Quantcast

Neringoje – įspūdinga viduramžių teatro kopija

  • Teksto dydis:

Šešioliktame amžiuje statytą Šekspyro „Globe“  teatrą jau galima išvysti ir Nidoje – Londone stovinčio istorinio pastato kopija greta Nidos gyvenvietės uosto stovės iki sekmadienio.

Aplink įspūdingo dydžio konstrukciją vaikštinėjantys Neringos  gyventojai ir svečiai ja kol kas gali grožėtis tik iš išorės, patekti į jo vidų bus galima tik rytoj, kuomet vyks Viljamo Šekspyro 400-ųjų mirties metinių minėjimui skirtas festivalis.

Festivalio organizatoriai atlieka paskutiniuosius derinimo darbus ir ruošiasi trupių, kurios rugpjūčio 27-ąją čia atliks V. Šekspyro pjeses, generalinei repeticijai. Net šešiasdešimt trys teatro  trupės panoro vaidinti Neringoje, iš jų buvo atrinktos tik trys geriausios. Jų pasirodymus galės stebėti tik du šimtai  talentingiausių, drąsiausių ar labiausiai užsispyrusių kurorto svečių ir gyventojų.

Kiekvienas, panoręs išvysti ištraukas iš Šekspyro pjesių gaus šešiolikto amžiaus išgyvenimo instrukciją, kurioje bus nurodytos tam tikros užduotys. Pirmieji jas įveikę gaus bilietus į minėtus teatro trupių pasirodymus.

Vykdant užduotis teks įgyti kaligrafijos įgūdžių, išmokti sudaryti sonetus ir eilėraščius, patiems atspausdinti knygos viršelį 16 amžiaus mašina,  savo jėgas išbandyti fechtuojantis, susipažinti su vaidybos pagrindais ir nepabijoti tapti Šekspyro laikų aktoriumi. Norintys stebėti festivalio teatro trupių pasirodymus taip pat turės atsakyti į viktorinos klausimus, išbandyti sunkų viduramžių prekybininkų amatą ar atspėti Šekspyro pjeses atspindinčius kvapus.

Vieną dieną vyksiančio festivalio metu bus galima tapti ir liudininkais istorinio arešto, pasiklausyti viduramžiškų instrumentų. Visos šios pramogos vyks nuo ankstyvo šeštadienio ryto – 9.30 val.

Du šimtai sėkmingiausiųjų išvys ištraukas iš spektaklių, pastatytų pagal šias V. Šekspyro pjeses – „Karalius lyras“, „Koriolanas“, „Vasarvidžio nakties sapnas“, „Romeo ir Džiuljeta“ (lėlių teatras).

Festivalyje dalyvaus animatoriai ir trupės iš  Lietuvos, Latvijos, Rusijos, Estijos, Baltarusijos, Lenkijos. Kiekvienas norintis, bet negavęs bilietų į vakare vyksiančią festivalio programą, į teatrą galės patekti ir po vaidinimų, kuomet bus rodomi filmai, susiję su Šekspyru ar jo kūryba  (nuo 20 val.).

Festivalį organizuoja Sankt Peterburge (Rusijos Federacija) įsikūrusi renginių organizavimo firma, todėl edukaciniai užsiėmimai vyks lietuvių ir rusų kalbomis, o spektakliai – tik rusų.

Festivalio „Visas pasaulis – teatras“ programa

400-osioms Viljamo Šekspyro mirties metinėms paminėti

Pievoje greta Nidos uosto

Rugpjūčio 27-ąją, šeštadienį

9 val. festivalio atidarymas.

9.3 –16 val. edukaciniai užsiėmimai ir viduramžiškos pramogos, kuriose dalyvaujant bus galima laimėti bilietus į vakarinę festivalio dalį.

17 iki 20 val. festivalio trupių pasirodymų peržiūros.

20 iki 24 val. – filmų peržiūros ir laisvas lankymasis teatre  „Globe“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių