Quantcast

Klaipėdiečiai jau ruošiasi Užgavėnėms

Šeštadienį Klaipėdos etnokultūros centre virė darbas. Čia klaipėdiečiai su šeimomis gamino Užgavėnių kaukes, kuriomis pasipuoš per Žiemos išvarymo šventę.

Kaukių gamyba Etnokultūros centre bus organizuojama du šeštadienius. Šiandien čia susirinko keliolika šeimų su vaikais ir gamino popierines kaukes. Ant molinės formos klijavo šlapią popierių, kad kaukė įgautų formą, reikėjo net septynių sluoksnių popieriaus. Po to kaukę reikės džiovinti, tada nuspalvinti.

Kitą savaitgalį bus gaminamos ir odinės kaukės. Esą yra žmonių, kurie domisi šiais dalykais ir noriai užsiima kūryba.

„Mes čia pirmą kartą. Pradžia nebloga, labai patinka procesas. Ką vaizduos šita kaukė? Gal meškiną“, – svarstė į kūrybines dirbtuves su sūneliu atėjusi klaipėdietė.

Etnokultūros centro dailininkė-etnologė Elena Matulionienė pasakojo, kad anksčiau kaukės dažniausiai būdavo medinės, nes peiliuku drožinėti mokėjo kiekvienas vyras, kiekvienas berniukas ar net mergaitė.

„Svarbiausia buvo pasigaminti tokią kaukę ir apsirengti taip, kad niekas neatpažintų, lankyti kaimynus. Kad tie sakytų, jog atėjo žydukas, vengras ar ubagas. Tautybės reiškė, kad atėjo svetimas. Bet svečio apsilankymas namuose reiškė džiaugsmą ir laimę“, – teigė E.Matulionienė.

Etnokultūros centro darbuotojų teigimu, svarbiausia etnokultūros centro misija – sudominti žmonės senomis tradicijomis, todėl klaipėdiečiams ir organizuojamos kūrybinės dirbtuvės, kad jie patys prisiliestų senųjų dalykų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jau greitai

Jau greitai portretas
Užgavėnės vasario 13 dieną.

Dievu pamirštas uzkampis

Dievu pamirštas uzkampis portretas
Jooo, Venezijos karnavalas labai toli. Kokios kaukes taip ir gyvenom. Net kaukiu nereikia, amzinai surugusios rožos....

to Smalsus

to Smalsus portretas
Lietuvoje užgavėnės kiekvieną dieną. Kiek žmonių tiek kaukių :)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių