Quantcast

„Divizija“ ambicingai įžengė į festivalį

Ryškiai ir ambicingai – šokio spektaklio „Divizija“ premjera vakar Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pradėjo savojo vasaros festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ renginių ciklą.

Per artimiausias dvi savaites festivalio organizatoriai pakvies į dar dešimtį intriguojančių projektų Klaipėdoje, Palangoje, Nidoje ir Kretingoje bei sulauks svečių iš Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Ukrainos, Rumunijos, Čekijos bei Prancūzijos.

Meilės ir muzikos alchemija

Be įvairių meninių programų, festivalio metu jo organizatoriai klaipėdiečius ir miesto svečius kviečia ant teatro fasado įrengtos plokštumos spalvotomis kreidelėmis užrašyti savo svajonę: „Kol gyvas, norėčiau...“.

Visą pasaulį apkeliavusio interaktyvaus socialinio projekto „Before I Die“ adaptacija Lietuvoje atsirado neatsitiktinai. „Norime atkreipti dėmesį ir į socialinio jautrumo temas. Vartotojiško judesio kupiname pasaulyje kviečiame stabtelėti, prisiminti savo svajones ir tikslus, pastebėti aplink esančius. Iš čia ir festivalio tema – meilės ir muzikos alchemija“, – sakė Klaipėdos muzikinio teatro vadovas Ramūnas Kaubrys.

Pasak jo, įvairios meilės istorijos, meilės linijos, prieštaringos socialinės temos skleisis margoje festivalio programoje – nuo šokio spektaklių iki operos, nuo muzikinės komedijos iki dramos.

18-ąjį „Muzikinį rugpjūtį pajūryje“ globoja Klaipėdos, Palangos, Neringos bei Kretingos merai.

Didžiausias dėmesys – šokiui

Festivalio organizatoriai prisipažino, jog didžiausias dėmesys šių metų vasaros muzikos ir teatro šventėje skiriamas sceninio judesio raiškai, šokiui. „Muzikinį rugpjūtį pajūryje“ pradėjęs choreografo Aurelijaus Liškausko pastatyto šokio spektaklio „Divizija“ premjera, ja rugpjūčio 16-ąją teatras festivalį ir užbaigs.

Poilsiaujantieji Palangoje jau šį savaitgalį turės galimybę pamatyti vieną populiariausių pastarųjų metų jo pastatymų – šokio spektaklį „Altorių šešėly“ V.Mykolaičio-Putino romano motyvais. Kunigo Liudo Vasario vaidmenį šiuokart atliks į Klaipėdos muzikinio teatro trupę iš sostinės sugrįžęs šokėjas Mantas Černeckas. Rugpjūčio 2-ąją spektaklis bus rodomas Palangos senojoje gimnazijoje.

Pirmųjų svečių festivalio organizatoriai sulauks jau rugpjūčio 6-ąją. Klaipėdos muzikinio teatro scenoje pasirodys Liepojos dramos teatro trupė, atvešianti Latvijos rašytojo, poeto ir dramaturgo Janio Rainio jaunimo tragediją „Indulis ir Arija“ – tai judesio spektaklis be žodžių. Įdomu, jog kone visa spektaklyje vaidinanti Liepojos teatro aktorių trupė mokslus baigė Klaipėdos universitete. Latvių judesio spektaklis žiūrovus nukels į XIII a., kuršių kovų dėl laisvės metus. Neįmanomos meilės tarp kuršių vado Indulio ir vokiečių vado dukters Arijos istorijoje pagrindinius vaidmenis atliks Martinas Kalita ir šokėja Lienė Grava.

Džiugins žanrų įvairove

Pasak Klaipėdos muzikinio teatro vadovo R.Kaubrio, bene daugiausia žiūrovų dėmesio kasmet sulaukia po atviru dangumi vykstantys festivalio renginiai. Įvairių žanrų veikalai netradicinėse erdvėse bus rodomi ir šiemet.

Rugpjūčio 7-ąją tarptautinio festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ publikos laukia ugninga muzikos šventė Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje. Kartą per metus čia vykstanti „Operos naktis“ šiemet pakvies į vieną populiariausių pasaulyje operų – G.Bizet „Karmen“. Don Chose partiją joje atliks Maskvos didžiojo teatro tenoras Olegas Dolgovas, šarmingosios Karmen – Klaipėdos muzikinio teatro mecosopranas Dalia Kužmarskytė. Operą diriguos Dainius Pavilionis.

Klaipėdos piliavietėje rugpjūčio 8-osios vakarą bus suvaidinta nemarioji W.Shakespeare'o tragedija „Romeo ir Džuljeta“. Čia Romeo vaidmenyje pasirodys Jeronimas Milius, Džiuljetos – Beata Ignatavičiūtė. Spektaklį sukūrė tarptautinė menininkų komanda. Režisieriai – Mirosławas Siedleris (Lenkija), Michailas Abramovichius Sales (Rusija) bei klaipėdiečiai Rūta Bunikytė ir R.Kaubrys.

Rugpjūčio 11 d. Klaipėdoje, o rugpjūčio 12 d.  Kretingoje bus pristatytas bendras Lietuvos ir Prancūzijos menininkų muzikos ir poezijos projektas „Nuplikytom širdim“, kurio metu eiles lietuvių ir prancūzų kalbomis iš 2014 m. išleisto poezijos rinkinio „Nuplikytom širdim“ skaitys leidinio sudarytoja Diana Sakalauskaitė, muzikuos solistė Aistė Širvinskaitė-Ruškienė ir jai talkinantys instrumentalistai.

Didžiausias būrys festivalio svečių iš užsienio – pasaulinio pripažinimo sulaukusių operos ir muzikinio teatro solistų iš Lenkijos, Čekijos, Rumunijos bei Ukrainos – Klaipėdos scenoje pasirodys rugpjūčio 13-ąją. Klausytojai šį kartą turės ypatingą progą pasimėgauti auksiniais operos, operetės ir miuziklo puslapiais festivalio didžiajame koncerte „Meilės ir muzikos alchemija“. Jo programą diriguos Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro dirigentas Markas Kadinas ir gruzinų kilmės dirigentas iš Čekijos Aleksandras Khaindrava.

Komiškais spektakliais „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ šiemet džiugins Nidos poilsiautojus. Rugpjūčio 5 d. Nidos kultūros ir turizmo centre „Agila“ bus parodyta atnaujinta G.B.Pergolesi komiška opera „Tarnaitė ponia“, o rugpjūčio 14 d. – D.Goggino muzikinė komedija „Šounuolynas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių