Quantcast

Japonijos bioindustrijos kelias į Lietuvą prasideda Kaune

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 13–16 dienomis Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU) ir Kauno klinikose lankėsi delegacija iš Japonijos bioindustrijos asociacijos, Eksperimentinių gyvūnų centro, Mokslo skatinimo draugijos, Tokijo universiteto, Japonijos tyrimų ir plėtros ir kitų agentūrų. Susitikimo metu aptartos tolesnio bendradarbiavimo biomedicinos mokslų ir pramonės srityse perspektyvos.

„Tokie susitikimai svarbūs ne tik mūsų šalims, bet ir visam pasauliui. Skirtingoms kultūroms dalijantis patirtimi, galima praplėsti žinias, pakeisti savo mąstyseną arba net žmonių gyvenimus. Universitetas nuolat ieško galimybių sudaryti sąlygas talentingiems žmonėms siekti iššūkių. Diskutuodami tarpusavyje visi esame tarsi mažieji diplomatai – randame ne tik geriausias bendradarbiavimo formas, bet ir prisidedame kurdami taiką pasaulyje“, – sveikindamas svečius iš Japonijos sakė LSMU rektorius prof. Remigijus Žaliūnas.

„Mūsų viešnagės tikslas – rasti daugiau bendradarbiavimo tarp Japonijos ir Lietuvos perspektyvų. Jas mes pamatėme jau prieš 3–4 metus“, – kalbėjo Japonijos delegacijos vadovas Yoshiaki Tsukamoto, Japonijos bioindustrijos asociacijos vykdantysis direktorius.

Į Kauną atvykusią japonų delegaciją pasveikino LSMU senato pirmininkas, Kauno klinikų Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos vadovas prof. Rimantas Benetis, Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius, LSMU ir Kauno klinikų administracijų atstovai ir mokslininkai.

Lankantis universitete pirmojo Japonijos mokslininkų vizito tikslas buvo susipažinti su Lietuvos sveikatos mokslų universitete atliekamais gyvybės mokslų tyrimais ir naujai atidarytu Eksperimentinių gyvūnų tyrimų centru.

Susitikimo metu LSMU prorektorė mokslui prof. Vaiva Lesauskaitė svečius supažindino su universitete vykdomais moksliniais tyrimais. LSMU Medicinos akademijos Farmacijos fakulteto dekanas prof. Vitalis Briedis svečiams parodė Naujausių farmacijos ir sveikatos technologijų centro laboratorijas, pristatė vykdomus tyrimus, teikiamas paslaugas. Lankantis Eksperimentinių gyvūnų tyrimo centre aptartos šio centro ir Japonijos eksperimentinių gyvūnų tyrimo instituto bendradarbiavimo galimybės, bendrų projektų rengimas, siekiant pasinaudoti geriausia abiejų įstaigų patirtimi.

Antroji vizito diena buvo skirta regeneracijos klausimams (inkstų ligos, raumenų pažeidimai, onkologinių ligų gydymas). Šio vizito metu Tokijo universiteto viceprezidentas mokslui prof. Makoto Asashima pažadėjo dalyvauti Kaune rengiamoje edukacinės medicinos konferencijoje, kuri vyks gruodžio 2 dieną.

LSMU prorektorė mokslui prof. Vaiva Lesauskaitė svečiams pristatė LSMU struktūrą, prioritetinę veiklą ir perspektyvas. „LSMU studijuoja studentai iš įvairių pasaulio šalių. Iš Japonijos, deja, kol kas dar neturime“, – sakė prof. V. Lesauskaitė.

Susitikimo metu taip pat aptarta ir viena iš Kauno klinikų prioritetinių veiklos sričių – retų ligų gydymas, iššūkiai ir galimybės.

Su LSMU prorektoriumi studijoms prof. Kęstučiu Petrikoniu svečiai iš Japonijos aptarė naujausių technologijų panaudojimą medicinos mokslų procese ir bendradarbiavimo medicinos specialistų rengimo srityje galimybes.

„Malonu, kad Japonijos delegacijos atstovai Lietuvos sveikatos mokslų universitetą vertina kaip galimą bendradarbiavimo partnerį. Gerą įspūdį svečiams paliko LSMU ligoninė Kauno klinikos kaip daugiadalykė gydymo įstaiga, kurioje dirba daug puikiai parengtų specialistų“, – pasibaigus susitikimui įspūdžiais dalijosi LSMU prorektorius studijoms prof. Kęstutis Petrikonis.

Japonijos delegacijos nariai pasidžiaugė apsilankę Lietuvoje ir Kaune, kuriame Antrojo pasaulinio karo metais gyveno bei veikė Japonijos diplomatas Č. Sugihara.


Šiame straipsnyje: LSMU 2016

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių