Quantcast

A.Paley su klaipėdiečiais gros kamerinę muziką

  • Teksto dydis:

Fenomenalusis amerikiečių pianistas Alexanderis Paley Klaipėdoje yra dažnas svečias, daug kartų koncertavęs čia su Lietuvos valstybiniu simfoniniu ir Klaipėdos kameriniu orkestrais, skambinęs solo rečitalius ar muzikavęs kameriniuose ansambliuose. Gegužės 5 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje jį vėl bus galima išgirsti.

Programoje „Pavasario sonatos ir miniatiūros“ įžymusis pianistas pirmąkart gros duetus ir trio kartu su Klaipėdos kamerinio orkestro koncertmeisteriu Linu Valicku (smuikas) ir meno vadovu Mindaugu Bačkumi (violončelė).

A.Paley jaučia dideles simpatijas Lietuvai ir su džiaugsmu atvyksta čia koncertuoti. Moldovoje gimęs pianistas studijavo prestižinėje Maskvos P.Čaikovskio konservatorijoje, kur artimai susidraugavo su lietuvių atlikėjais. Vienas jų prieš 11 metų pasiūlė trio su A.Paley programą Klaipėdos koncertų salei. Nuo tol pianisto skrydžiai į Lietuvą tapo dar dažnesni. Klaipėdos koncertų salėje A.Paley atliko beveik 30 koncertinių programų. Labai daug jų kartu parengė Klaipėdos kamerinis orkestras. Jų metu fortepijono virtuozas ne tik skambino solo partijas, bet ir dirigavo, atliekant visus J.S.Bacho ir F.Chopino klavyrinius koncertus. Muzikinę partnerystę vainikavo didingas septynių renginių ciklas „Visi W.A.Mozarto koncertai fortepijonui ir orkestrui“. Pianisto, kuris yra didelis operos mėgėjas, iniciatyva prieš kelerius metus čia buvo pastatyta N.Rimskio-Korsakovo opera „Mozartas ir Salieri“.

A.Paley – itin charizmatiška asmenybė, garsėjanti ypatinga muzikine atmintimi ir išskirtinėmis interpretacijomis. Paryžiuje ir Niujorke gyvenantis atlikėjas nuolat koncertuoja įvairiuose pasaulio kraštuose: Europoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje. Šįkart į Klaipėdą jis atvyks tik pasibaigus „Alexanderio Paley ir draugų festivaliui“ Moulin d'Andé (Prancūzija). Šiemet tai yra jubiliejinis – 25-asis festivalis. Pianistas taip pat vadovauja rudenį rengiamam muzikos festivaliui Ričmonde (JAV).

Kartu su kolegomis L.Valicku ir M.Bačkumi A.Paley neseniai buvo susitikęs Vilniuje ir repetavo būsimą programą. Gegužės 5-ąją Klaipėdoje jie interpretuos tris didelius ir tobulo profesionalumo reikalaujančius kūrinius – L. van Beethoveno Sonatą violončelei ir fortepijonui Nr. 2, S.Prokofjevo Sonatą smuikui ir fortepijonui Nr. 2 ir D.Šostakovičiaus  Fortepijoninį trio Nr. 2. Koncerte taip pat skambės ir „Aštuonios Stasio miniatiūros“, kurias parašė garsų magijos meistras B.Kutavičius. Milžiniškas A.Paley repertuaras pasipildys dar vienu lietuvišku opusu, kuris, beje, yra sukurtas pagal dailininko Stasio Eidrigevičiaus piešinius. „B.Kutavičius yra didis kompozitorius, todėl su malonumu grosiu jo kūrinį“, – teigė fenomenalusis pianistas, kurio pasirodymai Klaipėdoje visada yra išskirtiniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių