Quantcast

R.Žutautas: pralaimėjimas Ispanijai nebūtų tragedija

Prieš mačą su tituluotaisiais ispanais Lietuvos futbolo rinktinės strategas Raimondas Žutautas jau galvoja apie revanšą atsakomojoje dvikovoje namuose.

Į krūtinę nesimuša

Sėkmingai atrankos į 2012 m. Europos čempionatą ciklą pradėjusios Lietuvos vienuolikės laukia grėsmingiausias varžovas ne tik I grupėje, bet ir, ko gero, visoje planetoje.

Spalio 8 d. lietuviai Salamankoje išmėgins jėgas su pasaulio ir Europos čempione Ispanijos rinktine, per pastarąsias 60 rungtynių nuo 2006 m. pabaigos patyrusia vos 4 nesėkmes.

„Jei netikėčiau savo vyrais, būčiau blogas karvedys. Žinoma, nesėkmė šiame mače nebūtų pati skaudžiausia. Norėtume teigiamo rezultato, bet ir pralaimėjimas nebūtų tragedija, nes laukia atsakomosios rungtynės Lietuvoje, kuriose mes reabilituosimės prieš savo žiūrovus“, - teigė R.Žutautas.

Rinksis gynybinę taktiką

Jo vadovaujama komanda I grupės varžybose startavo lygiosiomis 0:0 su škotais ir netikėtai iš Čekijos parsivežta pergale 1:0. Ispanai vienintelėse rungtynėse 4:0 sutriuškino Lichtenšteiną.

Pasak trenerio, Ispanijoje rinktinė mėgins rungtyniauti panašia sistema, kaip ir dvikovoje su čekais.

R.Žutautas patikino neketinantis žaisti atviro futbolo su kamuolį ilgai kontroliuoti mėgstančiais ispanais.

„Bandysime „užsidaryti“ ir gražiai kontratakuoti. Jei pavyks apsiginti, sukurti bent vieną ar dvi progas ir jas realizuoti, pasieksime gerą rezultatą, - aiškino rinktinės vyriausiasis treneris. - Tačiau tikrai nežaisime su devyniais gynėjais. Dar analizuosime ispanų puolimą, bet ir taip aišku, kad jie - labai techniški, žaidžia vienu-dviem kamuolio lietimais.“

R.Žutautas žadėjo ieškoti specialių gynybos receptų prieš būsimų oponentų atakų gijas savo rankose dažniausiai laikantį „Barcelona" klubo duetą Xavi ir Andresą Iniestą: „Kol jie bus komandoje, Ispanija kels problemų visiems. Šiuos futbolininkus reikėtų kažkaip eliminuoti, nesuteikti jiems laisvės. Galbūt skirsime jiems asmeninę gynybą, kad jie turėtų kuo mažiau laiko atlikti tikslų perdavimą.“

Iki šiol Lietuvos ir Ispanijos futbolininkai buvo susidūrę keturis kartus. Trissyk lietuviams teko pripažinti priešininkų pranašumą, o vienintelį kartą „įkąsti“ ispanams pavyko 2004 m., kuomet atrankos į pasaulio pirmenybes rungtynės Vilniuje baigėsi be įvarčių.

Retina traumos

Ruoštis dvikovai Salamankoje R.Žutautas pakvietė 23 futbolininkus. Kandidatų sąrašą pakoregavo žaidėjų sveikatos būklė: į Ispaniją nevyks Kazanės „Rubin“ (Rusija) klubo vartininkas Giedrius Arlauskis, kuriam atsinaujino dubens trauma. Nors lietuvis praėjusią savaitę grįžo į aikštę ir atstovavo „Rubin“ dublerių ekipai, pasak R.Žutauto, žaisti vartininkas gali tik suleidus nuskausminančių vaistų.

Vietoje G.Arlauskio kvietimo į rinktinę sulaukė „Vaslui“ (Rumunija) komandos vartų sargas Vytautas Černiauskas.

Traumuotą Panevėžio „Ekrano“ saugą Dominyką Galkevičių pakeis Edinburgo „Hearts“ atstovas Arvydas Novikovas, rinktinėje nebus ir po kelio raiščių traumos neatsigaunančio „Aberdeen“ (Škotija) puolėjo Andriaus Veličkos bei dėl diskvalifikacijos mačą praleisti priversto Dniepropetrovsko „Dnipro" (Ukraina) ir Lietuvos jaunimo (iki 21 metų) rinktinės gynėjo Lino Klimavičiaus, kuriuos R.Žutautas pageidavo matyti nacionalinėje komandoje.

Tikisi sirgalių rekordo

Rinktinė į Salamanką išvyks spalio 4 d. ir ten surengs trumpą treniruočių stovyklą.

„Nerimą kelia tai, kad futbolo aikštės Salamankoje panašios kaip Lietuvoje. Todėl norime, kad žaidėjai galėtų adaptuotis prie tokių sąlygų ir spėtų atsigauti po ilgos kelionės“, - aiškino Lietuvos futbolo federacijos (LFF) rinktinių direktorius Robertas Tautkus.

Pasak jo, rungtynes „Helmantico“ stadione, kuriame telpa 17 tūkst. žiūrovų, turėtų stebėti maždaug 400 lietuvių, atvyksiančių iš tėvynės arba gyvenančių Ispanijoje. Tai turėtų būti gausiausia sirgalių armija, palaikysianti rinktinę rungtynėse išvykoje.

Rezervas žais su arabais

Po mačo su pasaulio čempionais didžioji dalis Lietuvos rinktinės futbolininkų iš karto neišsiskirstys ir iš Ispanijos vyks tiesiai į Stambulą, kur spalio 12 d. turėtų būti žaidžiamos draugiškos rungtynės su Saudo Arabijos nacionaline komanda.

Tiesa, R.Tautkaus teigimu, Saudo Arabijos atstovai kol kas savo parašais nepatvirtino sutarties dėl kontrolinio susitikimo, tačiau LFF rinktinių direktorius sakė sulaukęs žodinio būsimų priešininkų patvirtinimo.

Stambule ketinama išbandyti Ispanijoje progos išbėgti į aikštę nesulauksiančius futbolininkus, o rinktinės lyderiams bus leista anksčiau grįžti į savo klubus.

Lietuviai taip pat sulaukė pasiūlymų iš Izraelio ir Šiaurės Airijos sužaisti draugiškas rungtynes lapkritį.

Pasirodymą Europos pirmenybių kvalifikacijoje Lietuvos rinktinė pratęs jau kitais metais - kovo 29 d. namuose lietuviai dar kartą varžysis su ispanais.

Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas:

Vartininkai:

Žydrūnas Karčemarskas (Gaziantepo "Gaziantepspor", Turkija)

Paulius Grybauskas (Baku "Neftchi", Azerbaidžanas)

Vytautas Černiauskas ("Vaslui", Rumunija)

Gynėjai:

Andrius Skerla (Balstogės "Jagiellonia", Lenkija)

Tadas Kijanskas (Balstogės "Jagiellonia", Lenkija)

Ramūnas Radavičius (Panevėžio "Ekranas")

Marius Stankevičius ("Valencia", Ispanija)

Arūnas Klimavičius (Novosibirsko "Sibir", Rusija)

Marius Žaliūkas (Edinburgo "Hearts", Škotija)

Mantas Fridrikas (FBK "Kaunas")

Saugai:

Deividas Šemberas (Maskvos CSKA, Rusija)

Saulius Mikoliūnas (Kijevo "Arsenal", Ukraina)

Edgaras Česnauskis (Maskvos "Dinamo", Rusija)

Mindaugas Panka (Lodzės "Widzew", Lenkija)

Linas Pilibaitis (Dėro ETO, Vengrija)

Kęstutis Ivaškevičius (Tel Avivo "Bnei Yehuda", Izraelis)

Arvydas Novikovas (Edinburgo "Hearts", Škotija)

Vytautas Lukša (Kijevo "Arsenal", Ukraina)

Deividas Česnauskis (Salonikų "Aris", Graikija)

Puolėjai

Tomas Danilevičius ("Livorno", Italija)

Darvydas Šernas (Lodzės "Widzew", Lenkija)

Robertas Poškus (Baku "Inter", Azerbaidžanas)

Artūras Rimkevičius ("Asteras Tripoli", Graikija)


Šiame straipsnyje: lietuvos futbolo rinktinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių