Quantcast

Naują klaipėdiečių ansamblį įkvėpė Beethoveno kūryba

  • Teksto dydis:

„Beethoven. Das Trio“ – taip savo programą pavadino smuikininkė Dalia Dėdinskaitė, altininkė Ugnė Petrauskaitė ir violončelininkas Glebas Pyšniakas, susibūrę į trijų solistų ansamblį.

Šiuos Klaipėdos kamerinio orkestro koncertmeisteriais dirbančius jaunus ir entuziastingus menininkus uždegė Ludwigo van Beethoveno kūryba. Ji skambės ansamblio debiutiniame koncerte gegužės 25 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė. Programoje dalyvaus ir aktorius Gytis Šimelionis.

„Beethovenas buvo itin modernus savo laikmečio kūrėjas – jo muziką galima pavadinti „išprotėjusia klasika“. Eleganciją joje nuolat keičia agresija, kantileną – žiaurumas. Beethoveno kūryba mums yra iššūkis ir atsakomybė. Mes norime žvelgti kompozitoriui tiesiai į akis. Grodami privalome įtikinti klausytojus ir perteikti genialios Beethoveno muzikos beprotybę“, – teigė atlikėjai. Jų nuomone, „išgirdę labai gerai atliekamą šio kompozitoriaus muziką klausytojai lieka apstulbę“.

D.Dėdinskaitė yra viena ryškiausių jaunosios kartos Lietuvos smuikininkių, respublikinių bei tarptautinių konkursų laureatė. 2010 m. ji laimėjo pagrindinį prizą tarptautiniame konkurse Vokietijoje „Violine in Dresden“, po kurio buvo pakviesta atlikti L. van Beethoveno koncertą smuikui prestižiniame festivalyje „Dresdner Musikfestspiele 2012“. Smuikininkė koncertavo daugelyje Europos valstybių, JAV ir Naujojoje Zelandijoje, griežė solo su Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, „Dresdner Kappelsolisten“ ir Drezdeno „Carl Maria von Weber“ simfoniniu orkestrais, diriguojant Sauliui Sondeckiui, Juozui Domarkui, Georgui Markui ir kitiems. 2014 m. Dalia su dideliu pasisekimu debiutavo Vienos „Musikverein“ salėje, o šiemet baigė magistro studijas Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete.

U.Petrauskaitė yra daugelio tarptautinių bei respublikinių konkursų laureatė. Jos veikla apima tiek solo, tiek kamerinę muziką. Su įvairios sudėties ansambliais ji jau spėjo pasirodyti Latvijoje, Portugalijoje, Belgijoje, Didžiojoje Britanijoje, Švedijoje. Altininkė yra grojusi solo su Klaipėdos kameriniu orkestru, Kauno, Rygos, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoniniais orkestrais, taip pat griežusi su Naujų idėjų kameriniu orkestru (NIKO), Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestrais bei kitais kolektyvais.

G.Pyšniakas 14-os debiutavo kaip solistas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje su Lietuvos kameriniu orkestru, diriguojant S.Sondeckiui. Dabar jis pasirodo garsiausiose pasaulio salėse: Vienos „Musikverein“, Amsterdamo „Concertgebouw“, Maskvos konservatorijos Didžiojoje salėje, griežė solo su Maskvos konservatorijos simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu ir Lietuvos valstybiniu simfoniniais orkestrais, Lietuvos, Klaipėdos, Šv. Kristoforo kameriniais orkestrais, Porto simfoniniu, „Sinfonietta Rīga“ (Latvija) orkestrais ir kitais. Aukščiausius įvertinimus jis pelnė reikšminguose nacionaliniuose ir tarptautiniuose konkursuose. Glebas taip pat žinomas kaip įdomių meninių projektų iniciatorius ir rengėjas. Jis vadovauja Nacionaliniam forumui „Ars Lituanica“ ir jaunųjų talentų raiškai skirtai edukacinei programai „Artistico“, rengia festivalį „Kalėdinis Vilnius“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių