Quantcast

Visus Karmėlavos budelius, išskyrus pramiegojusįjį nusikaltimą, siūloma įkalinti

Karmėlavos budeliais pramintam septynetui, kaltinamam surengus egzekuciją keturiolikmečiui, pagrobtam Kaune, Kalniečių mikrorajone, pasiūlytos nevienodos bausmės. Šešis iš jų siūloma izoliuoti nuo visuomenės. Vienam – skirti trejus metus lygtinai.

Du jau teisti už nužudymus

Kauno apygardos teismas ketvirtadienį baigė nagrinėti šią didelį atgarsį sukėlusią bylą.

Kaip jau rašyta, ji buvo perduota Kauno apygardos teismui, prieš tai šią bylą nagrinėjusiam Kauno apylinkės teismui priėmus nutartį inkriminuoti teisiamiesiems ir pasikėsinimą nužudyti savo auką, kuris prieš tai kankintas ir seksualiai prievartautas.

Du iš teisiamųjų – Artūras Liutkevičius ir Valerijus Kulikovas jau teisti už nužudymus.

Vyriausiasis iš jų – jau į šeštą dešimtmetį įkopęs A.Liutkevičius buvo paleistas į laisvę lygtinai anksčiau laiko prieš metus iki keturiolikmečiui surengtos egzekucijos. Neatlikęs visos už sugyventinės meilužio užtalžymą metaliniu strypu jam skirtos vienuolikos metų laisvės atėmimo bausmės. Iki šios pabaigos dar buvo likę daugiau kaip metai.

Į ketvirtą dešimtį jau įkopęs V.Kulikovas nužudė kito teisiamojo šioje byloje – Marijono Tarailos motiną. Pastaroji jį buvo priglaudusi po savo stogu sodininkų bendrijoje „Rykštynė“, esančioje Karmėlavos kapinių kaimynystėje, sūnaus prašymu. Šį nusikaltimą V.Kulikovas įvykdė, jau besislapstydamas nuo teismo proceso dėl keturiolikmečiui surengtos egzekucijos. Už 65-erių metų aukos užtalžymą žarstekliu ir šios namelio padegimą jis jau nuteistas dešimties metų laisvės atėmimu.

Vėliau už prastą teismo posėdžių lankymą buvo suimtas ir V.Kulikovo bendraamžis M.Taraila.

 

 

Kaltinami ne vienu nusikaltimu

Du iš septynių kaltinamųjų neteisėtu keturiolikmečio laisvės atėmimu, jo seksualiniu bei turto prievartavimu ir pasikėsinimu nužudyti – Laurynas Saladžius ir Domantas Rudžionis tuo metu patys buvo nepilnamečiai. Tačiau – jau ne kartą teisti ir vedę savo įžūlumu iš proto pedagogus dar mokykloje.

Pilnametystės jie jau sulaukė už grotų – šiuo metu atlieka bausmę už Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos apvogimą, įvykdytą likus dviem dienoms iki keturiolikmečiui surengtos egzekucijos.

Šis 2015-ųjų liepos 26-osios vakarą įvykdytas nusikaltimas buvo spontaniškas. Tokiu būdu teisiamieji išliejo pyktį, dingus 15 eurų, už kuriuos ketino per tarpininkus Kaune nusipirkti „žolės“.

Atpirkimo ožiu tapęs 14-metis buvo pagrobtas apie 22 val. iš vieno Kalniečių mikrorajono, kuriame gyveno, kiemo. Kartu buvusiam jo draugui pavyko pabėgti. Keliais automobiliai atvykę pagrobėjai, dalį kurių 14-metis pažinojo iš matymo, įgrūdo jį prievartą į „VW Golf“ bagažinę ir nurūko Karmėlavos link. Pakeliui jų automobilis dar partrenkė pėsčiųjų perėja ėjusią moterį ir pasišalino iš įvykio vietos.

Vos išsigelbėjo

Nusivežus pagrobtąjį į Karmėlavos apylinkes, prieš jį naudotas fizinis bei psichologinis smurtas.

Galiausiai 14-metis buvo nustumtas nuo aukšto skardžio į Nerį, kurią sugebėjo perplaukti ir paprašyti kitame krante gyvenančių žmonių pagalbos.

Nukentėjusiojo motina yra pareiškusi sūnaus skriaudikams 210 tūkst. eurų ieškinį. Didžiąją jo dalį sudaro prašomas moralinis atlygis.

Dėl aukos amžiaus ši byla nagrinėta uždaruose teismo posėdžiuose. Į juos iš namų atvykdavo tik du iš teisiamųjų – jau ketvirtą dešimtį pradėję Edvinas Gurskas bei Saulius Juozaitis.

S. Juozaitis (kairėje) ir E. Gurskas (dešinėje)/Vilmanto Raupelio nuotr.

Pastarasis – vienintelis dar neteistas ir kaltinamas tik neteisėtu keturiolikmečio laisvės atėmimu. Tačiau savo kaltės nepripažįsta. Kaip ir kiti penki teisiamieji, kaltinami padėjus A.Liutkevičiui seksualiai prievartauti pagrobtąjį. Taip teisiškai įvertintas jų elgesys, padedant kaltinamajam prievartavimu įveikti aukos pasipriešinimą. Pats A.Liutkevičius linkęs teisintis taip pat tapęs aplinkybių auka - esą neturėjo taip įvykti, bet įvyko.

Dėl neteisėto keturiolikmečio laisvės atėmimo iš esmės prisipažįsta visi teisiamieji, išskyrus S.Juozaitį. Šis tikina tuo metu, kai pagrobtasis buvo vežamas bagažinėje į Karmėlavą, tik miegojęs girtas tame pačiame automobilyje.

Teisinės subtilybės

Prokuroras pasiūlė teisiamiesiems šešerių-aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmes, kurios yra didesnės už grėsusios bausmės vidurkį. Tačiau prašė išteisinti juos dėl pasikėsinimo nužudyti, nes neįžvelgia šios nusikalstamos veikos požymių.

Mažiausios – šešerių metų laisvės atėmimo bausmės pasiūlytos L.Saladžiui ir D.Rudžioniui, kurie nusikaltimo metu buvo nepilnamečiai. Tačiau, šias prašyta subendrinti su ankstesniais jiems paskelbtais nuosprendžiais ir skirti L.Saladžiui galutinę pusaštuntų metų laisvės atėmimo bausmę, o D.Rudžioniui – pusseptintų.

Griežčiausia aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė pasiūlyta A.Liutkevičiui. Ir subendrinus ją su neatlikta bausmės dalimi už ankstesnį nužudymą, prašyta įkalinti šį 50-metį dešimčiai metų ir devyniems mėnesiams.

Tačiau po tokio paties subendrinimo su taip pat ankstesniu nuosprendžiu galutine griežčiausia siūloma bausme tapo trylikos metų įkalinimas, kurį prašoma skirti prieš porą mėnesių už M.Tarailos motinos nužudymą nuteistam V.Kulikovui.

M.Tarailą ir E.Gurską siūloma pasiųsti už grotų septyneriems metams. O S.Juozaičiui skirti trejų metų laisvės atėmimo bausmę, atidedant jos vykdymą tokiam pačiam laikotarpiui.

Nuosprendį planuojama skelbti balandžio pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Vienas iš nusikaltėlių advokatas labai patenkintas, matomai gerai uždirbo? Gaila nerašoma kas kuriam advokatavo, būtų galima spręsti ar dalijosi su teisėju ...., kas teisėjavo ir t.t.

Anonimas

Anonimas portretas
Jo net nezinau ka pasakyti, dalbajobai per svelnei pasakyta dabar pas gaidzius visi eis, tarp kitko vienas is ju tas drasuolis kuriam merginos neduoda jau buvo jau sedejo ir buvo vienas is tu nuleistuju

9 gr.

9 gr. portretas
Ir tiek ziniu.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių