Quantcast

Kauno klinikų Gimdymo skyriui – 10 metų

2004 metais balandžio mėnesį naujoje erdvėje atidarytas Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Gimdymo skyrius švenčia pirmąjį savo veiklos jubiliejų. Jau dešimt metų Kauno klinikose moterys gimdo šiuolaikinius standartus atitinkančioje erdvėje. Būtent tiek metų požiūris į gimdymą kitoks: skyriaus kolektyvas siekia suteikti aukščiausios kokybės akušerijos paslaugas, kartu išlaikant jaukią ir saugią aplinką, atsisakant nereikalingų, nepagrįstų ir tik diskomfortą keliančių veiksmų.

Per dešimtmetį šiame skyriuje gimė beveik 32 tūkstančiai naujagimių. Kasmet čia gimsta maždaug aštuntadalis Lietuvos vaikų. Ir ne tik kauniečių ar Kauno rajono gyventojų, mat gimdymą jaukioje ir saugioje aplinkoje noriai renkasi tiek sostinės, tiek atokesnių šalies vietovių gyventojos. Kuo Kauno klinikų Gimdymo skyrius išsiskiria iš kitų gimdymo stacionarų?

Šeimai draugiška dvasia ir šiuolaikiška pagalba

Kauno klinikų Gimdymo skyrius – perinatologijos centro dalis, tad jame teikiamos aukščiausio lygio akušerijos paslaugos. Apie 70 proc. visų gimdymų sudaro didelės rizikos gimdymai, todėl svarbus komandinis darbas su kitų sričių specialistais – Neonatologijos, Anesteziologijos bei kitų klinikų personalu. Skyriaus vadovas doc. Mindaugas Kliučinskas pažymi, kad kolektyvą pavyko motyvuoti vieningam tikslui – skyriuje teikti maksimaliai kokybiškas, mokslo įrodymais pagrįstas akušerijos ir neonatologijos paslaugas, pastoviai atnaujinant požiūrį, žinias ir įgūdžius.

 „Daugelis mūsų klinikos svečių iš Rytų ir Vakarų šalių pastebi, kad šiame išskirtiniame skyriuje tvyro atvykstančiai šeimai draugiška dvasia, sukurta jauki aplinka, tačiau čia pat, iškilus būtinybei, ranka pasiekiami reikalingi instrumentai, vaistai, operacinė ar naujagimių reanimacijos skyrius,“ – apie puikiai organizuotą darbą pasakoja Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. Rūta Nadišauskienė. Pasak klinikos vadovės, tokia dermė atsirado tik todėl, kad Gimdymo skyrių prieš 10 metų įkūrė ir visą tą laiką puoselėjo tikri savo srities profesionalai, suprantantys atvykstančių moterų ir jų šeimos narių lūkesčius – gydytojas Kęstutis Levišauskas, doc. M. Kliučinskas ir skyriaus vyr. akušerė-slaugos administratorė Virginija Stankevičiūtė.

Prioritetas – komandinis darbas ir nuolatinis tobulėjimas

Nuo pat pradžių Gimdymo skyriuje įdiegti komandinio darbo principai. Gydytojas, akušeris, akušerio padėjėjas – kiekvienas turi savo pareigas ir atsakomybę, tačiau jie visi kartu siekia vieno tikslo. Paklausus apie kolektyvo kaitą, skyriaus vyr. akušerė-slaugos administratorė V. Stankevičiūtė pamini, kad per dešimt metų pasikeitė tik trys akušeriai – dvi merginos ištekėjusios už užsieniečių išvyko svetur, o vienas kolega išlydėtas užtarnauto poilsio. Kokia tokio stabilumo paslaptis? Pačios akušerės vardija, kad skyriuje darbo sąlygos yra labai geros, atsižvelgiama į darbuotojų poreikius, išklausoma ir nuolat skatinama tobulėti.

Iš trisdešimties skyriuje dirbančių akušerių – net pusė per dešimtmetį baigė tęstines neuniversitetines išlyginamąsias specialybės bakalauro studijas, šešios šiuo metu studijuoja Akušerijos programoje LSMU Slaugos fakultete. Viena akušerė, baigusi LSMU Slaugos fakultetą, tęsia magistrantūros studijas Klinikinės slaugos programoje, keturios akušerės baigė LSMU praktikos mokytojų (mentorių) mokymus. Trys skyriaus akušerės – Danguolė Kačkauskienė, Bronislava Petrošienė ir Audra Dagelienė – tarptautinių BLSO (Basic Life Support in Obstetrics) bei ALSO (Advanced Life Support in Obstetrics) kursų instruktorės.  Savo žinias jos perduoda ne tik Lietuvos, bet ir Azerbaidžano, Kazachstano, Tadžikistano, Ukrainos, kitų šalių gydytojams, akušeriams ir slaugytojams.

Per pastaruosius penkerius metus skyriuje įdiegti invaziniai vaisiaus būklės vertinimo gimdymo metu būdai, pradėta skubios akušerinės pagalbos organizavimo ir teikimo standartizacija. Jau trečius metus akušerės imasi atsakomybės už be komplikacijų vykstančius gimdymus: per 2011–2013 metus kvalifikuotos akušerės savarankiškai prižiūrėjo 1017 mažos rizikos gimdymų. Perėmus Islandijos ir Švedijos patirtį, nuo praėjusių metų pradėta atsisakyti nepagrįsto sterilumo gimdymo metu, taip gimdymas ligoninėje dar labiau priartėja prie namų aplinkos ir sąlygų.

Į priekį – su šveicarų ir informacinių technologijų pagalba

Kauno klinikos kartu su partneriais – 24 Lietuvos ligoninėmis – įgyvendina Šveicarijos konfederacijos ir Lietuvos Respublikos bendradarbiavimo programos lėšomis finansuojamą projektą „Nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros gerinimas Lietuvoje“. Šio projekto lėšomis per praėjusius metus atnaujinta beveik visa svarbiausia ir brangiausia Gimdymo skyriaus medicininė įranga: gimdymo lovos, šildomi naujagimių gaivinimo staleliai, ultragarso aparatai, kardiotokografai su belaidžiais davikliais ir kt. Panaudojant  Lietuvos ir Šveicarijos projekto lėšas, bus remontuojami nėščiųjų priimamasis ir neremontuota Akušerijos skyriaus dalis.

Skyriaus personalo iniciatyva sukurta ligoninėje veikianti gimdymo skyriaus darbo analizavimą palengvinanti informacinė sistema, kuri vėliau buvo išplėsta prijungiant akušerijos ir ginekologijos skyrių informacines sistemas. Tačiau, pasak doc. M. Kliučinsko, atlikti dar ne visi darbai: planuojama optimizuoti medicininės informacijos perdavimo galimybes,  sukurti ir įdiegti komandos iškvietimo sistemą, kai skubiai reikalinga akušerinė pagalba. Gimdymo skyriaus specialistai planuoja aktyviai dalyvauti numatytos informacinės sistemos kūrime pagal Šveicarijos ir Lietuvos bendradarbiavimo programą. Jau turima patirtis leis išvengti klaidų ir padės užtikrinti, kad sistema apimtų visiems svarbią informaciją  apie akušerinę ir neonatologinę pagalbą Lietuvoje.

Laukiamos būsimos mamos

Nuo pat skyriaus veiklos pradžios čia laukiamos moterys, kurios su artimu žmogumi dar nėštumo metu gali aplankyti skyrių, pamatyti gimdymo palatas, pabendrauti su personalu, kad prasidėjus gimdymui nekiltų baimė dėl nežinios. „Kviečiame visus, kurie planuoja ar laukia gimimo džiaugsmo, apsilankyti gimdymo skyriuje ir pabendrauti su skyriaus akušerėmis, gydytojais, pamatyti sąlygas, kuriose laukiame kiekvienos gimdyvės“, –  ragina doc. M. Kliučinskas. Kiekvieną antradienį 13 val. skyriaus akušerės organizuotai perteikia svarbiausias žinias apie gimdymą, pamoko, kaip artimas žmogus gali pagelbėti gimdančiai moteriai. Ekskursijos metu išsamiai supažindinama su gimdymo skyriaus aplinka ir priemonėmis, leidžiančiomis palengvinti gimdymą.


Šiame straipsnyje: Kauno klinikų inf.

NAUJAUSI KOMENTARAI

sutinku

sutinku portretas
patys geriausi atsiminimai gimdant ir DIDELIS AČIŪ JAUNAM IR ŠILTAM KOLEKTYVUI. Nes net ne prabangi aukščiausio lygio įranga negali prilygti profesionaliam ir rūpestingam jauno tuomet mane supusio kolektyvo. Kai pirmą kartą pamačiau, tarsi, ką tik iškeptas gydytoją ir akušerę, neslėpsiu, perėjo baimės šaltukas, bet patirtas dėmesys man ir mūsų mažo stebukliuko tėčiui leido pasijausti kaip artimiausių šeimos narių apspuptyje. Neįsidėmėjau pavardžių, bet linkiu pas šias šiltas moteris - į šią profesiją Dievo pašauktas pakliūti kiekvienai baikščiai būsimai mamytei. Dar kartą AČIŪ visos mūsų šeimos vardu :)

tuk

tuk portretas
gimdžiau tokioje palatoje- patiko :)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių