Quantcast

Apie jūrą moksleiviams – išmaniai

  • Teksto dydis:

Klaipėdos universitete 2016 m. rugsėjo mėnesį pradėtas vykdyti projektas „Smart Sea“. „Tai – Klaipėdos universiteto mokykla 9–12 klasių gimnazijų moksleiviams, besidomintiems jūrine aplinka ir technologijomis“, – pasakoja projekto koordinatorė doc. dr. Aurelija Samuilovienė. Projekto dalis vykdoma pagal neformaliojo vaikų švietimo programą „Išmanioji jūra“, kuri akredituota Klaipėdos miesto savivaldybėje.

„Projekto tikslas – suteikti moksleiviams galimybę nemokamai susipažinti su jūrininkystės mokslo naujovėmis, įgyti specialių žinių ir įgūdžių. „Smart Sea“ vyks dviem etapais: pirmame etape, kuris truko nuo rugsėjo iki gruodžio, dalyvavo 24 mokiniai“, – pasakoja A. Samuilovienė. Moksleiviai kartą per mėnesį renkasi į praktinius laboratorinius užsiėmimus, kur gali pažinti Baltijos jūros aplinką, gamtos mokslų ir technologijų naujoves.

Praktinių užsiėmimų temos apima įvairias jūros mokslo ir technologijų sritis. Susirinkę į užsiėmimą „Jūros dugnas iš arti“ mokiniai mokosi parengti dugno žemėlapius, apskaičiuoti gyvuosius ir negyvuosius išteklius, stebėti pokyčius, kurie vyksta dėl natūralios gamtos kaitos ar žmogaus poveikio. Krantų tyrimų paskaitų metu sužino, kaip jūra skalauja smėlį, kaip kiniškas krabas gali patekti į Kuršių marias ar kaip NASA palydovai gali padėti tirti jūros dugną. Užsiėmime „Molekulinė jūra“ pažįstama, kokią informaciją saugo DNA ir RNR molekulės. Be to, moksleiviai susipažįsta su jūros gyvūnais iš arti, išmoksta atpažinti, kas jūrai kenkia ir kaip galima jai padėti.

„Užsiėmimus veda Klaipėdos universiteto Jūros mokslų ir technologijų centro bei Gamtos mokslų katedros mokslininkai ir doktorantai. Na, o savaitinės paskaitos vyksta Klaipėdos universiteto Jūros technologijų ir Gamtos mokslų fakulteto laboratorijose: genetinių tyrimų, mikrobiologijos, biologijos ir aplinkos tyrimų laboratorijose, taip pat universiteto mokslinių tyrimų laive „Mintis“ bei Klaipėdos jūrų muziejuje-delfinariume“, – apie projektą moksleiviams „Smart Sea“ pasakojo jo koordinatorė doc. dr. A. Samuilovienė.

Moksleiviai, pabaigę pirmą etapą, antrojo gali nebetęsti. Tačiau susidomėjusieji nuo vasario iki birželio mėnesio dalyvauja individualiuose užsiėmimuose su Klaipėdos universiteto mokslininkais. „Moksleivis turėtų pasirinkti mokslinę sritį, kuri jam įdomiausia, išklausęs pirmo etapo paskaitas. Šio etapo rezultatas – mokslinis darbas, kurį mokinys galėtų pristatyti mokyklos, universiteto ar net nacionalinėje konferencijoje“, – teigė A. Samuilovienė. Mokslininkė tikisi, kad tokio pobūdžio projektai padės supažindinti jaunuolius su tyrinėjamomis jūros mokslo sritimis, o universitetas taip galės surasti suinteresuotų studentų.


Šiame straipsnyje: Klaipėdos Universitetas 25

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių