Quantcast

L. Jamesas – geriausias atletas per visą NBA istoriją?

Krepšinio naujienų portalas „Tritaškis.lt“ tęsia rubriką „Už Atlanto“. Šioje rubrikoje nagrinėjamos svarbiausios stipriausios planetos krepšinio lygos (NBA) bei amerikietiško krepšinio aktualijos JAV žurnalistų akimis.

Šįkart pateikiame portalo „bleacherreport“ žurnalisto Brendano Bowerso įžvalgas apie tai, arLeBronas Jamesas gali vadintis geriausiu atletu per visą NBA istoriją.

Ne paslaptis, kad Majamio „Heat“ lyderis šį sezoną rungtyniauja puikiai ir buvo lyginimas su ne viena buvusia lygos žvaigžde. B.Bowersas pateikia buvusių krepšininkų sąrašą ir juos sulygina su L.Jamesu.

Paminėti krepšininkai ne tik galėdavo atlikti gražų dėjimą, bet ir sugebėdavo pelnyti taškus, atlikti rezultatyvius perdavimus bei kovoti dėl atšokusių kamuolių.

Ne visi garsūs NBA žaidėjai būdavo tobuli. Pavyzdžiui Magicas Johnsonas buvo 206 cm ūgio bei aikštėje atlikdavo viską, tiksliau beveik viską – jis negarsėjo gražiais ir galingais dėjimais ar sprogstamąja jėga.

208 cm ūgio Shawnas Kempas – priešingybė. Šis atletas garsėjo įstabiais skrydžiais ir dėjimais per varžovų galvas, rinkdavo taškus ir kamuolius, tačiau savo karjeros metu per sezoną nėra atlikęs daugiau nei 2,6 rezultatyvaus perdavimo.

Kiti savo laiku dominavę atletai – Wiltas Chamberlainas, Oscaras Robertsonas, Julius Ervingas ir Michaelas Jordanas – buvo nuostabūs žaidėjai, tačiau ar jie pranašesni už L.Jamesą?

Wiltas Chamberlainas (NBA karjera 1959–1973 m.)

1961–1962 m. sezone, vilkėdamas Filadelfijos „Warriors“ marškinėlius, W.Chamberlainas tapo vieninteliu NBA krepšininku, kuriam per sezoną pavyko rinkti po 50 taškų. Jis taip pat yra vienintelis, rinkdavęs ir po 40 taškų per susitikimą viso sezono metu.

Žaisdamas vidurio puolėjo pozicijoje, aukštaūgis 1967–1968 m. sezone atlikdavo po 8,6 rezultatyvaus perdavimo. Dar ketverius sezonus jo rezultatyvaus perdavimo rodikliai siekdavo 4,5 rez. perdavimo per mačą. Ką jau kalbėti apie 100 taškų rungtynes...

Visgi didžiąją savo karjeros dalį „centras“ dominuodavo prieš mažesnius, fiziškai silpnesnius ir ne tokius talentingus krepšininkus. Dabartinė NBA lyga „prikimšta“ puikių atletų.

Oscaras Robertsonas (NBA karjera 1960–1974 m.)

O.Robertsonas yra vienintelis NBA lygos krepšininkas, kuriam pavyko viso sezono metu atlikti trigubą dublį (30,8 tšk., 12,5 atk. kam., 11,4 rez. perd.).

Visos savo karjeros metu krepšininkas vidutiniškai rinkdavo 25,7 taško, atkovodavo 7,5 atšokusio kamuolio bei atlikdavo 9,5 rezultatyvaus perdavimo. Būtent L.Jamesas būdavo lyginamas su O.Robertsonu. Būtent į šį žaidėją L.Jamesas yra itin panašus, tik galbūt atletiškesnis.

Amerikietis žaidė skirtingos eros metu, kur dėjimas į krepšį prilygdavo stebuklui. Visgi O.Robertsonas pasižymėjo taip pat geru šuoliu. Vienu rungtynių metu krepšininkas „išrašė“ bloką, o jo ranka gerokai pakilo virš lanko.

Julius Ervingas (NBA karjera 1971–19887 m.)

J.Ervingas išsiskyrė savo atletiškumu. Per 11 sezonų NBA ir 3 sezonus ABA lygoje, amerikietis rinkdavo 24,2 taško, atkovodavo 8,5 atšokusio kamuolio bei atlikdavo 4,2 rezultatyvaus perdavimo.

Be savo šuolio sugebėjimų, „Dr. J“ devynis sezonus atlikdavo po 4 rezultatyvius perdavimus dar daugiau. Taip pat devynis sezonus jis atkovodavo bent po 7 kamuolius.

Visgi šio atleto trūkumas buvo tritaškiai metimai.

Michaelas Jordanas (NBA karjera 1984–2003 m., su pertraukomis)

Apie šį krepšininką pasakoti nereikia. Visi girdėjo jo nuopelnus ir titulus. Visgi, kartais žmonės pamiršta M.Jordano sugebėjimą atlikti rezultatyvų perdavimą.

Aišku, jis to nedarydavo kaip M.Johnsonas, bet aikštę matydavo. 1988–1989 m. sezone gynėjas rinkdavo 32,5 taško, atkovodavo po 8 kamuolius bei atlikdavo po 8 rezuktatyvius perdavimus.

Būdamas 198 cm ūgio, mažesnis ir ne toks galingas kaip L.Jamesas, M.Jordanas puikiai mokėjo žaisti nugara į krepšį, o savo driblingu varžovus guldydavo ant menčių.

Jordanas taipogi puikiai gynėsi, karjerą baigęs turėdamas 6,2 atkovoto kamuolio vidurkį.

LeBronas Jamesas (NBA karjera nuo 2003 m.)

Puolėjas yra jauniausias NBA krepšininkas, surinkęs 20 tūkstančių taškų. Be to, jis šeštą sezoną iš eilės pirmauja lygoje pagal naudingumo koeficientą ir yra pakeliui laimėti ketvirtąjį MVP titulą.

Šį sezoną jis tiesiog blizga, o Majamio „Heat“ toliau demonstruoja čempionišką žaidimą. Jei taip ir toliau, galbūt pagal žiedus L.Jamesas ir pasivys M.Jordaną.

Verdiktas

Nuo Davido Thompsono iki Shaquille'o O'Nealo, nuo Dominique Wilkinso iki Vince'o Carterio, nė vienam iš šių žaidėjų L.Jamesas nenusileidžia atletiškumu.

L.Jamesas – greitesnė ir stipresnė J.Ervingo versija, fiziškai galingesnė už patį M.Jordaną. Visgi L.Jamesas dar nepasiekė tokio universalumo, kaip O.Robertsonas ir taip stipriai nedominuoja kaip W.Chamberlainas.

Taigi, ar L.Jamesas –  geriausias visų laikų atletas?


Šiame straipsnyje: LeBronas JamesasHeatNBA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių