Quantcast

Festivalis „Užutrakio vakarai“ dovanoja kupiną staigmenų muzikinę vasarą

  • Teksto dydis:

Užutrakio dvare vėl visai vasarai įsikuria muzikos festivalis „Užutrakio vakarai“. Žymūs šalies muzikantai bei svečiai iš užsienio iki pat rudens koncertuos dvaro rūmuose, baliustradoje, nuo kurios atsiveria stulbinamo grožio vaizdas su ežere stūksančia pasakiška Trakų pilimi,  kitose koncertinėse erdvėse.

Užutrakio dvare vėl visai vasarai įsikuria muzikos festivalis „Užutrakio vakarai“. Žymūs šalies muzikantai bei svečiai iš užsienio iki pat rudens koncertuos dvaro rūmuose, baliustradoje, nuo kurios atsiveria stulbinamo grožio vaizdas su ežere stūksančia pasakiška Trakų pilimi,  kitose koncertinėse erdvėse. Du festivalio koncertai vyks Elektrėnuose ir Marijampolėje.

Tai jau vienuoliktasis „Užutrakio vakarų“ festivalio sezonas. Festivalio sugrįžimas  simboliškai primena buvusio Užutrakio dvaro sodybos šeimininko grafo Juzefo Tiškevičiaus sugrįžimus. Grafas su šeima Užutrakyje vasarodavo, nes daugiausia gyveno užsienyje. Vasarą sugrįžtančio šeimininko  kantriai laukdavo jo dvariškiai ir šis įvykis tapdavo didele švente, kuri trukdavo iki pat rudens.

Didelę šventę savo mylimai publikai dovanoja ir „Užutrakio vakarai“. Festivalio rengėjai lieka ištikimi susiklosčiusiai tradicijai rengti originalius, išskirtinius, specialiai šiam festivaliui skirtus koncertus. Jų žada būti ne vienas. Dar vienas festivalio išskirtinumas – pasikviesti Europos muzikos pasaulyje garsių atlikėjų, kurie parengia būtent  festivaliui skirtą programą. Ir dar būtinas festivalio elementas – tai dėmesys lietuvių kompozitorių kūrybai.

Visi trys festivalio dėmenys, lyg persipinantys leitmotyvai, sudaro muzikinio vyksmo, kuris tarpsta  prancūziškojo stiliaus Užutrakio  dvaro erdvėse, esmę. Ir, kaip visada, festivalis pradedamas tuo, ko Lietuvoje dar nebuvo.  Pirmasis festivalio koncertas Užutrakyje – jau šį sekmadienį, liepos 5-ąją, 19 val.

„Prabangus ir prašmatnus koncertas. Pirmąkart Lietuvoje koncertuos mušamųjų žvaigždė latvis Gunters Freibergs kartu „Giunter Percussion“, valstybiniu choru  ,,Vilnius“, Sostinės vario kvintetu, diriguos Robertas Šervenikas. Bus atliekamas stilistiškai įdomus, sudėtingas ir originalus koncertas,  kuriame skambės kompozitorių  G. Koshinski, C. A. Pinto Fonseca, L.Rimšos, A. Šenderovo kūriniai“, – dalijosi savo mintimis garsus perkusininkas Pavelas Giunteris, mušamųjų grupės „Giunter Percussion“ ir šios muzikinės programos vadovas.

Mušamųjų virtuozas ne sykį koncertavo festivalyje „Užutrakio vakarai“ ir kaskart mielai į jį sugrįžta, vedinas nepaprasto jausmo, kai muzikos garsai skardžiomis frazėmis lekia ežero vilnimis. P. Giunterį žavi, kad koncerto pasiklausyti atplaukia jachtos, didesni ir mažesni laiveliai. Tikra ta žodžio prasme atplaukianti ir ežere plūduriuojanti publika – dar vienas išskirtinumas, ko neturi kiti muzikos festivaliai. Publika krante ir vandenyje – nuolatinė ir vis pasipildanti, išsilavinusi ir tolydžio auganti tiek skaičiumi, tiek muzikinio akiračio pločiu bei gyliu. 

Festivalio rengėjai kaskart ieško naujų formų ir sklaidos būdų. Taip repertuare atsirado Lietuvos kamerinio choro ir Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo globojamų jaunųjų muzikų koncertas. Pernai jis buvo surengtas pirmąjį kartą, o pranokęs lūkesčius, taip pat sugrįžta į festivalį. Šį kupiną nuoširdžių emocijų, sielų virpesio nemokamą koncertą išgirsime liepos 12-ąją Trakų bažnyčioje. 

„Užutrakio vakaruose“ nuskambės  ir autorinis kompozitorės Vaidos Beinarienės vakaras. Daugelyje kamerinių bei solinių kūrinių kompozitorė gilinasi į garso skambesį, naujas jo išgavimo formas. Ieškodama naujų skambesių pasitelkia šiuolaikines instrumentų technines ir raiškos galimybes. Ar galima įsivaizduoti kompozitorės kūrybai geresnę vietą nei Užutrakis, kuriame garsai skamba ypatingai?

Kalbėdami apie daugiau nei per dešimtmetį  susiklosčiusias festivalio tradicijas, neapsieisime be vieno teatro spektaklio ir vieno džiazo koncerto. „Užutrakio vakarų“ gerbėjai matys naują režisieriaus ir aktoriaus  Aleksandro Rubinovo pastatymą „Stebiuosi, Viešpatie tavim...“.

Išskirtinį džiazo muzikos projektą festivaliui parengė Neda ir Remigijaus Rančio suburtas Vilniaus  džiazo orkestras. „Užutrakio vakaruose“ nuskambės naujai paruošti kūriniai, turtinga, emocionali, vulkaniška programa svingo ir džiazo klasikos ritmu, kurį kaitins ir lindyhopo šokėjai.

Muzikos gurmanų laukia išskirtinis, tik šiame festivalyje įvyksiantis muzikinis susitikimas su fleitos virtuozu iš JAV, Denisu Bouriakovu. Jis koncertuos su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru  ir atliks daugumai muzikantų neįveikiamą  misiją. Svečias iš JAV gros F. Mendelssohno koncertą smuikui ir orkestrui. Muzikos autoritetai teigia, kad smuiko partijos atlikimas fleita paklūsta tik genijams, o D. Bouriakovas taip groja vienintelis pasaulyje. Šis koncertas vyks rugpjūčio 23-iąją ir vainikuos visą festivalio sezoną.

„D. Bouriakovas yra vienas geriausių pasaulio fleitos meistrų. Prieš  kelerius metus jis jau yra viešėjęs mūsų festivalyje. Džiaugiamės jo sugrįžimu ir nauja originalia programa, kuri, neabejoju, taps įvykiu Lietuvos muzikiniame gyvenime.

Dirbdami ne vienerius metus, kūrybiškai bendradarbiaudami su kitais festivaliais, galime pasikviesti daugiau garsenybių, tačiau mus riboja finansiniai ištekliai. O dėl to kyla įvairių minčių. Visada siekiame originalumo, kokybės, tačiau skiriant finansavimą festivaliui, tai netampa vertinimo kriterijumi. Kyla klausimas : o kaip su festivalio verte, kaip ji matuojama ? Daug „pergrotų“ koncertų, ar vis dėlto sukurtos originalios programos?  Deja, kartais susidaro įspūdis, kad einama lengviausiu keliu“, – savo mintimis dalijosi vienas iš „Užutrakio vakarų“ festivalio vadovų Eugenijus Paškevičius, pridūręs, kad ir ribotos finansinės galimybės vidinių nuostatų nesugriauna. Tad vienuoliktoji „Užutrakio vakarų“ muzikinė vasara vėl atneša naujovių, įspūdingų susitikimų, įsimintinų akimirkų.  

Muzikos festivalio „Užutrakio vakarai“ bilietus platina www.bilietupasaulis.lt, juos taip pat galima įsigyti valandą prieš renginį. 
 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių