Quantcast

Klaipėdos muzikinio teatro „Bohemoje“ – tenoras iš Filipinų

  • Teksto dydis:

Vienas sėkmingiausių ir populiariausių Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatymų – Dalios Ibelhauptaitės režisuota Žakomo Pučinio (Giacomo Puccini) opera „Bohema“  – sugrįžta į sceną su išskirtinėmis žvaigždėmis. Sausio 20 d. Žvejų rūmuose pagrindinį „Bohemos“ herojaus Rudolfo vaidmenį atliks pirmą kartą Lietuvoje viešintis pasaulinio garso tenoras Arthur Espiritu (Filipinai, JAV), Mimi partiją dainuos Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistė Viktorija Miškūnaitė.

Trisdešimt penkerių metų dainininkas A. Espiritu gimė Filipinuose, tačiau užaugo ir baigė muzikos studijas bei pradėjo dainininko karjerą Jungtinėse Amerikos Valstijose. 2009 tenoras laimėjo Džordžo Londono apdovanojimą. Europoje jaunojo dainininko talentas įvertintas „Scala“ apdovanojimu Belvedero konkurse Vienoje,  antrąsias vietas  Irene Dalis ir Birmingemo  konkursuose.

Turtingoje atlikėjo kūrybinėje biografijoje – pasirodymai JAV Pitsburgo, Milano „La Scalos“ ir „Mažojo operos teatro“ scenose. Per pastaruosius trejus metus daininkas dainavo JAV ir Australijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Austrijoje, Izraelyje, Filipinuose, Honkoge.

„Keliauju per pasaulį. Toks mano darbas, tačiau mano namai ir šeima yra Filipinuose. „Išvažiavau į Filipinus 2012 metais. Norėjau suvokti, kas aš esu, pažinti savo kultūrą, išmokti kalbą. Tačiau likimas man dovanojo daugiau – Maniloje sutikau savo moterį, vedžiau ją ir dabar mes turime naujagimę dukrytę. Į Klaipėdą atvykau iš Manilos, nutraukiau savo atostogas su šeima“ – betarpiškai pokalbį pradėjo dainininkas.  

Tai, kad tenoras, dainuojantis garsiausiose pasaulio scenose, sutiko už prieinamą kainą atvažiuoti į niekam nežinomą Klaipėdą ir atlikti Rudolfo partiją „Bohemoje“ Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovas Jonas Sakalauskas vadina stebuklu. 

Žinia, kad Rudolfo partiją šiame pastatyme dažniausiai atlieka solistas Merūnas Vitulskis, tačiau, pasak teatro vadovo, taip sutapo, jog tenoras šią savaitę yra Londone ir į spektaklį Klaipėdoje gali atvykti tik tą pačią dieną.

„O jeigu pūga, rūkas ar kitos aplinkybės sutrikdytų skrydį – turėtume atšaukti spektaklį paskutinę akimirką. Negalėjome sau leisti taip rizikuoti ir ieškojome, kas galėtų Merūną pakeisti. Tai nebuvo lengva, nes Rudolfo partiją nedaug kas atlieka. Kreipėmės į Rusijos, Italijos, Baltarusijos, Latvijos, Austrijos ir kitus teatrus bei atlikėjų agentūras, kol atradome šį puikų, tikrai aukštos klasės atlikėją“, – pasakojo J. Sakalauskas. 

A. Espiritu uostamiestis pasitiko svečią žvarbiu vėju, šalčiu ir sniegu dainininkas po pirmosios repeticijos su Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro kolektyvu spinduliavo gera nuotaika.

„Mano pirmasis įspūdis apie Lietuvą – puikus, Klaipėda – labai gražus, mažas, tylus miestas. Jaučiuosi čia lyg Italijoje, gal dėl jūros. Tik čia labai šalta. Buvau nuėjęs iki marių. Sužavėjo nuostabūs vaizdai. Norėčiau sugrįžti čia dar kartą, tik vasarą, nes man patinka šiluma ir jūra. Mano namai taip pat yra prie pat jūros. Man tai labai svarbu. Tik būdamas prie jūros, nesvarbu stoviu, sėdžiu, guliu ar miegu, aš atsipalaiduoju nuo įtampos, atgaunu jėgas“, – atviravo dainininkas.

Paklaustas, kodėl nutraukė savo atostogas dėl pasirodymo Klaipėdoje, apie kurią nieko nežinojo, solistas atsakė: „Net nesudvejojau gavęs šį pasiūlymą, nes aš labai myliu „Bohemą“ ir labai myliu savo darbą, kuris suteikia galimybių šį kūrinį atlikti skirtingose pasaulio scenose. Man labai patinka keliauti, pažinti skirtingas pasaulio kultūras, žmones, paragauti kitokio maisto“, – teigė A. Espiritu.

Pastaraisiais metais Rudolfo partiją operoje „Bohema“ A. Espiritu dainavo Magdeburgo operos teatre, Izraelio operos teatre, Australijos Operos teatre Melburne. „Bohema“ yra fantastiška, pritrenkianti opera. Tai mano mėgstamiausias kūrinys, nes jis paliečia širdį, žiūrovai verkia ją žiūrėdami. Tai pasakojimas apie vargšą menininką, kuris nieko neturi, nes neturi pinigų. Šiuolaikinis pasaulis remiasi piniginiais santykiais. Be pinigų esi niekas, turi kovoti už išlikimą. Tą išgyvena daugybė žmonių visame pasaulyje. Todėl šis kūrinys yra labai jautrus“, – dėstė dainininkas.

Svečias gyrė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro „Bohemos“ pastatymą, režisuotą Dalios Ibelhauptaitės. „Man patinka, kai pastatymas nenutolsta nuo originalios istorijos, papasakoja ją tiksliai bei aiškiai. Man yra tekę dainuoti pastatyme, kuris buvo tiek tolimas originalui, kad net sunku būtų jį pavadinti „Bohema“. Man labiau priimtinas klaipėdietiškas variantas“, – sakė kviestinis tenoras.

Po pasirodymo Klaipėdoje, A. Espiritu grįš į Manilą ir dar truputį pailsės. Po atostogų jo laukia naujo Gualtiero vaidmens repeticijos operoje „Il pirato“  St. Gallen teatre, Šveicarijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių