Quantcast

Pasirūpinta LSMU mokslininkų intelektinės nuosavybės apsauga

  • Teksto dydis:

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Kauno klinikos ir LR valstybinis patentų biuras pasirašė memorandumą. Memorandumo tikslas – garantuoti mokslo srities intelektinės nuosavybės apsaugą.
Memorandumą pasirašė LSMU rektorius prof. Remigijus Žaliūnas, Kauno klinikų generalinis direktorius prof. Renaldas Jurkevičius ir LR valstybinio patentų biuro direktorius dr. Arūnas Želvys.

„Visi esame suinteresuoti, kad intelektinė mūsų nuosavybė būtų apsaugota. Ši apsauga reikalinga žvelgiant į ateitį, į jaunus žmones ir į tuos, kurie šiuo metu yra išvykę iš Lietuvos. Tikimės, grįžę jie kurs pridėtinę mūsų šalies vertę. Pasirašydami šį memorandumą, rūpinamės visų mūsų ateitimi“, – sakė LSMU rektorius prof. R. Žaliūnas.
„Tai mums yra iš tiesų svarbu, nes LSMU ir Kauno klinikose dirba daug medikų, kurie rūpinasi mūsų sveikatos saugumu, naudojasi žiniomis, taip pat jas ir kuria. Rūpinantis mūsų medikų mokslininkų saugumu, ką tik pasirašytas memorandumas yra ypač svarbus ne tik Lietuvos mastu, nes mokslas yra globalus“, – sakė Kauno klinikų generalinis direktorius prof. R. Jurkevičius.

LSMU mokslo rezultatus skelbia ne tik publikuodami informaciją, bet ir siekia apsaugoti kaip intelektinę nuosavybę. Universitetas tikisi, kad vėliau ji gali būti patentuota ir naudojama komercijos tikslais. Siekiama, kad LSMU mokslininkų darbai būtų patentuoti ir apsaugoti nuo galimo intelektinės nuosavybės pasisavinimo. Prieš 3 metus LSMU ir KTU pradėjo įgyvendinti bendrus projektus, finansuojamus šių universitetų lėšomis. Jau treti metai tokios grupės kuriamos ir dirba kartu tam, kad medikai ir inžinieriai galėtų pasiekti bendrų rezultatų, kurie bus pritaikomi praktiškai. Tikimasi, kad šis pasirašytas susitarimas (memorandumas) turės tam įtakos, nes LR valstybinis patentų biuras, kaip ekspertas, teikia ne tik įprastas procedūras (patentavimas, registravimas), bet ir perduoda ekspertų žinias, mokslininkams rengia praktinius mokymus.

„Intelektinės nuosavybės naudą ir svarbą turi suprasti ne tik mokslininkai, išradėjai, kūrėjai. Atsiranda galimybė komerciškai vertinti savo idėjas“, – sakė LSMU Plėtros tarnybos vadovė Laima Matusevičienė, susitikimo metu pateikusi LSMU ir LSMU ligoninės Kauno klinikų kuriamos intelektinės nuosavybės pristatymą.

„Lietuvos sveikatos mokslų universitetui kartu su kitomis įstaigomis, tokiomis kaip Kauno klinikos ir LSMU gimnazija, labai svarbu ugdyti kultūrą, kuri leistų suprasti intelektinės nuosavybės svarbą ir išmanyti procesus, kaip ją valdyti. Šios žinios suteikia papildomų galimybių ne tik kaip mokslininkams. Intelektinės nuosavybės valdymas yra būtinas“, – sakė L. Matusevičienė.

Apie LR valstybinio patentų biuro veiklą pasakojo biuro direktorius dr. A. Želvys ir direktoriaus pavaduotojas Žilvinas Danys.

„Tikimės ilgo ir konstruktyvaus bendradarbiavimo“, – baigiantis susitikimui po memorandumo pasirašymo sakė LR valstybinio patentų biuro direktorius dr. A. Želvys.

Pasirašant memorandumą taip pat dalyvavo LSMU MA kanclerė prof. Daiva Rastenytė, LSMU Mokslo centro vadovė prof. Ingrida Ulozienė, Kauno klinikų direktorė visuomenės sveikatai, mokslui ir studijoms prof. Lina Jaruševičienė, Kauno klinikų Mokslo ir studijų koordinavimo tarnybos vadovė prof. Žemyna Milašauskienė, Kauno klinikų Inovacijų vertinimo ir diegimo tarnybos vyresnysis specialistas dr. Mindaugas Štelemėkas.


Šiame straipsnyje: LSMU 2016

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių