Quantcast

Paukščių gripo protrūkiai Europoje atneša vis daugiau nuostolių

  • Teksto dydis:

Bulgarijos atsakinga institucija pranešė apie ančių ūkyje nustatytą aukšto patogeniškumo H5N8 potipio paukščių gripo protrūkį.

Židinys nustatytas Stefanovo kaime, Dobričiaus srityje, 2018 m. gegužės 25 d. Šiame ūkyje buvo laikoma 21071 pekino antis, iš kurių apie 25 % (5365 antys) nugaišo.

Ištyrus gaišenų mėginius, buvo nustatytas aukšto patogeniškumo paukščių gripo H5N8 virusas. Šioje fermoje paukščių gripo atvejis jau buvo nustatytas 2017 metų spalį.

Vykdant epizootinį tyrimą ūkyje buvo nustatyti biologinio saugumo reikalavimų pažeidimai. Patalpos nebuvo apsaugotos nuo laukinių paukščių patekimo: laukiniai paukščiai galėjo patekti į ūkio patalpas per stogą, patalpose rasta laukinių paukščių lizdų. Daroma prielaida, kad virusas į ūkį pateko iš laukinės faunos.

Siekiant, kad virusas neplistų toliau, visos paukščių gaišenos saugiai sunaikintos, o atsakingos Bulgarijos institucijos imasi visų būtinų apsaugos priemonių, ypatingą dėmesį kreipdamos į apsaugos zonoje esančius ūkius. Apsaugos ir priežiūros zonoje (3 km atstumu nuo ligos židinio) yra 4 paukščių ūkiai, stebėsenos zonoje (10 km atstumu) 13 ūkių.

Lietuvoje Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nuolat vykdo paukščių gripo stebėseną ir primena gyventojams, kad paukščių laikytojai turėtų išlikti budrūs ir griežtai laikytis biologinio saugumo reikalavimų. Pastebėjus šiai ligai būdingų požymių ar ėmus gaišti naminiams paukščiams reikėtų nedelsiant pranešti veterinarijos gydytojui, artimiausiam VMVT teritoriniam padaliniui arba visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių