Quantcast

TransForm 2.0: „Čia ir dabar!“

  • Teksto dydis:

Jaunųjų gydytojų asociacija (JGA) jau antrą kartą organizavo forumą TransForm 2.0 „Čia ir dabar!“, kuris vasario 3-5 d. vyko Birštone. TransForm forumų ciklų siekis – kurti sveikos sistemos viziją. Suburiant diskusijai gydytojus, rezidentus, politikus, verslo atstovus, renginio metu yra keliamos aktualiausios sveikatos sistemos problemos, ieškoma jų sprendimų, pabrėžiant bendros vizijos būtinybę.

Šių metų TransForm 2.0 forume didžiausias dėmesys skirtas etapinių gydytojų rezidentų kompetencijos modelio diegimo klausimui. Dėl tokio modelio svarbos ruošiant visaverčius šiandienos bei ateities medicinos specialistus sutinka visos šalys – jaunieji gydytojai, universiteto ir politikos atstovai. SAM jau inicijavo darbo grupės sukūrimą per 2017 m. vasario mėn. dėl šio modelio išgryninimo. Tuo tarpu jaunieji gydytojai renginio metu pasirašė Ketinimų protoklą, kuriuo skelbiama, jog būtina toliau aktyviai dirbti diegiant etapinį gydytojų rezidentų kompetencijų reglamentavimą.

Forumo metu paskaitos, diskusijos ir kiti užsiėmimai buvo orientuoti į platesnį požiūrį vertinant sveikatos sistemos dalykus. Apskritojo stalo laboratorijoje, kurią moderavo gydytojas neurochirurgas ir koučingo specialistas doc. K. Skauminas, diskutavo jaunieji gydytojai, universitetų atstovai, verslininkai, politikos atstovai. Kaip teigė JGA atstovai, -  „Apvaliojo stalo laboratorija – diskusija, formuojanti naują požiūrį ir išreiškianti aiškią kryptį“. Įtraukiant ir auditoriją, diskusija vyko apie naujųjų technologijų (taip pat ir nanomedicininių) reikšmę šiandienos ir ateities gydytojo darbe. Tai buvo pokalbis apie žmones ir vertybes, kurios lemia, kokia yra arba bus mūsų sveikatos sistema.

Visa forumo dalyvių veikla ir diskusijos sukosi aplink tris pagrindines ašis: dalykinę, edukacinę ir vertybinę. Dalykinės ašies renginiai formulavo rezidentų etapinių kompetencijų reglamentavimo strategiją. Edukacinės ašies užsiėmimai suteikė naujų žinių ir padėjo formuluoti kitokias nuostatas, susipažino su sveikatos priežiūros sistemos Lietuvoje funkcionavimo struktūra, jaunojo gydytojo aktyviu vaidmeniu joje. Kalbėta ir apie Kanados Karališkosios kolegijos projektą CanMEDS, jo formuluojamą medicinos eksperto kompetencijų struktūrą ir galimybę tai pritaikyti Lietuvoje. Vertybinės ašies užsiėmimuose daug dėmesio skirta bendruomeniškumui, atvirumui ir drąsai, mokytasi interesų atstovavimo pagrindų, ugdytas bendruomeniškumas, gebėjimas dirbti ir priimti sprendimus komandoje.

Forumo dalyvius sveikino ir LR Sveikatos apsaugos ministras prof. Aurelijus Veryga, Skype interneto ryšiu prisijungęs prie diskusijų.

„Labai atsiprašau ir labai apgailestauju, kad nesu su jumis kartu. Linkėjimai jums nuo pusiau sveiko sveikatos apsaugos ministro, – juokaudamas sakė prof. A. Veryga. – Sveikinu visus ir džiaugiuosi, kad radote laiko susirinkti ir kalbatės apie svarbius dalykus bei klausimus. Noriu jums visiems palinkėti – būkite drąsūs, atsisakykite baimių, žiūrėkite į priekį atvira pokyčiams širdimi, nes pokyčių labai reikia.“

Diskusijose dalyvavo ir LR Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos išteklių priežiūros ir inovacijų valdymo departamento direktorė Justina Januševičienė, LR Sveikatos apsaugos viceministrė prof. Gintarė Šakalytė, Valstybinių ligonių kasų Sveikatos priežiūros paslaugų dapartamento direktorius Viačeslavas Zaksas, LSMU Podiplominių studijų centro dekanas doc. Juozas Kupčinskas, LSMU prorektorius studijoms prof. Kęstutis Petrikonis, LSMU Podiplominių studijų centro prodekanas dr. Arvydas Gelžinis, LSMU profesoriai Saulius Vaitkus ir Daiva Vaitkienė bei Mindaugas Kliučinskas, JGA Valdybos pirmininkė S. Stankevičiūtė, LSMU docentė Regina Mačiulevičienė, LSMU rezidentų Tarybos pirmininkas Karolis Bareikis.

Organizatoriai tris TransForm 2.0 dienas transformavo į nuoseklų brendimo pokyčiams, asmeninio augimo ir naujų įžvalgų kupiną procesą, sudarė atviro bendravimo ir gilesnio klausymosi atmosferą: mąstyti, dalytis ir girdėti vieni kitus. Padedant renginio moderatoriui, visi drauge kūrė atmosferą, skatinančią naujas idėjas. Įžvalgos, kurios dalyviams pasirodė labiausiai padedančios įgyvendinti TransForm tikslus, fiksuojamos, apibendrinamos ir, tikėtina, bus panaudotos ateityje. Pasak doc. K. Skaumino, TransForm sėkmę lemia kiekvienas dalyvis: nuostatos, pasidalytos su kitais mintys, geranoriškas dalyvavimas, prisidedant prie bendro rezultato – visa tai tampa gaire trečiąjam JGA forumui.


Šiame straipsnyje: LSMU 2016

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių