Quantcast

Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė: kartu mes kuriame ateitį

  • Teksto dydis:

Balandžio 23–29 dienomis visose šalies bibliotekose vyks tradicinė, jau 18-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Ir Klaipėdos bibliotekininkai kvies savo bičiulius, lankytojus, bendruomenės narius, skaitymo ir kitų šviečiamųjų bei lavinamųjų veiklų gerbėjus į renginius, naujų knygų pristatymus, diskusijas, filmų peržiūras, susitikimus su autoriais. Šių metų Lietuvos bibliotekų savaitės vienijanti tema visiems primena, kad „kartu mes kuriame ateitį“.

Šimtmečio knyga

Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka savo lankytojams dovanos įspūdingą savaitę, kurios pradžią skelbs balandžio 23 d. 17 val., Turgaus g. 8 visuomenei pristatydama Lietuvos valstybės šimtmečiui skirtą parodą „100 reikšmingiausių knygų apie Lietuvos istoriją“ (Lietuvos kultūros tarybos finansuojamas projektas „Istorijos galiūnas“). Prisiminti, įvertinti ir analizuoti šalies istorinius įvykius per skaitymą padės istorijos mokytojas ekspertas Vaidas Pamparas. Paroda bibliotekoje veiks iki balandžio 30 d., paskui iškeliaus į uostamiesčio mokyklas.

Susitikimų gausa

Balandžio 23 d. 16 val. Klaipėdos jaunimas „ant karštosios kėdės“ sodins poetą, dramaturgą, aktorių, režisierių Alvydą Šlepiką. Idėją pabendrauti su gyvais rašytojais „iš vadovėlio“ išreiškė patys moksleiviai.

Pokalbių svetainėje „Po toršeru“ balandžio 24 d. 17 val. Meno skyriuje svečiuosis grafikė, knygų iliustruotoja, japonų kalbos vertėja ir dėstytoja Lina Itagaki.

O kaip atrasti jaunystės, energijos ir geros sveikatos formulę, balandžio 24 d. 17.30 val. atskleis lektorius Darius Ražauskas, asmeninio efektyvumo treneris, įkvepiantis daugybę lietuvių visame pasaulyje.

Pempininkų biblioteka balandžio 27 d. 11 val. būsimas mamas, mažylius auginančius tėvus, senelius, ankstyvojo ugdymo pedagogus pakvies į edukacinio leidinio „Šeimos knyga“ pristatymą ir susitikimą su jo autore, muzikos pedagoge Lolita Piličiauskaite-Navickiene. Tai vienas iš originaliausių darbų, pastaruoju metu parengtų Lietuvoje.

Mažuosius skaitytojus į pasimatymą balandžio 24 d. 12 val. Vaikų skyriuje pakvies rašytoja Evelina Daciūtė, geriausios 2017 m. knygos „Laimė yra lapė“ autorė.

Pempininkų bibliotekoje balandžio 24 d. 10 val. Klaipėdos regioninio karo prievolės ir komplektavimo tarnybos kariai vaikams papasakos apie savo darbą, pademonstruos karinę ekipuotę ir kartu nusifotografuos.

Edukacija ir konkursai

Tiems, kas turi nuo skaitymo ir kitų negandų pavargusių knygų ir nori jas atnaujinti, balandžio 26 d. 15 val. Kalnupės bibliotekoje – užsiėmimas šeimai „Nauji apdarai senai knygai“. Biblioteka kviečia atsinešti mėgstamų knygų ir kartu su knygriše tapti jų daktarais.

Bibliotekų savaitės metu vyks fotografijos konkursas moksleiviams „Pa(si)kadrinam? Pagauk mane skaitant!“. Skaitydami pasineriame į pasakų, stebuklų ir nuotykių pasaulį. Įsikūnydami į labiausiai patikusio veikėjo personažą, dažnai pamirštame aplinką ir žmones, kurie mus supa, ir net nesusimąstome, kaip kartais keistai ar juokingai atrodome iš šalies. Konkurso pagrindinė mintis – nufotografuoti paslaptingą, originalų ir crazy skaitymo momentą bei jį trumpai apibūdinti citata iš patinkančios knygos. Kokybiškų fotografijų biblioteka lauks iki gegužės 27 d. el. paštu jaunimas@biblioteka.lt. Visus darbus bus galima pamatyti Jaunimo bibliotekos „Facebook“ puslapyje, o 10 kūrybiškiausių bus eksponuojami bibliotekoje.

Bibliotekų savaitę vainikuos balandžio 27 d. Klaipėdoje įvyksiantis 17-asis Japonijos kino festivalis, kuris maloniai kviečia nepraleisti progos ir pasimėgauti japonišku kinu Meno skyriuje (J. Janonio g. 9).

Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka savo lankytojams kitą savaitę dovanos net 25 renginius. Visa programa – www.biblioteka.lt.

Kūrybinės dirbtuvės ir muzika

Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje Nacionalinė bibliotekų savaitė balandžio 23-iąją bus atidaryta netradiciniais Kavos pusryčiais Saulės laikrodžio kiemelyje.

Visą kitą savaitę Nacionalinės bibliotekų savaitės renginiai, kurių bus daugiau nei dvi dešimtys, vilios į biblioteką ir didelius, ir mažus. Šeimas kurti pakvies net trys kūrybinės dirbtuvės – ekologiškų žaisliukų siuvimo dirbtuvės „Mažųjų sapneliams“, kepuraičių siuvimo dirbtuvės „Širdies šilumai“ ir įdomiosios daržininkystės dirbtuvės „Žydinti knyga“, kurių metu mini lysvę bus galima įrengti tiesiog knygoje.

Šiųmetė Nacionalinė bibliotekų savaitė taip pat padovanos renginių įvairaus amžiaus žmonėms, mėgstantiems muziką. Mokyklėlė „Augame su muzika“ mažuosius kvies į muzikos pažinimo užsiėmimus, suaugusieji turės galimybę dalyvauti koncerte, skirtame romantizmo kompozitoriaus Johanneso Brahmso 185-osioms gimimo metinėms, bei seminare „Moters archetipai gyvenime ir flamenko šokyje“, kurio metu turės progą pamatyti gyvai atliekamą flamenko šokį.

Kvies judėti, pažinti

Klaipėdai 2018 m. suteiktas Europos sporto miesto vardas. Biblioteka, aktyviai palaikydama sportiško miesto idėją, kvies judėti, pažinti savo gimtąjį miestą. Trečiadienį į žygį „Prūsijos karalių takais“ po Klaipėdos miestą leisis bibliotekų darbuotojai, o ketvirtadienį bibliotekos savanoriai kvies miesto gyventojus dalyvauti ekskursijoje po Klaipėdos senamiestį.

Visą savaitę bibliotekos skolininkams tradiciškai bus taikoma nuolaida delspinigiams. Šiemet ji – net 100 proc.! Todėl tai puiki galimybė grąžinti namuose susikaupusias bibliotekos knygas nemokamai.

Visa Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginių Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje programa – www.klavb.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių