Quantcast

Knygos apie M. K. Čiurlionio mokytoją sutiktuvės Klaipėdoje

  • Teksto dydis:

Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus ir Vilniaus dailės akademijos (VDA) Klaipėdos fakultetas kitą savaitę kviečia į knygos „Kazimieras Stabrauskas – M.K.Čiurlionio mokytojas“ pristatymą uostamiestyje.

Knygos idėja gimė po to paties pavadinimo parodos, surengtos dar 2015 m. rugsėjį K.Stabrausko mokinio M.K.Čiurlionio 140-ųjų gimimo metinių proga. Tuomet pirmą kartą Lietuvoje buvo eksponuota vientisa K.Stabrausko gyvenimo kūryba iš „ValiunasEllex“, dr. Jauniaus Gumbio ir Rolando Valiūno kolekcijų. Rengiant parodą, įvairiuose šaltiniuose buvo aptikta naujos vertingos medžiagos apie K.Stabrausko kūrybą, jo ryšius su Lietuva ir M.K.Čiurlioniu. Susisteminta medžiaga visapusiškai atskleidė iki šiol gerai nepažintą menininko asmenybę, todėl atrodė prasminga jos pagrindu išleisti leidinį.

Lietuvių kilmės menininko, M.K.Čiurlionio mokytojo, pirmųjų lietuvių dailės parodų aktyvaus propaguotojo ir dalyvio, Varšuvos dailės mokyklos įkūrėjo ir pedagogo K.Stabrausko didžioji kūrybos dalis ilgai buvo sutelkta giminės kolekcijose Lenkijoje ir po pirmųjų Lietuvių dailės draugijos organizuotų parodų (1907–1912) Lietuvoje jo kūriniai beveik nebuvo nei eksponuoti, nei publikuoti.

Knygoje „Kazimieras Stabrauskas – M.K.Čiurlionio mokytojas“ publikuojami K.Stabrausko tapybos darbai, analizuojama jo kūryba, apžvelgiamas vadovavimo Varšuvos dailės mokyklai laikotarpis, ryškinamos sąsajos su M.K.Čiurlioniu, akcentuojamas indėlis atveriant duris į pasaulį tiek K.Stabrausko mokiniui M.K.Čiurlioniui, tiek lietuvių dailei apskritai (pvz., dalyvavimu pirmosiose lietuvių dailės parodose, kur K.Stabrauskas buvo vienintelis tuo metu tarptautiniu mastu pripažintas dalyvis, taip pat aktyviu šių parodų organizavimu, palaikymu, nuolatiniu M.K.Čiurlionio ir kitų Lietuvos dailininkų finansiniu rėmimu, jų parodų organizavimu).

Su knygos atsiradimo istorija, K.Stabrausko asmenybe ir kūryba renginyje supažindins Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis, knygos autorė menotyrininkė Vilma Kilinskienė, meno kritikas Astijus Krauleidis-Vermontas, leidinio dailininkė Milda Kairaitienė.

Renginys įvyks balandžio 26 d. 15 val. VDA Klaipėdos fakultete (Daržų g. 18).

K.Stabrauskas – tapytojas, M.K.Čiurlionio mokytojas gimė 1869 m. lapkričio 21 d. Kruplėnų dvare prie Naugarduko, Gardino srityje. Baigė Bialystoko gimnaziją, 1887–1894 m. studijavo Peterburgo dailės akademijoje. 1892 m. buvo išsiųstas į Turkiją ir Palestiną rinkti medžiagos diplominiam darbui „Mahometas dykumoje“, už kurį gavo aukso medalį. Iki 1897 m. tobulinosi I.Repino klasėje, vėliau – Juliano akademijoje Paryžiuje. Keliavo po Egiptą, Graikiją. 1898–1902 m. gyveno Peterburge, su rusų dailininkais dalyvavo tarptautinėse parodose Paryžiuje (1900, apdovanotas sidabro medaliu), Vienoje (1901) ir Venecijoje (1903). 1904–1915 m. gyveno Varšuvoje, 1904–1909 m. buvo Varšuvos dailės mokyklos direktorius. Lenkų dailininkų draugijos „Sztuka“ narys, vienas iš dailininkų grupės „Sursum Corda“ steigėjų. Rėmė pirmųjų lietuvių dailės parodų (1907–1914) idėją ir dalyvavo šešiose parodose. Surengė personalines parodas Varšuvoje, Peterburge, Poznanėje, Lodzėjė. Mirė 1929 m. birželio 8 d. Garvoline, Sedlcių vaivadijoje, Lenkijoje („ValiunasEllex“ meno albumas „Peizažo erdvė II“ (2013), sudarytoja ir tekstų autorė Nijolė Tumėnienė).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių