo muzikos menų daktaro disertacija apie V.Bacevičiaus nespausdintus kūrinius fortepijonui buvo apdovanota Richardo F.Frencho prizu kaip geriausia Niujorko Juilliardo mokyklos metų disertacija. Pianistas parengė anksčiau nespausdintų šio lietuvių išeivijos modernisto kūrinių fortepijonui dvitomį rinkinį, kurį išleido Lietuvos muzikos informacijos centras.

Ne tik batutos meistras

G.Aleknos iniciatyva į V.Bacevičiaus įrašų leidybos projektą įsitraukė ir dirigentas Ch.Lyndonas-Gee. Ką tik globali klasikinės muzikos įrašų kompanija „Naxos“ išleido kompaktinį diską „Vytautas Bacevičius. Orchestral Works“ / „Vytautas Bacevičius. Kūriniai orkestrui“. Jame užfiksuotas ir minėtas Koncertas fortepijonui Nr. 4 („Symphonie Concertante“). Pats dirigentas parašė ir daugialypį CD brošiūros tekstą.

Ypatinga erudicija išsiskiriantis Ch.Lyndonas-Gee visame pasaulyje pripažįstamas ne tik kaip batutos meistras, bet ir kaip novatoriškų kūrinių autorius. Savo karjeros kelyje jis buvo sutikęs muzikos pasaulio korifėjus L.Bernsteiną, B.Maderną, o kompoziciją studijavo vadovaujant italų šiuolaikinės muzikos atstovams L.Berio bei S.Bussotti. Ch.Lyndonas-Gee įrašytas į 300 geriausių pasaulio dirigentų sąrašą. Pastarąjį sudarė „Naxos“, išleidusi 600 puslapių knygą ir CD kompiliaciją „Dirigentai nuo A iki Z“, kuri aprėpia visą dirigavimo istoriją.

„...LNSO tiesiog nuostabus! Jam tereikia daugiau galimybių pasirodyti pasaulyje“, – yra sakęs garsusis violončelininkas ir dirigentas Mstislavas Rostropovičius. Kasmet surengiantis maždaug 50 koncertų LNF ir kitose Lietuvos scenose, intensyviai gastroliuojantis užsienyje kolektyvas dažnai atvyksta į Klaipėdą, pasirodo „Klaipėdos muzikos pavasario“ ar kituose KKS festivaliuose. Beje, LNSO buvo kurtas 1940 m. kompozitoriaus, dirigento ir pianisto Balio Dvariono iniciatyva. Jau daugiau nei septynis dešimtmečius jis interpretuoja ir skleidžia lietuvių bei užsienio autorių simfoninę kūrybą.

Balandžio 17-ąją XXXX festivalyje „Klaipėdos muzikos pavasaris“ skambės tobula ir talentinga muzika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių