Quantcast

Psichologinė sveikata – ne tik gydytojų užduotis

  • Teksto dydis:

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad per gyvenimą psichikos sutrikimus bent kartą patiria maždaug kas trečias išsivysčiusių šalių gyventojas, todėl labai svarbu rūpintis ne tik fizine, bet ir emocine sveikata, kurti palankią, jaukią socialinę aplinką visuomenėje.

„Gydytojai mano, kad žmogus paveldi polinkį susirgti tam tikra psichikos liga, tačiau faktą, ar ji atsiras, dažnai lemia nepalankūs psichologiniai bei socialiniai veiksniai, todėl labai svarbu kurti palankią psichikos sveikatai aplinką. Sveikata kuriama visuomenėje, socialinėje aplinkoje – tai ne tik gydytojų užduotis, bet ir artimųjų. Kuo anksčiau jie susirūpins savo vaiko, paauglio sveikata, tuo anksčiau bus pradėta savalaikė pagalba“, – teigė Kauno klinikų  Psichiatrijos klinikos vadovė prof. Virginija Adomaitienė.

Psichiatrijos klinikos vadovė taip pat akcentavo vis dar sklandančius mitus apie psichiatriją. „Dažnai žmonės gėdijasi su savo vaiku kreiptis į vaikų psichiatrą. Tačiau psichiatrija per nepriklausomybės metus Lietuvoje iš esmės pasikeitė. Lietuvoje nuo 1995 metų galiojantis Psichikos sveikatos priežiūros įstatymas gina pacientų teises, garantuoja teisę pasirinkti mediką, gydymo įstaigą ir sveikatos priežiūros rūšį, jos apimtį, galimybę atsisakyti gydymo. Svarbu ir tai, kad psichiatrijoje, kaip ir teikiant kitas medicinos paslaugas, užtikrinamas ligonių konfidencialumas.“

Profesorė griauna mitą, kad psichikos ligos yra gydomos tik vaistais. „Jie skiriami, kai to būtinai reikia, o pastaruoju metu dažnai skiriamas kompleksinis gydymas, kuriame derinami  vaistai ir užsiėmimai. Tiek ambulatoriniuose centruose, tiek dienos ir paros stacionaruose teikiama individuali, grupinė bei šeimos psichoterapija, socialinės konsultacijos. Šiuo metu neįsivaizduojame psichiatrijos įstaigos be įvairių rūšių meno, muzikos, daugybės kitų užimtumo, judesio, relaksacijos, kartu su pacientais organizuojamų parodų, ekskursijų“, – apie užmezgamą žmogiškąjį ryšį su pacientais pasakojo prof. Virginija Adomaitienė.

Kauno klinikų vaikų ir paauglių psichiatrė Dalia Vėlavičienė akcentavo, kad labai svarbu laiku reaguoti į pasikeitusį ar šiek tiek kitokį vaiko, paauglio elgesį. „Vaikai, kaip ir suaugusieji, gali turėti psichologinės sveikatos problemų, trukdančių jiems optimaliai vystytis, adaptuotis darželyje ar mokykloje, bendrauti su aplinkiniais. Jei šios problemos laiku nesprendžiamos, jos pradeda trikdyti vaiko vystymąsi bei šeimos gyvenimą, o tai gali turėti neigiamų pasekmių ateityje“, –  kalbėjo vaikų ir paauglių psichiatrė D. Vėlavičienė, kuri rugsėjo-spalio dienomis Kauno klinikose anonimiškai ir nemokamai konsultavo vaikus ir jų tėvus psichikos sveikatos sutrikimų diagnostikos, gydymo, psichikos sveikatos priežiūros paslaugų teikimo ir kitais aktualiais klausimais.

Pasak konsultavusios gydytojos, vaikai, turintys tam tikrų elgesio ir emocijų problemų, dažnai patiria sunkumų mokykloje, todėl labai svarbu atvirumas bei bendradarbiavimas tarp pedagogų ir tėvų. „Džiugu, jog pedagogai su tėvais dalinasi informacija apie specialistų konsultacijas. Šiais metais kelios mamos apie Kauno klinikose vykstantį Atviros psichiatrijos mėnesį sužinojo būtent iš pedagogų“.

Apie konsultacijų naudą pasidalino mama, atvykusi iš kaimyninio miesto. „Tokioje konsultacijoje dalyvavome pirmą kartą, norėjome sužinoti daugiau apie rūpimą ligą, jos gydymo galimybes, o taip pat sužinoti ir kito specialisto nuomonę apie galimą diagnozę “, – pasakojo konsultacijoje dalyvavusi Rasa.

Pasak moters, kadangi tokios paslaugos buvo teikiamos Kauno klinikų iniciatyva, tai jai ir jos vaikui leido jaustis laukiamiems. Jaukumo konsulatcijos metu suteikė ir konsultavusios gydytojos pozityvumas: „Gydytoja Dalia Vėlavičienė buvo išklausanti ir nekategoriška, o Psichiatrijos klinikos iniciatyvą teikti anonimines ir nemokamas konsultacijas vertinčiau tik teigiamai. Man ir mano vaikui išties buvo naudinga.“

Į rugsėjo-spalio mėnesiais vykusias nemokamas bei anonimines konsultacijas tėvai su vaikais atvyko ne tik iš Kauno apskrities, bet ir tolimesnių regionų. Dalis tėvų po anoniminių konsultacijų sutiko kreiptis ambulatorinei vaikų psichiatro konsultacijai ir psichologiniams tyrimams. Aktyvus dalyvavimas vykusiose konsultacijose rodo, kad tėvai yra neabejingi savo vaiko psichinei sveikatai, nori bendradarbiauti ir gauti savalaikę pagalbą.

Prie Atviro psichiatrijos mėnesio visoje šalyje prisidėjo ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų psichiatrai. Šias metais dėmesys buvo skirtas vaikų psichiatrijai. Nemokamos, anonimiškos konsultacijos bei kiti renginiai vyko minint Pasaulinę savižudybių prevencijos ir Pasaulinės psichikos sveikatos dienas.


Šiame straipsnyje: LSMU KK 2016

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių