Quantcast

L. Gilys gyrė LKL žvaigždžių dieną ir metė akmenį į LKF daržą

Jau ne pirmus metus, praūžus „Žvaigždžių dienos“ šventei, Lietuvos krepšinio lygos (LKL) vadovai girdi daugiau priekaištų, nei pagyrų. Šįkart didžiausią krepšinio gerbėjų nepasitenkinimą sukėlė sekmadienį Šiauliuose vykęs „Oro karaliaus“ konkursas, kurio metu dalyviai turėjo įdėti kamuolį į krepšį net tris kartus iš eilės.

Kalbėdamas su tinklalapiu „BasketNews.lt“, LKL generalinis direktorius Linas Gilys patvirtino, jog kitąmet šio principo bus atsisakyta, o žaidėjai turės progą atsikvėpti.

Jis taip pat metė akmenį į Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) daržą, kuri LKL šventės išvakarėse nusprendė organizuoti beveik analogišką renginį Alytuje. Buvo pakviesti net tie patys meninės programos dalyviai – muzikantas Donatas Montvydas, vedėjas Jonas Radzevičius ir Kauno „Žalgirio“ šokėjos.

Palietus pinigų temą, Gilys tvirtino, jog LKL klubai visada turėjo skolų krepšininkams ir tai nėra naujiena, kad šiuo metu tik trys komandos yra visiškai atsiskaičiusios su savo žaidėjais.

– Ar galite išvardinti tris „Žvaigždžių dienos“ šventės pliusus? – tinklalapis „BasketNews.lt“ paklausė Gilio.

– Kalbant apskritai, ši „Žvaigždžių diena“ pavyko. Manau, jog rungtynės tarp „Lietuvių“ ir „Time Team“ komandų buvo vienos geriausių per pastaruosius kelerius metus. Lietuviai buvo tikrai gerai nusiteikę, todėl rungtynės buvo išties labai gražios. Antrasis pliusas – Šiaulių publika, kuri audringai palaikė žaidėjus ir programos dalyvius. Trečias pliusas – užvedanti meninė programa – Donatas Montvydas, „Studentės“, Kauno „Žalgirio“ šokėjos.

– Minusai?

– Pačioje mačo pabaigoje turėjome techninių problemų dėl laikrodžio, kurio sekretoriato darbuotojai negalėjo paleisti. Tačiau greitai susiorientavome, skaičiavome laiką rankiniu laikrodžiu, o konkursas vyko toliau. Iki tol viskas buvo atliekama idealiai, netgi minučių tikslumu, kas ir buvo suderinta su televizijomis.

– Ar buvo gera idėja leisti žaidėjams dėti į krepšį tris kartus iš eilės?

– Taip, mums kilo tokių minčių. Gerai, kai žaidėjas įdeda pirmuoju bandymu ir nereikia 4-5 pakartojimų. Tuomet jis apšilęs gali dėti ir antrą sykį. Tai suteikia privalumą. Tačiau, jeigu jis deda 4-5 kartus ir įdeda tik šeštu bandymu, o jo dar laukia antra ar trečia serija... Tai jau negerai. Kitais metais būtų tikslinga pakeisti šią sistemą, kad dėjimai vyktų eiliškumo principu. Tuomet įdomiau bus ir žiūrovams. Šiuo atveju jūsų pastaba yra teisinga.

– Ar nežadate įvesti komandoms kvotų, deleguojant krepšininkus į „Žvaigždžių dienos“ rungtynes?

– Iš dalies galbūt ir vertėtų, bet iš kitos pusės – kodėl mes turime apriboti žvaigždes? Šiemet visos pagrindinės žvaigždės vilkėjo Kauno „Žalgirio“ marškinėlius. Kaip atrinkti už kuriuos krepšininkus galima balsuoti, už kuriuos – ne? Tai sudėtingas klausimas. Tuo labiau, kad „Žalgirio“ gerbėjų armija visoje Lietuvoje yra labai didelė. Manau kiltų dar didesnis nepasitenkinimas.

– Ar žaidėjų traumos ir atsisakymai atvykti į šventę neišmušė iš vėžių?

– Nemanau, kad kelių žaidėjų traumos pagadino renginį. Rungtynės buvo tikrai geros ir tų krepšininkų nedalyvavimo net nepajutome. Juos sėkmingai pakeitė kiti. Pasirodo, kad turime mes žvaigždžių.

– Ar išvakarėse Alytuje surengta „Krepšinio šventė“ neužgožė LKL žvaigždžių dienos?

– Atvirai sakant, nemačiau tos šventės. Tuo metu jau teko kuruoti organizacinius darbus Šiauliuose. Manau, ta šventė yra kiek kitokios pakraipos. Ji labiau orientuota į masiškumą, mėgėjišką krepšinį. O vardai ir žinomos pavardės rungtyniauja Lietuvos krepšinio lygoje. Kas gali pasakyti kokioje komandoje žaidžia krepšininkas, jeigu ten garsiausios pavardės buvo komandų trenerių – Vlado Garasto ir Tomo Pačėso. Tuos trenerius tikrai visi žino.

Aš ne prieš tokias šventes, bet jos turi savo segmentą. Žiūrovui, galbūt, jos taip pat reikalingos. Negalima lyginti šių dviejų renginių. Mes organizuojame geriausių Lietuvos krepšininkų šventę. Niekam ne paslaptis, kad kitos lygos yra pusiau mėgėjiškos arba mėgėjiškos.

– Virginijus Šeškus minėjo, jog tokios šventės turėtų būti rengiamos su pertraukomis. Juk juose dalyvavo net tie patys atlikėjai bei šokėjos. Ką jūs apie tai manote?

– Mūsų žvaigždžių dienos data buvo paskelbta jau rugsėjo mėnesį. Reikėtų paklausti LKF, kodėl jie pasirinko tokią datą mūsų šventės išvakarėse. Dėl atlikėjų taip pat buvome apsisprendę jau seniai. Mūsų kolegos (LKF, – Red.) nuėjo lengvesniu keliu, pernelyg nesukdami galvos.

– Neseniai tinklalapyje „BasketNews.lt“ buvo publikuotas straipsnis, kuriame teigiama, jog tik trys LKL komandos žengia be skolų. Ar tai yra norma?

– Ne kartą esu minėjęs, kad skolų buvo kiekvieną sezoną ir jų bus, nes klubams atėjo tikrai sunkūs finansiniai laikai. Prieš kelerius metus pakeitus mokestinę sistemą klubų biudžetai tapo probleminiai. Didelė pinigų dalis nukeliauja mokesčiams. Todėl nieko naujo, kad išgyventi jiems tapo sunkiau. Ne tik krepšinyje, bet ir kitose sporto šakose bei versle. Visų pirma reikia džiaugtis, jog net ir turėdami skolų šie klubai gyvuoja. Jeigu labai griežtai taikytume licencijavimą ir reikalavimus, neatsižvelgdami į aplinkybes bei sąlygas, Lietuvos krepšinio lygoje paprasčiausiai nebebūtų kam žaisti.

– Ar „Palangos Triobet“ komanda jau galutinai prarado vietą pagrindinėje šalies lygoje?

– Palangos ekipa iškrito, tačiau ją gali pakeisti tik NKL komanda, kuri tenkina LKL reikalavimus. Pagrindinis jų – tinkama krepšinio salė. Iš visų NKL komandų problemų galbūt neturi tik Alytaus „Dzūkijos“ ekipa. Tuo tarpu NKL reguliaraus sezono nugalėtojai – „Mažeikių“ krepšininkai rungtyniauja vidurinės mokyklos salėje, kuri netelpa į jokius rėmus. Ši salė net NKL yra per maža.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių