Quantcast

Fejerverkai ir fanfaros

  • Teksto dydis:

„Vario tiltai“ – varinių pučiamųjų instrumentų muzikos koncertas, kovo 21-ąją 18.30 val. skambėsiantis Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė, sujungs įvairaus amžiaus ir skirtingos meninės patirties atlikėjus iš uostamiesčio ir sostinės.

Klaipėdos brass kvintetas šįkart į svečius pasikvietė jaunuosius kolegas iš Vilniaus – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) brass ansamblį, vadovaujamą Mariaus Balčyčio. Neįprasto koncerto programoje bus visko – nuo fejerverkų, fanfarų, iki operų fragmentų ir džiazo.

Uostamiestį ir varinius pučiamuosius sieja daug bendrų istorijų. Klaipėda ne tik daug kam asocijuojasi su trimitą puikiai valdančiu meru Vytautu Grubliausku, šis miestas dažnai vadinamas „pūtikų kalve“. Būtent Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijoje užauga didelė dalis šių instrumentų meno puoselėtojų, vėliau išsibarstančių po visą Lietuvą ir pasaulį.

Iš penkių Klaipėdos brass kvinteto narių net keturi – Sigitas Petrulis (meno vadovas, trimitas), Monika Miliauskienė (valtorna), Evaldas Bružas (trombonas) ir Vidmantas Liasis (tūba) – mokėsi toje pačioje S.Šimkaus konservatorijoje. Tik vienintelis Alius Maknavičius trimito grojimo pagrindų sėmėsi Kauno J.Gruodžio konservatorijoje.

Klaipėdos brass kvintetas ryškiai atsinaujino, atšventęs savo 30-metį. Ansamblio repertuaras – solidus: nuo Renesanso epochos iki XXI a. autorių muzikos. Kvintetas koncertuoja įvairiose erdvėse, randa kelią į skirtingą muzikinę patirtį turinčių klausytojų širdis. Apie jį žino ir patys mažiausi klausytojai – ansamblis aktyviai dalyvauja edukaciniuose projektuose.

LMTA brass ansamblio vadovą M.Balčytį publika pažįsta kaip puikų trombonininką, Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro artistą. Tačiau būsimoje programoje jis ne gros, o diriguos ansambliui. Šis atlikėjas taip pat yra baigęs Klaipėdos S.Šimkaus konservatoriją, o jo studentų kolektyve groja keletas buvusių „šimkiukų“.

Tarp koncerte skambėsiančių opusų – G F.Handelio, J.S.Bacho, G.Verdi, J.Viitasaari, D.Haddado, G.Holsto ir kitų autorių muzika. Didelė dalis kompozicijų yra garsūs klasikos ir džiazo kūriniai, vėliau specialiai pritaikyti variniams pučiamiesiems.

Programa „Vario tiltai“ ne tik sujungs įvairaus amžiaus ir skirtingos meninės patirties atlikėjus, grojančius pučiamaisiais instrumentais (tiesa, LMTA brass ansamblio sudėtyje bus ir mušamieji). Ji taip pat suvienys uostamiestyje ir sostinėje dirbančius, klasiką ir moderniąją kūrybą grojančius bei jos besiklausančius žmones. Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė prisipildys skambaus vario gaudesio, kuris tikrai pažadins iš žiemiško stingulio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių