Quantcast

E. Nekrošius Klaipėdos dramos teatre stato spektaklį pagal S. Šaltenio romaną

  • Teksto dydis:

Klaipėdos dramos teatre artėja jam ir visai uostamiesčio kultūrai svarbus įvykis: vasario 3, 4, 17 ir 18 dienomis čia publikai bus pristatyta pirmąsyk šiame teatre spektaklį statančio įžymaus režisieriaus Eimunto Nekrošiaus premjera „Kalės vaikai“ pagal Sauliaus Šaltenio romaną.

Su E.Nekrošiumi dirba teatro profesionalų komanda. „Kalės vaikų“ scenografiją kuria Marius Nekrošius, kostiumų dailininkė – Nadežda Gultiajeva, kompozitorius – Antanas Jasenka.

Naujajame Klaipėdos dramos teatro spektaklyje vaidmenis kuria aktoriai Mikalojus Urbonas ir Darius Meškauskas, Karolina Kontenytė, Edvardas Brazys, Regina Šaltenytė, Igoris Reklaitis, Vaidas Jočys, Vidas Jakimauskas, Donatas Švirėnas, Nijolė Sabulytė, Sigutė Gaudušytė.

Kūrinio pastatymui pasirinkimą lėmė tai, kad šis S.Šaltenio romanas kaip nacionalinės dramaturgijos kūrinys aktualus šiuo laikotarpiu, kai atkurta Lietuva įžengė į šimtmetį. Tai romanas, nukeliantis į donelaitiškąją epochą, artimą Klaipėdos kraštui istoriškai ir geografiškai.

Romane susipina daugybė klodų: istorinė Lietuvos praeitis – vokiečių kolonizacija, karai su rusais, lenkinimas, pirmieji šviesuoliai – Kristijonas Donelaitis, Martynas Mažvydas, Antanas Strazdas – tamsios liaudies švietėjai ir ganytojai; pasakos, sakmės, prietarai, burtai, užkalbėjimai ir raganavimai; dar senesni – matriarchato bendruomenės – mitų atgarsiai; Šventojo Rašto nuotrupos ir postulatai.

Dailininkas ir rašytojas Leonardas Gutauskas apie šį S.Šaltenio romaną sakė: „Kalės vaikai“ – žiaurus stebuklas, ataustas auksiniais šviesos ir juodais požemių siūlais... Knyga, kokios lietuvių literatūroj dar nebuvo.”

Fotografo Algirdo Kubaičio nuotraukose – į Klaipėdos dramos teatro sceną žengiančio E.Nekrošiaus spektaklio „Kalės vaikai“ repeticijų akimirkos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Spektakliai darosi vis sunkesni ir sunkesni..ne pries tokius spektaklius bet jie visi niurus tamsus persmelkti tik skausmo ir negatyvumo.. eini pailseti, neapkrauti galvos..tai noretusi ir lengvesnio.zanro pasirinkimui spektaklius. Tiesiog buvo gaila ziuret kai per spektakli Kales vaikai, nuo antros dalies daug isejo, o like bent jau balkone sedejo telefonuose...

ale

ale portretas
ta su sušiauštais plaukais - nepatiko

jonas

jonas portretas
Nekrošiaus ar Vaitkaus spektaklius norim žiūrėt Vilniuj. Reikėtų iš kur nors "iušsirašyti" Klaipėdai pastoviai dirbantį režisierių. Fakiniai pusfabrikačiai taip pat ne išeitis
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių