Quantcast

Šveicarų paramos tikslas – saugi mama ir saugus naujagimis

  • Teksto dydis:

Gruodžio 14 dieną, trečiadienį, Vilniuje vyko pirmosios Lietuvoje perinatalinio medicinos personalo žaidynės, kurių metu specialistai, dirbantys su mama ir naujagimiu, demonstravo medicinines žinias ir įgūdžius. Žaidynės vainikavo penkis metus trukusį Lietuvos Respublikos ir Šveicarijos Konfederacijos bendradarbiavimo programos projektą „Nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros gerinimas Lietuvoje“.

Užduotys akušeriams ginekologams ir neonatologams parengtos pagal vieningas diagnostikos ir gydymo metodikas (jas galite rasti čia: https://goo.gl/ZR4Zn9), kuriomis nuo šiol vadovaujasi visose Lietuvos ligoninėse dirbantys medikai.

„Šios metodikos leidžia standartizuoti visose Lietuvos ligoninėse teikiamas akušerijos ir neonatologijos paslaugas. Pacientai turi gauti vienodo lygio sveikatos priežiūros paslaugas ne tik didžiuosiuose perinatologijos centruose Vilniuje ar Kaune, bet ir mažesniuose regionuose“, – sako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. Rūta Jolanta Nadišauskienė. Sukurtos metodikos susideda ne tik iš konstatuojamosios dalies, bet ir detalaus procesų bei intervencijų aprašymo, auditavimo indikatorių išvardijimo, diegimo gydymo įstaigoje schemos, informacijos pacientėms. „Labai svarbu, kad informacijos pacientėms dalį padėjo peržiūrėti mamos, kurios yra mūsų tikslinė auditorija“, – priduria profesorė.

Žaidynėse dalyvavo 22 ligoninių perinatalinės pagalbos komandos. Iš viso šveicarų paramą 2012–2017 m. gavo 27 Lietuvos ligoninės, kurioms Šveicarijos vyriausybė skyrė net 27,4 mln. Eur. „Mūsų pagalba – tai ne tik pinigai. Tai – žinių perdavimas, tai specialistų tobulinimas ir vieninga perinatalinės pagalbos sistema Jūsų šalyje“, – tarė projekto baigiamąją konferenciją-žaidynes „Saugi mama ir saugus naujagimis“ atidaręs Šveicarijos Konfederacijos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Markus Niklaus Paul DUTLY. – Pati geriausia ir moderniausia technika, kurią Jūs nusipirkote yra labai svarbi, bet svarbiausia – Jūsų specialistų žinios ir profesinis pasirengimas“.

Medikų, dirbančių su nėščiosiomis, gimdyvėmis ir naujagimiais žaidynes stebėjo ne tik Šveicarijos ambasadorius, bet ir LR Seimo nariai, sveikatos apsaugos ministras prof. Aurelijus Veryga, atsakingų sveikatos apsaugos sistemos institucijų ir tarnybų atstovai. „Noriu padėkoti Šveicarijos žmonėms ir Vyriausybei už labai svarbią paramą mūsų šalies ligoninėms ir specialistams, dirbantiems su mamomis ir naujagimiais. Tai – jautriausia pacientų grupė sveikatos priežiūros sistemoje, – įsitikinusi Sveikatos apsaugos ministerijos Tarptautinių programų valdymo departamento direktorė Gytė Paltanavičiūtė. – Saugios pirmosios dienos ligoninėje – tai, ką galėjome pasiekti šveicarų paramos dėka“.

„Šio projekto vertė ir svarba yra didžiulė, nes ji pasiekė visus Lietuvos žmones, – džiaugėsi projekto vykdytojos LSMU ligoninės Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius. – Mūsų ligoninė buvo 27 gydymo įstaigas vienijusi institucija, sėkmingai įvykdžiusi didelės apimties projektą. Tai pasiekta mūsų profesionalios ir vieningos komandos atsidavusio darbo dėka“.

„Prie Lietuvos perinatologinės pagalbos kokybės suvienodinimo ženkliai prisidėjo šveicarų parama, – kalbėjo projekto vadovas, Kauno klinikų Gimdymo skyriaus vadovas prof. Mindaugas Kliučinskas. – Visos projekto veiklos įgyvendintos sistemiškai – pradedant medicininės įrangos ir ligoninių modernizavimu, akušerijos ir neonatologijos metodikomis, specialistų kvalifikacijos kėlimu ir praktinių įgūdžių tobulinimu moderniuose mokymuose, baigiant informacinės nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos duomenų bazės sukūrimu ir įdiegimu“.

Iš šveicarų paramos 27 Lietuvos ligoninės aprūpintos modernia medicinos įranga, parengtos 70 akušerijos ir neonatologijos diagnostikos ir gydymo metodikos, daugiau nei 4 tūkst. specialistų kėlė kvalifikaciją moderniuose mokymuose, sukurta kompiuterinė nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos duomenų bazė.

Įgyvendinant Šveicarijos paramos programą bendras pacienčių pasitenkinimas akušerijos ir neonatologijos paslaugomis išaugo nuo 28 proc. (2010 m.) iki 47 proc. (2014 m.). Gerėjančiiomis gydymo ir slaugos sąlygomis džiaugiasi ir medicinos personalas.

Daugiau apie projektą skaitykite SAM svetainėje: https://goo.gl/3Gqsbh

Kauno klinikų informacija, organizatorių nuotraukos



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių