Quantcast

Kai paveikslai skamba

  • Teksto dydis:

Šeši muzikai atliks šešias improvizacijas pagal šešis paveikslus. Ne, tai nėra šėtono įkvėptas koncertas, tai – muzikinio veiksmo projektas mistišku pavadinimu „Haruspicija“.

„Įgarsins“ tapybą

Kitą savaitę Klaipėdos koncertų salės publika dalyvaus nepaprastame koncerte, kuriame skambės įspūdinga dailininko Artūro Šlipavičiaus-Šlipo tapyba. Scenoje pasirodys įdomių Lietuvos menininkų šešetukas – Vytautas Labutis (saksofonas, klarnetas, luperis), Andrius Puplauskis (fagotas, luperis, procesorius, dudukas), Darius Bažanovas (tūba, procesorius), A.Šlipavičius-Šlipas (gitara, rubaba), Rokas Zubovas (fortepijonas) ir Laimonas Staniulionis (mušamieji).

Haruspicija – tai antikos laikų (Senovės Romos ir etruskų) žynių būrimo apeiga, kurios metu būdavo pranašaujama iš aukojamų gyvūnų vidurių arba neįprastų gamtos reiškinių – saulės, mėnulio užtemimų, žaibų. Tokių apeigų metu žmonės siekė geriau pažinti pasaulį, susitapatinti su juo.

Dailininkas ir muzikantas

A.Šlipavičius-Šlipas yra tarpdisciplininio meno pradininkas Lietuvoje, dailininkas ir muzikantas. Jau 1987 m. pirmasis tapybos ir muzikos projektas „Haruspicija“ susilaukė tarptautinio susidomėjimo, apkeliavo Europą ir Ameriką, vėliau dalis projekto buvo transliuojama per Italijos nacionalinę televiziją. A.Šlipavičius-Šlipas tai pat yra ir avangardinio roko muzikos grupės „Ir visa tai, kas yra gražu, yra gražu“ įkūrėjas. Už savo tapybą yra pelnęs įvairių tarptautinių apdovanojimų, jo kūrinių parodos vyko Lietuvos miestuose, Niujorke, Berlyne, Leone, Maskvoje, Lvove. Menininkas yra suorganizavęs daugiau kaip 30 personalinių parodų ir dalyvavęs daugybėje jungtinių projektų.

A.Šlipavičius-Šlipas kuria įvairius menų jungties projektus drauge su saksofonininku V.Labučiu – viena įsimintiniausių Lietuvos džiazo padangės žvaigždžių, visada atviru pačioms įvairiausioms sceninėms raiškoms. Jis, tarsi protestuodamas prieš muzikos rutiną, dažnai išsivaduoja iš įprastų džiazo rėmų ir nustebina netikėta menine išraiška.

Kartu scenoje

Kartu su jais scenoje muzikuoja fagoto meistras, puikus kamerinės muzikos atlikėjas A.Puplauskis, kuris daug pastangų deda populiarindamas savo instrumentą visoje Lietuvoje. „Fagotas daug kur puikiausiai pritampa – jis turi milijoną atspalvių ir milijoną netradicinių garsų, kurie gali būti naudojami“, – įsitikinęs A.Puplauskis.

Kitas projekto kūrybinės komandos narys – drąsiai su įvairiausiais stiliais ir žanrais eksperimentuojantis D.Bažanovas groja tūba, o laisvalaikį skiria savo aistrai – buriavimui.

„Haruspicijos“ mušamuosius instrumentus valdantis įvairių grupių bei muzikinių projektų perkusininkas L.Staniulionis yra žinomas kaip ilgametės populiariosios muzikos grupės grupės „4Fun“ narys.

Ruošiasi nustebinti

Lietuvos kultūroje dailės ir muzikos draugystei ryškiausiai atstovauja svarbi istorinė asmenybė – Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Projekte „Haruspicija“ dalyvauja šio menininko proanūkis R.Zubovas, kuris yra gerai pažįstamas klasikinės muzikos mėgėjams. Pianistas nevengia savo kūrybinio kelio paįvairinti pačiais netikėčiausiais eksperimentais, vienas iš jų – tapybos darbų „perskaitymas“ garsais.

Šie šeši skirtingi menininkai, iš kurių kiekvienas į kūrybinį procesą įaudžia savitą giją, ruošiasi nustebinti publiką. Derinant skirtingus muzikos žanrus  – klasiką, avangardinį roką ir džiazą, taip pat šviesų ir naujausių technologijų galimybes scenoje, bus atskleidžiami šeši monumentalūs tapybos darbai, kupini įdomių prasmių ir kultūrinių kodų. Šis neįprastas renginys Klaipėdos koncertų salėje vyks spalio 27 d. 18.30 val.


Šiame straipsnyje: Haruspicijapaveikslai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių